De informatie op deze pagina wordt u aangeboden in samenwerking met

Klein Operakoor zing Les Brigands in schouwburg

1 / 1
zoom out

UTRECHT - Alles aan het Klein Operakoor Wilhelminapark (KOW) is groots. Zo telt het koor wel vijftig leden en is het ook niet bang om grote producties op de bühne te zetten. En nu wordt in juni het 12,5-jarig jubileum groots gevierd, in de grote zaal van de Stadsschouwburg. Met Les Brigands, van Jacques Offenbach, een van de grootste producenten van de 'opera bouffe'.

'Klein' in de naam van het KOW slaat dan ook op kleine opera. Operette dus? Zo simpel ligt dat niet. Even uitleggen. De overkoepelende naam is comic opera, een genre van klassieke opera's, vaak met een komisch verhaal en een vrolijk einde. Bij deze opera's worden de teksten gezongen én gesproken. De muziek heeft sterke melodieën en goede orkestpartijen.

Verschillende Europese landen ontwikkelden een nationale variant. In Italië ontstond als eerste rond 1730 de opera buffa als tegenhanger van de serieuze opera seria. Het komische genre werd snel overgenomen in Frankrijk als opéra comique. De eerste opéras comiques waren een mix van serieuze en komische onderwerpen. Als alleen nog het komische verhaal overblijft, heet het opera bouffe.

In Oostenrijk en Duitsland kwam in de achttiende eeuw het Singspiel op, dat later uitvloeide in de welbekende operette. Dan is er nog de Spaanse variant, de Zarzuela. Tot slot Engeland. Hier werden de lichte varianten van de opera, light opera, wel zeer licht, en dat kon het publiek niet waarderen. Vanaf de tweede helft van de 19e eeuw kreeg de light opera een meer hoogstaande muzikale uitvoering en aardige verhalen.

Het KOW zingt lichtvoetige opera's, laten we ze zo maar even noemen. Altijd goed voor een lach en een traan, en mooie muziek. Jacqueline Hammacher (56) is al jaren lid van het koor. Met nog drie andere leden heeft ze de productie van Les Brigands in de Stadsschouwburg in handen. "Elke twee jaar brengt het Klein Operakoor Wilhelminapark een grote voorstelling op de planken. Daar zijn we het hele jaar mee bezig. Normaal oefenen we elke maandag in het Engelse kerkje aan de Van Limburg Stirumstraat, maar nu repeteren we in een grote school."

Heel apart is de ontstaansgeschiedenis van het KOW. Hammacher: "In 2000 kwam Jacobien Hoorntje uit Maastricht in Utrecht wonen. Zij zocht in haar nieuwe stad een koor waar ze kon zingen én toneelspelen. Maar zoiets bleek in Utrecht niet te bestaan. Ze startte een buurtkoor en ritselde en regelde er binnen een paar maanden veertig leden bij. Iedereen uit haar straat deed mee. Nog steeds zijn vijftien koorleden uit die beginfase bij ons aangesloten."

"Nee, onze leden komen nu niet meer allemaal uit de omgeving van het Wilhelminapark", vervolgt Hammacher. "Sommigen wonen in Houten, Bilthoven, zelfs Hoevelaken. Iedereen kan zich bij ons aansluiten. Je moet drie keer met ons meezingen en vervolgens auditie doen bij onze vaste dirigent Roel Vogel. Van blad kunnen lezen is handig, maar geen vereiste. We zingen trouwens op toneel uiteindelijk alles uit ons hoofd. En dan is er nog het toneelspelen. Die combinatie maakt ons Klein Operakoor zo bijzonder. Het is moeilijk om goed te blijven zingen en ondertussen niet uit je rol te vallen. Zelf ben ik acht jaar geleden begonnen bij het koor, vlak na het overlijden van mijn vader. Hij riep altijd: 'Ga zingen, dat is echt iets voor jou'. Toen ik na de eerste repetitie met het koor thuiskwam, dacht ik: hij had gelijk, dit had ik veel eerder moeten doen."

René Hagenouw, (56) voorzitter van het koor, en drie jaar lid, voegt zich bij het gesprek. "Er is een vaak een drempel om met zingen te beginnen. Werk, gezin, sport, druk, druk. Maar het is ook een beetje eng. Zingen is jezelf bloot geven, ook al zit je met anderen in een koor. Als je een muziekinstrument speelt, heb je nog de piano of gitaar om je achter te verschuilen, maar bij het zingen heb je alleen maar jezelf. Je voelt je naakt, kwetsbaar. Toch doe ik het, want het is zo leuk om samen muziek te maken en samen aan een productie te werken. Als dat goed gaat, is het echt kikken."

Het koor zoekt overigens nog nieuwe leden, vooral tenoren, bassen en baritons.

De komende weken werkt het koor nog hard aan Les Brigands van Jacques Offenbach. De jubileumvoorstelling vindt plaats op 22 en 23 juni in de Stadsschouwburg. Regisseur Dick van Ommen heeft een eigentijdse setting gecreëerd voor het verhaal over een roversbende en de verboden liefde van de roverhoofdmansdochter.

De vele verwikkelingen in het originele (19de-eeuwse) verhaal zijn een knipoog naar de huidige politiek en de financiële crisis. De opera wordt in het Nederlands uitgevoerd. Het studentenorkest CREA uit Amsterdam zorgt voor de muzikale begeleiding.

Professionele solisten zijn onder andere: Liesbeth Vanderhallen (sopraan), Esther Putter (sopraan) en Gerrit van der Heide (tenor). De kaartverkoop is inmiddels gestart.Plaats je eigen uitgaansnieuws
Facebook
Heb je nog geen account? Registreer
Wachtwoord vergeten? Klik hier
Agenda

meer agenda »

Registreer je nu voor de nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van het nieuws uit jouw regio
Registreer je nu voor de nieuwsbrief
en blijf op de hoogte van het nieuws uit jouw regio.
Dichtbij X
  • Wekelijks

    Ontvang elke vrijdag het nieuwsoverzicht van jouw regio
  • Dagelijks

    Elke dag het laatste nieuws uit jouw regio
  • Nieuws alert

    Direct op de hoogte van grote gebeurtenissen in jouw regio