De informatie op deze pagina wordt u aangeboden in samenwerking met

Pas op. Teken komen ook voor in de stad

(Foto: ANP)
1 / 1
zoom out

WOERDEN - Teken komen ook voor in het openbaar groen in de bebouwde kom. Dit blijkt uit onderzoek van GGD regio Utrecht dat onder meer onderzoek heeft gedaan in het Wijkpark Molenvliet.

Het risico op een tekenbeet en de ziekte van Lyme lijkt niet zo groot als in de natuur. De teken die er zijn, zitten vooral in en direct rond bosjes en struikgewas. Door contact met struikgewas en hoog gras te vermijden, wordt de kans op een tekenbeet kleiner. 

In 2015 heeft de GGD regio Utrecht onderzoek gedaan naar de aanwezigheid van teken in openbaar groen binnen de bebouwde kom. In overleg met afdelingen groenbeheer werd in alle 26 gemeenten van de provincie Utrecht een locatie uitgezocht binnen de bebouwde kom. Dit was bij voorkeur een drukbezochte groene locatie met verschillende soorten vegetatie. Van begin juni tot en met begin juli (de periode met de hoogste tekenactiviteit) zijn deze locaties onderzocht op de aanwezigheid van teken. Gevonden teken werden getest op de aanwezigheid van de Borrelia-bacterie, de veroorzaker van de ziekte van Lyme.


Teken aangetroffen in Molenvliet 
In totaal werden 27 locaties bemonsterd. In 17 hiervan werden één of meerdere teken gevonden. Het aantal gevonden teken varieerde sterk tussen locaties en de aantallen waren gemiddeld veel lager dan die in de natuur worden gevonden. In ongeveer 11 procent van de onderzochte teken werd de Borrelia-bacterie aangetroffen. De gevonden teken waren vooral aanwezig in of direct naast bosjes of struiken, in de aanwezigheid van veel oud blad (strooisel) of klimop. Midden op de grasvelden werden geen teken gevonden.

Geef de teek geen kans
"Uit het onderzoek van de GGD regio Utrecht wordt duidelijk dat teken ook binnen de bebouwde kom voorkomen", zegt Wethouder volksgezondheid Yolan Koster. "In Woerden is er bemonsterd in het wijkpark Molenvliet en zijn er daadwerkelijk teken gevonden. Het is te verwachten dat ook in andere parken en plekken teken voor kunnen komen. Voor iedereen die in het openbaar groen komt is het dan ook zaak om goed op teken te controleren. Geef de teek geen kans!"

Teken kunnen zich vastbijten in de huid van mensen en dieren. Een tekenbeet is meestal onschuldig, maar kán iemand ziek maken als de teek langer dan 24 uur op de huid zit. Hoe langer de teek op de huid zit, hoe groter de kans dat hij ziekteverwekkers overdraagt. Heeft de teek al langer dan 24 uur op de huid gezeten? Overleg met de huisarts of behandeling gewenst is. Door de milde winters van de afgelopen jaren zouden er veel meer teken zijn dan voorheen. 


Contact met de GGD
Meer weten over het GGD onderzoek of vragen over teken en de ziekte van Lyme? Neem dan contact op met GGD regio Utrecht. Bel naar de afdeling Infectieziektebestrijding op 030 608 6086 (bereikbaar op werkdagen van 9.00 – 17.00 uur). Of stuur een e-mail naar infectie@ggdru.nl. 

Dit artikel is voor het laatst aangepast op: 12 april 2016


Reageer via Facebook
Plaats een nieuwsbericht
Facebook
Heb je nog geen account? Registreer
Wachtwoord vergeten? Klik hier
Agenda