kies plaats
De informatie op deze pagina wordt u aangeboden in samenwerking met

Pontje ‘De Toegang” officieel in de vaart over de Grecht

(Foto: Gijs2)
1 / 3
zoom out

WOERDEN - Woerden is een tweede veerverbinding over de Grecht rijker. Naast het al bestaande fiets- en voetgangerpontje bij ’s-Gravensloot is er een nieuw zelfbedieningspontje aangelegd als verbinding tussen de Houtkade achter Kanis en de Oude Meije vlak onder Woerdense Verlaat.Hierdoor ontstaat een aantrekkelijke recreatieve fietsroute tussen Woerden en het Nieuwkoopse Plassengebied. Op donderdag 16 mei 2013 doopten gedeputeerde Ingrid de Bondt van Zuid Holland en Wethouder Bob Duindam van Woerden het pontje en onthulden de naam ‘De Toegang’, vernoemd naar het zijweggetje van de Milandweg.

Gesteggel
Over deze verbinding is jarenlang gesproken. Maar er moest heel wat water door de Grecht, voordat alle partijen op één lijn zaten en ook de financiering rond kwam. Waar de verbinding is aangelegd komen twee provincies bij elkaar (Utrecht en Zuid Holland), twee gemeenten aan weerszijden van de rivier (Nieuwkoop en Woerden), maar ook Natuurmonumenten, het Hoogheemraadschap en Recreatieschap Stichtse Groenlanden hebben iets in de melk te brokkelen. En niet te vergeten de bewoners aan de Toegang, het doodlopende weggetje in het buurtschap Achtienhoven dat hun rust enigszins ziet verdwijnen door fietsers en picknickplaats. Voor de gemeente Woerden bedroeg de rekening € 35.000,-. De overige zeven ton werd gelukkig door de andere organisaties en het Rijk opgehoest.


Aantrekkelijke fietsrondrit Woerden – Noorden – Nieuwkoop
Het pontje was de nog ontbrekende schakel in het regionale fietsknooppuntennetwerk. Nu kan je vanuit Kanis langs de Mijzijde en de Houtkade fietsen, met ‘De Toegang’ de Grecht oversteken en via de Oude Meije naar de Hollandse Kade doorsteken. Aldaar ligt vanaf 1 juni het Zonneveer klaar, om dwars door het natuurgebied van de Nieuwkoopse Plassen over te varen naar Noorden. Via Nieuwkoop en het Meijepad fiets je dan via Zegveld weer terug. Woerden ook Fietsstad in het buitengebied! Let wel even op, er is helaas nog geen enkele bewegwijzering voor een fietsroute over deze pont aangebracht.


Infrastructuur en onderhoud
Het pontje mag alleen gebruikt worden door wandelaars en fietsers, bromfietsers zijn niet welkom. Je moet zelf aan het wiel draaien om je met de ketting naar de overkant te trekken. Aan de Zegveldse kant ligt er vanaf de Toegang een gravelpad naar de dijk, aan de kant van de Houtkade kom je uit bij het nieuwe gemaal Oud Kamerik, waar inmiddels op het dak een uitkijkplatform is gemaakt. Het fietspad over de Houtkade zit op dit moment vol kuilen en gaten, maar ook dit wordt –althans is toegezegd- binnenkort opgeknapt.
Hoewel op Nieuwkoops grondgebied, zijn de steiger en de pont eigendom van de gemeente Woerden en in beheer bij het Recreatieschap. Deze heeft met de werf een langdurig onderhoudscontract afgesloten.

Dit artikel is voor het laatst aangepast op: 03 juni 2015


7 REACTIES TOT NU TOE
Houd mij op de hoogte van alle nieuwe reacties op dit artikel
Houd mij maximaal 1x per dag op de hoogte van nieuwe reacties op dit artikel
Bedankt voor je reactie
Je reactie wordt getoond zodra je op de bevestingslink hebt geklikt in de e-mail die wij je sturen.
Bedankt voor je reactie
De redactie is op de hoogte gebracht van de klacht.
Bedankt voor je reactie
Je reactie is nu te zien bij het artikel.
Bevestig je reactie

Help ons de kwaliteit van de reacties goed te houden; vul hieronder jouw gegevens in. Of log in als je een dichtbij.nl account hebt.

Facebook Twitter
Naam
E-mailadres Je e-mailadres wordt niet op de site getoond.
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden

Je reactie wordt getoond zodra je op de bevestigingslink hebt geklikt in de e-mail die wij je sturen.

Login op dichtbij.nl

Vul hieronder je gebruikersnaam en wachtwoord in om in te loggen op dichtbij.nl Of maak een profiel aan en plaats voortaan moeiteloos je berichten

Gebruikersnaam
Wachtwoord Wachtwoord vergeten? Klik hier.

Dit is niet ok

Deze functionaliteit is alleen beschikbaar als je ingelogd bent en je een geldig e-mailadres hebt ingevuld en deze bevestigd hebt. Inloggen kan hiernaast, of:

 • klik hier om een e-mailadres aan je profiel toe te voegen of om een nieuwe bevestigings e-mail aan te vragen.
 • klik hier om je te registreren
Plaats een nieuwsbericht
Facebook
Heb je nog geen account? Registreer
Wachtwoord vergeten? Klik hier
Agenda

meer agenda »

Registreer je nu voor de nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van het nieuws uit jouw regio
Registreer je nu voor de nieuwsbrief
en blijf op de hoogte van het nieuws uit jouw regio.
Dichtbij X
 • Wekelijks

  Ontvang elke vrijdag het nieuwsoverzicht van jouw regio
 • Dagelijks

  Elke dag het laatste nieuws uit jouw regio
 • Nieuws alert

  Direct op de hoogte van grote gebeurtenissen in jouw regio