kies plaats
zoek
De informatie op deze pagina wordt u aangeboden in samenwerking met

KramerKuiper Accountants | Adviseurs verzorgt teruggave van btw op zonnepanelen

1 / 1
zoom out

PURMEREND - Recentelijk zonnepanelen op het woonhuis aangebracht en als particulier toch de btw terugkrijgen op de aanschaf en installatie? Het lijkt haast te mooi om waar te zijn, maar het Europese Hof van Justitie heeft dat op 20 juni 2013 beslist voor een Oostenrijkse particulier, de heer Thomas Fuchs. Hierdoor is teruggave mogelijk voor alle ingezetenen van de Europese Unie die onder vergelijkbare situaties handelen met het energiebedrijf. Het arrest heeft inmiddels hoge nieuwswaarde gekregen en de Belastingdienst kan zich opmaken voor een invasie van verzoeken om teruggaaf van btw en u kunt daarbij zijn!

Uitspraak Europese Hof van Justitie Thomas Fuchs (zaak C-219/12)
De heer Fuchs heeft in het jaar 2005 zonnepanelen op zijn woonhuis laten aanbrengen. Alle opgewekte energie levert hij aan het energiebedrijf. Het energiebedrijf vergoedt deze energie met btw aan de heer Fuchs. Door alle opgewekte energie te leveren aan het energiebedrijf, immers opslag voor eigen gebruik is niet mogelijk, en vervolgens alle energie met btw af te nemen, concludeert het Hof dat de heer Fuchs belastingplichtige is voor de btw en daarom teruggave van btw dient te krijgen op de aanschaf en installatie.

Btw op aanschaf terugkrijgen?
Als u recentelijk de zonnepanelen hebt aangeschaft is het verstandig u zo spoedig mogelijk te melden bij de Belastingdienst en een verzoek om teruggaaf in te dienen. Als u wacht totdat er meer bekend is, loopt u de kans dat de Belastingdienst stelt dat u de zonnepanelen hebt aangeschaft als privépersoon en dus geen recht heeft op aftrek. Ziet u tegen de rompslomp op dan verzorgt KramerKuiper Accountants | Adviseurs graag de melding en de eerste btw-aangifte voor u.

Wat is nodig voor een melding?
Belangrijk is dat u de opgewekte energie met btw krijgt vergoed. Dit zal normaal gesproken blijken uit uw jaarafrekening van het energiebedrijf. Is het moment van aanschaf gelegen in de periode waar de laatste jaarafrekening betrekking op heeft en is deze jaarafrekening gelegen in het tweede kwartaal 2013, dan is het zeker de moeite waard u aan te melden bij de Belastingdienst.

Moet ik btw op aangifte voldoen over de geleverde energie?
Het antwoord hierop is bevestigend, maar u kunt gebruik maken van de kleine ondernemersregeling, waardoor u een tegemoetkoming krijgt in de vorm van een vermindering op het te betalen btw-bedrag. Is het per saldo te betalen btw-bedrag (voor vermindering) gelijk of lager dan € 1.345 hoeft u in het geheel geen btw te betalen. Deze vermindering moet wel op de btw-aangifte worden vermeld, dus in latere jaren zult u nog steeds btw-aangiften moeten indienen.

Conclusie
Door de procedure Thomas Fuchs stijgt het rendement op zonne-energie omdat u de btw op de aanschaf en installatie van uw zonnepanelen (grotendeels) kunt terugvragen bij de Belastingdienst. Alleen de door het energiebedrijf vergoedde btw komt in dat jaar daarop in mindering. Na het jaar van aanschaf hoeft u veelal geen btw te betalen aan de Belastingdienst door het toepassen van de kleine ondernemersregeling op de in te dienen btw-aangifte.

Heeft u nog vragen of wilt u gebruik maken van de service, neem dan gerust contact op via onderstaande contactgegevens.

KramerKuiper Accountants | Adviseurs
Hortensiastraat 1
1441 HJ Purmerend
Tel.: 0299-424481
www.kramerkuiper.nl-ADVERTORIAL-


 

4 REACTIES TOT NU TOE
Houd mij op de hoogte van alle nieuwe reacties op dit artikel
Houd mij maximaal 1x per dag op de hoogte van nieuwe reacties op dit artikel
Bedankt voor je reactie
Je reactie wordt getoond zodra je op de bevestingslink hebt geklikt in de e-mail die wij je sturen.
Bedankt voor je reactie
De redactie is op de hoogte gebracht van de klacht.
Bedankt voor je reactie
Je reactie is nu te zien bij het artikel.
Bevestig je reactie

Help ons de kwaliteit van de reacties goed te houden; vul hieronder jouw gegevens in. Of log in als je een dichtbij.nl account hebt.

Facebook Twitter
Naam
E-mailadres Je e-mailadres wordt niet op de site getoond.
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden

Je reactie wordt getoond zodra je op de bevestigingslink hebt geklikt in de e-mail die wij je sturen.

Login op dichtbij.nl

Vul hieronder je gebruikersnaam en wachtwoord in om in te loggen op dichtbij.nl Of maak een profiel aan en plaats voortaan moeiteloos je berichten

Gebruikersnaam
Wachtwoord Wachtwoord vergeten? Klik hier.

Dit is niet ok

Deze functionaliteit is alleen beschikbaar als je ingelogd bent en je een geldig e-mailadres hebt ingevuld en deze bevestigd hebt. Inloggen kan hiernaast, of:

 • klik hier om een e-mailadres aan je profiel toe te voegen of om een nieuwe bevestigings e-mail aan te vragen.
 • klik hier om je te registreren
Meer artikelen
Plaats je eigen zakelijk nieuws
Facebook
Heb je nog geen account? Registreer
Wachtwoord vergeten? Klik hier
Agenda

Meer agenda

Registreer je nu voor de nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van het nieuws uit jouw regio
Registreer je nu voor de nieuwsbrief
en blijf op de hoogte van het nieuws uit jouw regio.
Dichtbij X
 • Wekelijks

  Ontvang elke vrijdag het nieuwsoverzicht van jouw regio
 • Dagelijks

  Elke dag het laatste nieuws uit jouw regio
 • Nieuws alert

  Direct op de hoogte van grote gebeurtenissen in jouw regio