De informatie op deze pagina wordt u aangeboden in samenwerking met

Professor dokter Johan Wempe (54) geeft lezing voor Sociaal Progressieve Samenwerking Westfriesland

Professor dokter Johan Wempe (54) geeft lezing voor Sociaal Progressieve Samenwerking Westfriesland (Foto: Hanneke Tinor-Centi)
1 / 1
zoom out
OBDAM - Op woensdag 14 juni jl. kwam Professor dokter Wempe naar Scharwoude om in het Atrium van Meerzicht een lezing te verzorgen over duurzaamheid.
Wempe is professor bij de Vrije Universiteit in Amsterdam. Hij heeft management gestudeerd aan het Interuniversitair Instituut Bedrijfskunde (IIB) in Delft en filosofie aan de Universiteit in Utrecht. Hij was hoogleraar Duurzaam Ondernemen aan Nyenrode Business Universiteit, directeur bij KPMG Sustainability en directeur en oprichter van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) Nederland. Bovendien bekleedde hij de leerstoel Bedrijfsethiek en Duurzaamheid aan de Erasmus Universiteit. Naast dit alles is Wempe voorzitter van de werkgroep Groen Gas, lid van de Commissie van Deskundigen voor de Mestwetgeving (CDM) en lid van de ethische commissie van Teijin Aramid.

Wempe blijkt een enthousiasmerende spreker. Hij constateert dat veel bedrijven op zoek zijn naar de wijze waarop zij hun verantwoordelijkheid kunnen nemen met betrekking tot het milieuvraagstuk.
Hij schetst de –eerder levende- verwachting dat ‘peak oil’ (het moment waarop een piek wordt bereikt in de olieproductie) ‘vanzelf’ zou resulteren in een daling van de prijs van duurzame energie. Deze verwachting werd echter geen bewaarheid.

Wempe vertelt bevlogen over het Overijsselse dorp Hoonhorst dat in 2009 aan de slag ging met duurzaamheid. De insteek was gebaseerd op drie peilers: groen, gezond en gemeenschappelijk. Met de blik op 2050 is en wordt er in Hoonhorst nagedacht over samen leven, wonen en werken. Het doel is een ecologisch, economisch en sociaal duurzaam Hoonhorst. De enorme creativiteit, bereidheid tot inzet en (menselijke) energie als gevolg van het enthousiasme van inwoners, bedrijven, organisaties en andere betrokkenen heeft nu al geresulteerd in concrete acties en ideeën voor de (verdere) toekomst. Een waar voorbeeld en hét bewijs dat veel initiatieven pas kans van slagen hebben wanneer er wordt sámengewerkt en de burger wordt geënthousiasmeerd en wordt betrokken. Beter nog; wanneer de initiatieven vanuit de samenleving worden geïnitieerd.

Een van de rode draden in het verhaal van Wempe is dat er een grotere kans van slagen is wanneer initiatieven van onderaf worden gestart en vervolgens worden gesteund worden door de overheid of de top van bedrijven. Wanneer er sprake is van het ‘opleggen’, ‘opdringen’ zo u wilt, heeft dat onmiddellijk een averechts effect en ontstaat er aversie tegen de plannen.

Op gemeentelijk niveau
Klimaatadaptatie moet hoog op de bestuurlijke agenda van gemeenten komen. Als dit lukt, zal dit als vertrekpunt dienen voor de ambtelijke organisatie die de agenda in gemeentelijk beleid en processen moet implementeren. Een uitdaging die vanwege de gemeentelijke verantwoordelijkheid niet uit de weg mag worden gegaan. Uiteindelijk gaat het erom dat er een initiërende overheid opstaat die samen met haar inwoners en het bedrijfsleven zich inzet voor een onderwerp dat ons allemaal aangaat. Wempe’s boodschap is derhalve: nodig de burger uit om zélf met initiatieven te komen en ga dan, als (lokale) overheid bepalen wat je kunt doen om die initiatieven te ondersteunen ofwel te realiseren.

SPS – Sociaal Progressieve Samenwerking
SPS is een samenwerkingsverband tussen SP-Hoorn, PWF-Medemblik, OK(é) partij –Koggenland, SP-Westfriesland-Oost en OP-Stede Broec. SPS wil zich inzetten voor een gemeentelijk en regionaal sociaal beleid, waarin de mens centraal staat. De partijen hebben stuk voor stuk een sociaal hart en oog voor de gevolgen die veel besluiten hebben voor de mensen. Het motto van dit samenwerkingsverband luidt dan ook “ Samen sociaal sterker, voor heel West-Friesland!”

Voor meer informatie over dit bericht kunt u contact opnemen met Hanneke Tinor-Centi, htinorcenti@hotmail.com / 06-46590516.

Plaats een nieuwsbericht
Facebook
Heb je nog geen account? Registreer
Wachtwoord vergeten? Klik hier
Agenda

meer agenda »

Registreer je nu voor de nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van het nieuws uit jouw regio
Registreer je nu voor de nieuwsbrief
en blijf op de hoogte van het nieuws uit jouw regio.
Dichtbij X
  • Wekelijks

    Ontvang elke vrijdag het nieuwsoverzicht van jouw regio
  • Dagelijks

    Elke dag het laatste nieuws uit jouw regio
  • Nieuws alert

    Direct op de hoogte van grote gebeurtenissen in jouw regio