kies plaats
De informatie op deze pagina wordt u aangeboden in samenwerking met

Column: Charisma

1 / 1
zoom out

PURMEREND - Wat is het? Wie heeft het of wie heeft het juist niet? Het is een vraag die mij bezighoudt. Charisma is immers in de huidige mediacratie van doorslaggevend belang. Het is nog niet eens zo heel lang geleden dat Jan-Peter Balkenende werd afgeschilderd als de studentikoze Harry Potter; een kansloze politicus die korte tijd later de stemmentrekker bij uitstek was. Een paar jaar later verdween hij via de zijdeur van het politieke toneel.

Of neem wouter Bos. Alleen al zijn - volgens kenners - lekkere kontje was al goed genoeg voor duizenden stemmen. Bos trok de PvdA uit een dal, doch eenmaal gekozen en op het pluche gezeten, werd hij al snel uitgemaakt voor draaikontje. Zijn vertrek kon je zien aankomen.

Charisma. Waarom heeft Obama het wel en Gingrich niet. Charisma, wat is het? Uitstraling, een goed debater, mooie fotogenieke kop, vertrouwenwekkend? Jan Marijnissen heeft het en nu blijkt ook Emiel Roemer het te hebben. Bij zijn aantreden als fractievoorzitter van de SP waren de meningen verre van unaniem. Roemer, een beetje oubollige Brabander met een stropdas het gezicht van de SP? Het bleek vooral een kwestie van wennen te zijn en intussen loopt charismatische Emiel zich al warm voor het premierschap.
 
En dan is er natuurlijk nog Job Cohen. Ooit een charismatische burgemeester. De man van 'de boel bij elkaar houden', een integere en respectvolle bestuurder. In Den Haag verbleekte zijn reputatie. Het actuele politieke klimaat paste niet bij deze genuanceerde denker. Job scheldt niet, Job weet niet hoe te reageren op respectloze Pownd journalisten, Job is niet de man van de 'oneliners'. Job zocht de inhoud, maar die bleek in Den Haag niet langer aan te slaan. Dag Job!

Het wachten is op zijn opvolger. Als u dit leest weten we wie de kandidaten zijn. De ledenraad zal de definitieve  keuze maken. En wordt de nieuwe man of vrouw dan een tussenpaus? Zou zo maar kunnen. De PvdA leden kiezen hun echte politieke leider(Lodewijk Asscher?) pas als er verkiezingen in aantocht zijn. Tot die tijd zal iemand uit de 2e Kamer fractie de partij leiden. Wie zal het worden? Diederik Samson, Ronald Plasterk, Nebahat Albayrak of toch Martijn van Dam? En heeft die nieuwe leider charisma? Het is voor de PvdA te wensen, zoals het ook voor het CDA te wensen is dat die partij een charismatisch leider vindt.

Hoe zit het eigenlijk met het charisma van de Purmerendse politici? Arie-Wim, Colette, Thijs, je kunt veel van ze zeggen, maar ze weten zich te profileren. Of zij dan ook charismatisch zijn? U mag het zeggen. Opvallen doen de meeste andere raadsleden niet, althans niet in positieve zin. Ze wekken meestal de indruk onopvallende meelopers te zijn die het dualisme uit het woordenboek hebben gehaald. Kennelijk heerst de opvatting dat charisma niet nodig is zolang ze maar gehoorzamen aan de fractiediscipline en het college geen hinder van ze ondervindt. Tsja, het kan verkeren.

Piet Hein Debets


0 REACTIES TOT NU TOE
Houd mij op de hoogte van alle nieuwe reacties op dit artikel
Houd mij maximaal 1x per dag op de hoogte van nieuwe reacties op dit artikel
Bedankt voor je reactie
Je reactie wordt getoond zodra je op de bevestingslink hebt geklikt in de e-mail die wij je sturen.
Bedankt voor je reactie
De redactie is op de hoogte gebracht van de klacht.
Bedankt voor je reactie
Je reactie is nu te zien bij het artikel.
Bevestig je reactie

Help ons de kwaliteit van de reacties goed te houden; vul hieronder jouw gegevens in. Of log in als je een dichtbij.nl account hebt.

Facebook Twitter
Naam
E-mailadres Je e-mailadres wordt niet op de site getoond.
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden

Je reactie wordt getoond zodra je op de bevestigingslink hebt geklikt in de e-mail die wij je sturen.

Login op dichtbij.nl

Vul hieronder je gebruikersnaam en wachtwoord in om in te loggen op dichtbij.nl Of maak een profiel aan en plaats voortaan moeiteloos je berichten

Gebruikersnaam
Wachtwoord Wachtwoord vergeten? Klik hier.

Dit is niet ok

Deze functionaliteit is alleen beschikbaar als je ingelogd bent en je een geldig e-mailadres hebt ingevuld en deze bevestigd hebt. Inloggen kan hiernaast, of:

 • klik hier om een e-mailadres aan je profiel toe te voegen of om een nieuwe bevestigings e-mail aan te vragen.
 • klik hier om je te registreren
Plaats een nieuwsbericht
Facebook
Heb je nog geen account? Registreer
Wachtwoord vergeten? Klik hier
Agenda

meer agenda »

Registreer je nu voor de nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van het nieuws uit jouw regio
Registreer je nu voor de nieuwsbrief
en blijf op de hoogte van het nieuws uit jouw regio.
Dichtbij X
 • Wekelijks

  Ontvang elke vrijdag het nieuwsoverzicht van jouw regio
 • Dagelijks

  Elke dag het laatste nieuws uit jouw regio
 • Nieuws alert

  Direct op de hoogte van grote gebeurtenissen in jouw regio