De informatie op deze pagina wordt u aangeboden in samenwerking met

Specsavers Purmerend adviseert: vergeet de reservebril niet

Vakantiegangers zien reservebril nog altijd over het hoofd (Foto: Specsavers Purmerend)
1 / 1
zoom out

PURMEREND - Dit jaar stappen ruim vier op de tien vakantievierders in de auto om dwars door Europa naar hun vakantiebestemming te rijden, met Frankrijk, Duitsland en België als populairste bestemmingen. In aanloop naar de grote zomeruittocht geeft Specsavers Purmerend voorlichting over de vakantievoorbereidingen. Uit onderzoek blijkt namelijk dat vakantiegangers vaak één essentieel onderwerp over het hoofd zien: goed zicht op de weg. En in sommige gevallen zelfs de verplichte reservebril of -lenzen.

Nederlanders gaan over het algemeen goed voorbereid op vakantie. De auto is APK-gekeurd (71%), de reisbescheiden zijn op orde (71%), de verzekering is afgesloten (67%): klaar voor de grote vakantietrek. Zelfs de telefoonopladers liggen bijna standaard in de auto (86%).

Reservebril verplicht in buitenland

Bijna alle vakantiegangers geven bovendien aan dat zij zich bij hun voorbereidingen nadrukkelijk laten informeren over de materialen die verplicht zijn voor onderweg, zoals het veiligheidsvestje in geval van pech, of de alcoholtester. Toch is één item hierbij nog altijd onderbelicht: in verschillende Europese landen is het hebben van een reservebril (of lenzen) in de auto verplicht bij verminderd oogzicht, en daar is slechts een kwart van de Nederlanders van op de hoogte.

Specsavers is een voorlichtingscampagne gestart om reizigers nog veiliger de weg op te laten gaan, namelijk met goed zicht. "Nederlanders hebben veiligheid onderweg zeker in het vizier, maar dit is vooral op het aanwezige materiaal voor de auto gericht. Terwijl je zelf ook onderdeel bent van de reisuitrusting. Goed zicht in het verkeer moet op het prioriteitenlijstje staan”, vindt Farzad Khoyi opticien van Specsavers Purmerend.
"In het buitenland gaan de instanties veel strikter met dit onderwerp om. Als je brildrager bent, staat dit op het rijbewijs aangegeven. In bijna alle landen is het voor lokale automobilisten dan ook verplicht een reservebril in de auto te hebben. Als toerist kun je je maar beter eveneens aan deze regel houden om discussies met de politie te voorkomen. Drie jaar geleden wist driekwart van de Nederlanders niets van deze regel in het buitenland af, en dat cijfer is gelijk gebleven."

Goed zien in het verkeer onderbelicht thema in Nederland

In vergelijking met andere Europese landen is de aandacht voor het goed kunnen zien als verkeersdeelnemer in ons land dus gering. En Nederlanders zien dit ook niet als onderdeel van de vakantievoorbereidingen: slechts 20% laat voorafgaand aan de vakantie zijn ogen testen om te beoordelen of het zicht de verkeersveiligheid wellicht beïnvloedt. Sterker nog, voor het merendeel van de Nederlanders (60%) is het zelfs minimaal twee jaar geleden dat hun ogen überhaupt voor het laatst zijn gecheckt.

Specsavers adviseert vakantiegangers om regelmatig een opticien te bezoeken voor een gratis oogtest, zeker als er lange autoritten op de planning staan. Ook een goede zonnebril met de juiste UV-filter is belangrijk tijdens de autorit in verband met schittering van het wegdek of om verblinding door de (lage) zon tegen te gaan. Check ook de website van de ANWB, hier staat per land aangegeven welke items verplicht dan wel verstandig zijn tijdens de autorit. 

Dit artikel is voor het laatst aangepast op: 28 juni 2016


Plaats een nieuwsbericht
Facebook
Heb je nog geen account? Registreer
Wachtwoord vergeten? Klik hier

Registreer je nu voor de nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van het nieuws uit jouw regio
Registreer je nu voor de nieuwsbrief
en blijf op de hoogte van het nieuws uit jouw regio.
Dichtbij X
  • Wekelijks

    Ontvang elke vrijdag het nieuwsoverzicht van jouw regio
  • Dagelijks

    Elke dag het laatste nieuws uit jouw regio
  • Nieuws alert

    Direct op de hoogte van grote gebeurtenissen in jouw regio