De informatie op deze pagina wordt u aangeboden in samenwerking met

De ‘superieure’ Oosterscheldekreeft; laat u niet bedotten

(Foto: PPR)
1 / 1
zoom out
VOLENDAM - Het is er weer tijd voor. Het kreeftenseizoen wordt deze week geopend. Een feest voor de liefhebbers en wordt het Oosterscheldekreeft of een Canadees? Cornelis Heystek, hoofdredacteur van Gourmand Gazette waarschuwt de consument. “Als men een Oosterscheldekreeft wil en daarvoor afrekent, moet met wel een Oosterscheldekreeft voorgeschoteld krijgen en niet een veel goedkopere Canadese kreeft”.
Persbericht


De ‘superieure’ Oosterscheldekreeft; laat u niet bedotten

Het is er weer tijd voor. Het kreeftenseizoen wordt deze week geopend. Een feest voor de liefhebbers en wordt het Oosterscheldekreeft of een Canadees? Cornelis Heystek, hoofdredacteur van Gourmand Gazette waarschuwt de consument. “Als men een Oosterscheldekreeft wil en daarvoor afrekent, moet met wel een Oosterscheldekreeft voorgeschoteld krijgen en niet een veel goedkopere Canadese kreeft”.


Wat is dat toch met de Oosterscheldekreeft (Homarus gammarus)? Daarover gaan allerlei verhalen rond, wat is waar en wat is een fabel? De Stichting Promotie Oosterscheldekreeft organiseert jaarlijks op de laatste donderdag in maart de opening van het kreeftenseizoen. Tal van sponsors doen een bijdrage en daarvan huurt de stichting diverse boten en die gaan dan – onder aanvoering van Jan van Westenbrugge en Evert van de Zande jr. – de ‘eerste kreeft’ vangen. Sinds 13 maart hebben vier kreeftenvissers toestemming om voor aanvang van het seizoen de schaaldieren te vangen die nodig zijn bij het openingsfestijn. Een paar grote exemplaren worden dan in een gemarkeerde fuik teruggezet om op de laatste donderdag in maart te worden opgevist door enkele ambassadeurs. Deze diplomaten overhandigen de 'eerste kreeft' dan aan de een of andere hoogwaardigheidsbekleder. Het is dus niet de eerste kreeft die ze tijdens dat feest vangen.

Controles
Extra controles op de Zeeuwse wateren moeten andere vissers er van weerhouden om voor de start van het kreeftenseizoen al op de schaaldieren te vissen. Een team onder leiding van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) is sinds begin maart actief op de Grevelingen, Oosterschelde en het Veerse Meer om te controleren of vissers zich aan de regels houden. Behalve controleren van vissers, spoort het team ook stropers op. Dit kunnen particulieren zijn die illegaal fuiken uitzetten, maar ook duikers die soms met gewiekste trucjes kreeften roven.

Verschil met Canadese en Amerikaanse kreeft
Laat u echter niet bij de neus nemen, want de Oosterscheldekreeft is goed te onderscheiden van de Canadese kreeft (Homarus americanus). De Canadese kreeft heeft een groen tot roodbruin pantser, dat egaal kleurt bij het koken. De Amerikaanse kreeft heeft ook vaak in levenden lijve een rode gloed. Het pantser van de Oosterscheldekreeft is donkerblauw tot zwart met witte plekken. Na het koken blijven deze plekken lichter van kleur. Zo is zelfs een gekookte kreeft te herkennen. Dus altijd doorvragen, want het kan een slinkse verkooptruc zijn.

Luit Ezinga, de voorzitter van de Stichting Promotie Oosterscheldekreeft: “Smaakverschillen tussen Nederlandse en Canadese kreeft zijn er nauwelijks. Versheid heeft wel invloed. De Oosterscheldekreeft belandt bij ons rechtstreeks uit het water op het bord. Verser kan niet. Een culinair product om trots op te zijn”, zo laat hij het ND weten. Hij spreekt hier over de Nederlandse kreeft, dus hij bedoelt daarmee de Oosterscheldekreeft én de Noordzeekreeft.

De meeste Canadese kreeften komen bij de goede restaurants ook uit een homarium. Evenals de Noordzeekreeft, waarbij het smaakverschil zelfs door getrainde proevers nauwelijks waarneembaar is. Koks hebben ook hun twijfels bij het smaakverschil. Op het koksforum staat: “Ik heb ze sec geproefd, koud, vond het verschil niet echt merkbaar. Vroeger kreeg je alleen maar Nederlandse kreeft, maar toen dat in 1963 fout ging kreeg je automatisch een Canadees.”

Maar nu over de smaak. Een marien bioloog zegt: “Wat er van het verhaal waar is, is dat na de strenge winter van 1963, toen alle kreeften zo goed als dood waren, er een geïsoleerde populatie kreeften ontstond. Ongetwijfeld heeft deze populatie een iets afwijkend DNA, maar dat lijdt beslist niet tot smaakverschil. Veel belangrijker voor een goede smaak is de waterkwaliteit. Ik heb nog nooit verschil in kreeften geproefd en ik heb toch wel geregeld kreeft gegeten.”

Rijksgiflozing gaat maar door
Daar komt bij dat Rijkswaterstaat mag doorgaan met het storten van ovenslakken uit de staalindustrie in de Oosterschelde op plekken waar de rivieroevers versterkt moeten worden. Het onderzoek dat Rijkswaterstaat deed laat volgens de Raad van State zien dat de concentraties zware metalen in de rivier slechts minimaal zijn toegenomen sinds de werkzaamheden in 2009. Dat geldt ook voor het gevreesde vanadium. In poedervorm kan vanadium brandbaar zijn. Vanadiumverbindingen zijn in het algemeen zeer giftig.

Het zit ‘m in de prijs
Het verschil zit voornamelijk in de prijs. De Oosterscheldekreeft is twee keer zo duur als de Canadese en de Noordzeekreeft. De horeca kan er dus twee keer zoveel aan verdienen. Redenen hiervoor zijn de schaarste door de beperkte aanvoer en het beperkte aantal vissers dat vergunning krijgt om op kreeft te vissen. Hieronder bevindt zich ook een aantal particulieren, die hiermee een leuk zakcentje verdienen door rechtstreeks aan restaurants te leveren. Hierdoor is ook niet of slecht te controleren hoeveel kreeften gevangen worden. Het zou beter zijn als de kreeften – evenals bij de mosselen het geval is – verplicht via de veiling verhandeld worden. Of de Oosterscheldekreeft dat prijsverschil waard is, mag u zelf ervaren.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------
Noot voor de redactie (niet voor publicatie):
Nadere informatie omtrent het bovenstaande wordt u graag verstrekt door Cornelis Heystek, hoofdredacteur van Gourmand Gazette, telefonisch bereikbaar via 0416 279 373.


Plaats je eigen restaurantrecensie
Facebook
Heb je nog geen account? Registreer
Wachtwoord vergeten? Klik hier
Meest bekeken restaurants

Registreer je nu voor de nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van het nieuws uit jouw regio
Registreer je nu voor de nieuwsbrief
en blijf op de hoogte van het nieuws uit jouw regio.
Dichtbij X
  • Wekelijks

    Ontvang elke vrijdag het nieuwsoverzicht van jouw regio
  • Dagelijks

    Elke dag het laatste nieuws uit jouw regio
  • Nieuws alert

    Direct op de hoogte van grote gebeurtenissen in jouw regio