De informatie op deze pagina wordt u aangeboden in samenwerking met

Hillegom geeft afval toekomst

Wil van Aken neemt de container in ontvangst van Angeline Kierkels. (Foto: Bianca Fenne)
1 / 1
zoom out

HILLEGOM - De gemeente gaat haar best doen om haar inwoners het huishoudelijk afval nog beter te laten scheiden. Nu nog bevat de restafvalbak van een gemiddeld gezin zo'n 37 procent gft-afval (groente-, fruit- & tuinafval). De gemeente steunt daarom de campagne Geef afval een toekomst van De Meerlanden. Deze organisatie verzorgt sinds dit jaar de afvalinzameling in opdracht van de gemeente.

Om de campagne in Hillegom extra onder de aandacht te brengen overhandigde directeur Publieke Sector Angeline Kierkels van De Meerlanden donderdag 16 juni een speciale afvalcontainer aan wethouder Wil van Aken. Dit gebeurde in de Milieustraat (Marconistraat 16). Deze container krijgt hier een prominente plaats en bevat een folder over afvalscheiding. Deze folder is ook te verkrijgen op het gemeentehuis. Wethouder Van Aken: 'Onze inwoners zijn al gewend hun afval te scheiden. We doen het in Hillegom best goed, maar het kan nog beter. Want wat voor de inwoners afval is, is grondstof voor De Meerlanden. Daarom is het belangrijk afval goed gescheiden aan te bieden'. Daarnaast is het ook nog eens zo dat het scheiden van afval gunstig is voor de portemonnee. Beter scheiden van afval leidt namelijk tot lagere afvalstoffenheffing. Angeline Kierkels: 'De restafvalbak van een gemiddeld Hillegoms huishouden bevat slechts 33 procent daadwerkelijk restafval. Daarnaast vinden we onder andere glas (3 procent), papier (10 procent) en plastic (14 procent) terug in de restafvalbak. Het grootste gedeelte van de restafvalbak wordt nu nog ingenomen door gft-afval (37 procent). Zonde, want juist gescheiden gft-afval biedt mogelijkheden'.

Kierkels geeft aan dat alleen gescheiden afval kan worden hergebruikt. Door gft-afval in de groenbak te doen, klein chemisch afval naar de milieustraat of de chemokar te brengen en oud glas, plastic, papier en textiel naar de brengparkjes te brengen, blijven materialen in de kringloop. Het afval is dan geen afvalproduct meer, maar een grondstof. Zo kunnen van oude plastic flesjes computermuizen gemaakt worden, van een oude krant wordt toiletpapier gemaakt en frituurvet wordt biobrandstof. Daarom is de boodschap: 'Geef afval een toekomst'.

Binnenkort verwerkt De Meerlanden gft-afval niet meer alleen tot compost. In 2011 is een heel nieuwe verwerkingsinstallatie gereed voor de vergisting van gft-afval. Bij vergisting komt gas vrij. Van dit gas maakt De Meerlanden groengas en C02. De installatie levert ook compost en warmte. Warmte wordt geleverd aan het glastuinbouwgebied. Compost en C02 laten bloemen en planten, groente en fruit groeien. Groengas kan je gebruiken om te verwarmen en je kunt er op rijden. Straks rijden de vuilniswagens van De Meerlanden klimaatneutraal op het gft-afval dat ze zelf inzamelen. Een ander restproduct uit GFT is water. Ook dat wordt door Meerlanden hergebruikt.

Dit artikel is voor het laatst aangepast op: 23 juni 2011


Plaats een nieuwsbericht
Facebook
Heb je nog geen account? Registreer
Wachtwoord vergeten? Klik hier
Agenda

meer agenda »

Registreer je nu voor de nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van het nieuws uit jouw regio
Registreer je nu voor de nieuwsbrief
en blijf op de hoogte van het nieuws uit jouw regio.
Dichtbij X
  • Wekelijks

    Ontvang elke vrijdag het nieuwsoverzicht van jouw regio
  • Dagelijks

    Elke dag het laatste nieuws uit jouw regio
  • Nieuws alert

    Direct op de hoogte van grote gebeurtenissen in jouw regio