De informatie op deze pagina wordt u aangeboden in samenwerking met

Nieuwe passantenhaven in Oude Rijn te Bodegraven

Nieuwe passantenhaven in Oude Rijn te Bodegraven (Foto: Mitch Huisman)
1 / 3
zoom out
WOERDEN - Vanaf deze maand kent Bodegraven een compleet nieuwe passantenhaven in de Oude Rijn. De haven, die plek biedt aan sloepen en plezierjachten, wordt op 24 juni officieel geopend.

Veel waterrecreanten kennen Bodegraven alleen vanaf de waterkant. Hoog tijd om aanlegplaatsen te creëren om zo de mogelijkheid te bieden om het gezellige centrum te verkennen, vonden drie betrokken burgers. Han Koevoets, Leendert Spijker en Frank Busker vormden Initiatiefgroep Rijnkadehaven en beijverden zich voor het bouwen van een haven in het centrum van Bodegraven.

Niet zomaar realiteit
Vanaf dag één is het initiatief voor een haven in de Oude Rijn toegejuicht, maar het idee werd niet zomaar realiteit. Daarmee is allereerst veel geld gemoeid. Ook moesten diverse eigenaren (waterschappen, gemeente, provincie) om toestemmingen worden gevraagd. De meeste vergunningen en financiële toezeggingen waren in 2016 rond. Het geduld van de initiatiefnemers werd niettemin nog aardig op de proef gesteld. De ‘molen’ van de overheidsinstanties draait in een ander tempo dan de heren zelf hanteren. De afgelopen maand was het dan eindelijk zover. In mei van dit jaar is de haven in de Oude Rijn opgebouwd. En meteen volop in gebruik genomen.

Met de nieuwe haven wordt watersporters die tot vandaag alleen door Bodegraven heen varen, de kans geboden om aan te leggen en het centrum te bezoeken. Er is bewust ruimte gegeven aan sloepen maar ook aan boten waar de nacht in kan worden doorgebracht. Op die manier kunnen passanten zelfs langer dan een dag verblijven in de Groene Hart gemeente.

Rijnkadehavendag
Op zaterdag 24 juni wordt de nieuw ontwikkelde Rijnkadehaven geopend. Tijdens de zogenaamde Rijnkadehavendag vinden tussen 11.00 en 18.00 uur allerlei activiteiten plaats. De dag heeft een nautisch thema, wat betekent dat er veel activiteiten op en rond het water plaatsvinden. Speciaal voor deze gelegenheid komt het Romeins schip ‘Per Mare ad Laurium’ naar Bodegraven gevaren. Het schip is een reconstructie van een 2000 jaar oud vrachtschip. Bezoekers kunnen gratis een tochtje varen in het schip en zich weer even in Romeinse tijden wanen. Om 11.30 uur verricht Christiaan van der Kamp, burgemeester van Bodegraven-Reeuwijk, de openingshandeling. Vanaf dat moment is gemeente Bodegraven-Reeuwijk eigenaar van de haven en is het beheer van de passantenhaven in de handen van Stichting Beheer Accommodaties Bodegraven-Reeuwijk. Meer informatie over de haven en het gebruik is te vinden op www.rijnkadehaven.nl

Passantenhaven
Passerende boten mogen maximaal drie dagen gratis aan de haven liggen. Een principe zoals dit wordt Passantenhaven genoemd. De haven is voorzien van water, elektra en wifi. In het donker worden de steiger verlicht met subtiele LED-lichten.
De haven bestaat uit ruim 200 meter steiger parallel aan de kade. Een deel van de steiger is voorzien van zogenaamde vingersteigers. Dat zijn dwars geplaatste smallere steigers, waaraan in totaal twintig sloepen kunnen liggen. De haven is gebouwd door Interboat Marinas. Het bedrijf won de aanbesteding op de kwaliteit van de haven en het feit dat ze bij het bouwen de hinder in het centrum minimaliseren.

Dit artikel is voor het laatst aangepast op: 13 juni 2017


Reageer via Facebook
Plaats een nieuwsbericht
Facebook
Heb je nog geen account? Registreer
Wachtwoord vergeten? Klik hier
Agenda

meer agenda »