De informatie op deze pagina wordt u aangeboden in samenwerking met

Schaatsen op Poldervaart en Sveaparken gevaarlijk [update]

1 / 1
zoom out

SCHIEDAM - [update: 14.38 uur] Het ijs in het Prinses Beatrixpark en de Sveaparken, is sinds woensdagavond niet veilig meer, omdat de gemalen daar aan zijn gegaan.

Leonore Brons meldde dit aan dichtbij en zij vertelt: "Het gemaal van de West Abtsmolen, gelegen in het Prinses Beatrixpark, is vannacht aangegaan. Het ijs op de Poldervaart en ook in de Boezem is daardoor levensgevaarlijk geworden. Ik heb Irado en de politie ingelicht. Irado zou maatregelen nemen. Inmiddels gezien dat op de Poldervaart verderop, gewoon met grote groepen wordt geschaatst!! Levensgevaarlijk. De vaart is volop in beweging en schaatsers verderop weten dat niet!"

Een woordvoerder van Irado bevestigt dat de gemalen aan zijn gegaan bij de West Abtsmolen. Volgens Marcel Peters van Irado heeft dat gevolgen voor het ijs. “Aan de ene kant van het gemaal ontstaat een wak, omdat er water op het ijs komt. En wakken zijn altijd gevaarlijk voor schaatsers. Aan de andere kant van het gemaal, waar het water wordt weggepompt, krijg je lucht onder het ijs. Dat is ook niet goed. Voor schaatsers ziet het ijs er nog steeds uit als een mooie ijsplaat. Maar er zit niets onder. Je kan er zo doorheen zakken.” Peters stelt dat de gemalen met automatische systemen werken. Die systemen houden het grondwaterpeil en het doorspoelwater in de gaten. Ze kijken of de sloten niet overstromen. Als het gemaal aan gaat, moet er dus water worden afgevoerd.” Peters vult aan dat Irado de gemalen niet uit kan zetten. Daar is de gemeente voor verantwoordelijk.

Peters bevestigt dat de gemalen in het Prinses Beatrixpark en de Sveaparken aan hebben gestaan en dat het ijs daar dus onbetrouwbaar is geworden. Het gemaal bij het Beatrixpark is uitgezet, kon Peters donderdagmiddag melden. Bij de Sveaparken moet het gemaal aan blijven staan. Wel is het zo dat er een rood-wit lint is gespannen bij gevaarlijke plekken: er zouden al wakken zijn ontstaan.


Plaats een nieuwsbericht
Facebook
Heb je nog geen account? Registreer
Wachtwoord vergeten? Klik hier
Agenda

meer agenda »

Registreer je nu voor de nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van het nieuws uit jouw regio
Registreer je nu voor de nieuwsbrief
en blijf op de hoogte van het nieuws uit jouw regio.
Dichtbij X
  • Wekelijks

    Ontvang elke vrijdag het nieuwsoverzicht van jouw regio
  • Dagelijks

    Elke dag het laatste nieuws uit jouw regio
  • Nieuws alert

    Direct op de hoogte van grote gebeurtenissen in jouw regio