De informatie op deze pagina wordt u aangeboden in samenwerking met

Hoorn Lokaal: stemmen of niet stemmen

HOORN - Zo tegen de verkiezingen aan kom je regelmatig mensen tegen die zeggen niet te gaan stemmen. Ze geven daar allerlei redenen voor aan.

Dit artikel is geschreven door een meeschrijver. Wil je ook meeschrijven? Lees hier verder.

Van “het maakt toch niet uit, het is één pot nat” tot “ik ben er helemaal klaar mee”.
De meeste van dit soort opmerkingen komen voort uit het feit dat we nu eenmaal een hele moeilijke tijd hebben meegemaakt. Bezuinigingen op bijna elk gebied, economische crisis, bankencrisis, werkloosheid, enz.

Hoewel ik de houding van deze “niet stemmers” wel probeer te begrijpen, zitten ze er natuurlijk helemaal naast. Onze voorouders hebben letterlijk gevochten om het stemrecht af te dwingen en dat zouden we op deze manier zomaar aan de kant schuiven. De stemplicht zoals ik die nog heb meegemaakt is het andere uiterste natuurlijk want dan moét iedereen vanaf 18 jaar stemmen en kunnen ze heel gemakkelijk hun stem ongeldig maken. Dat is ook weer niet de bedoeling. Wel is het voor mij heel belangrijk dat iedereen gebruik maakt van het stemrecht. Of je het nu wel of niet eens bent met het huidige beleid doet niet ter zake. Het stemrecht is een uit democratie ontstaan recht, maak er dus gebruik van. Laat zien waar je voor staat en laat dus ook zien waar je juist niet voor staat!

Op welke partij er dan gestemd gaat worden is in feite van minder belang. In Hoorn heeft u de keuze uit 13 partijen die allemaal vinden dat u zich bij hun thuis zal voelen. Vergelijk de programma’s van deze partijen en u zult zeker een partij vinden die bij u past. In zo’n verkiezingsprogramma zullen altijd zaken worden genoemd waar u het geheel of gedeeltelijk mee eens bent of waar u het niet mee eens bent. Zoek een partij die het beste bij u past en ga 19 maart naar de stembus om uw keuze vast te leggen.

Het antwoord op de vraag waar dit stukje mee begint is dan ook héél eenvoudig: Natuurlijk gaat u stemmen! En als u weer één van die ongeveer 200 mensen tegenkomt die u een flyer aanbiedt dan kunt u zeggen: “Ja, vanzelfsprekend ga ik stemmen, dat is mijn recht. Ik weet alleen nog niet op wie!”

Voor een eerste indruk: www.hoorn-lokaal.nl

Dit artikel is voor het laatst aangepast op: 04 maart 2014


Schrijf mee
Facebook
Heb je nog geen account? Registreer
Wachtwoord vergeten? Klik hier
Agenda

Registreer je nu voor de nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van het nieuws uit jouw regio
Registreer je nu voor de nieuwsbrief
en blijf op de hoogte van het nieuws uit jouw regio.
Dichtbij X
  • Wekelijks

    Ontvang elke vrijdag het nieuwsoverzicht van jouw regio
  • Dagelijks

    Elke dag het laatste nieuws uit jouw regio
  • Nieuws alert

    Direct op de hoogte van grote gebeurtenissen in jouw regio