De informatie op deze pagina wordt u aangeboden in samenwerking met

Tip! 'Crazy' met Candy Dulfer in Tivoli

1 / 1
zoom out

UTRECHT - Saxofonist Candy Dulfer speelt op 8 april in het Utrechtse Tivoli. Maar nog niet zo lang geleden was ze op tournee in Japan.

Dulfer: "Japan, dat was te gek. Het was heel bijzonder. Het is een heel vooruitstrevend land. Japanners zijn gek van muziek, echt van allerlei soorten. Ik kom daar al bijna twintig jaar. Elk jaar doe ik er een kleine tournee. Alleen vorig jaar ben ik er niet geweest vanwege die tsunami. Het is wel heel bijzonder om daar nu weer terug te zijn. ik heb veel nare dingen gezien, maar ook veel hele leuke. Het is een heel bijzonder volk en er zijn spannende steden. Ik vind het heel leuk om daar te zijn altijd."

Dulfer treedt over de hele wereld op. Welke verschillen merkt ze tussen de landen? "In Japan bijvoorbeeld, zijn mensen muisstil. Alles wat je zegt wordt gewogen op een schaaltje en ze vinden alles heel interessant. Je krijgt daar heel veel respect. En Amerika is weer anders omdat daar veel muziek is, veel jazz. Mensen hebben een achtergrond in jazz en funk en soul. Ze kennen het echt door en door, dus ik hoef maar iets te spelen wat daaraan herinnert, of het begint."

"In Duitsland zijn ze veel beleefder en tuttiger. Maar dat is heerlijk, als je een jazzsolo speelt, iets heel moois, iets heel gevoeligs, dan kunnen mensen heel stil zijn en geboeid zitten luisteren. En daarna heb je een etentje en is alles heel netjes. En als ik dan de volgende dag weer in Amsterdam ben, en de zaal binnenkom dan is het gelijk weer die houding van 'wat moet je?'. Maar dat vind ik ook wel weer leuk aan Nederland, die directheid. Soms word je even gek van een bepaald land en dan ben je ook wel even klaar. Soms verlang ik ernaar om weer terug te gaan naar Nederland en soms verlang ik ernaar om naar Japan te gaan. Dan denk ik: oh, daar stond dit op één, en dan kan ik dit nummer doen, want dan zijn ze altijd lekker stil en in Nederland wil je juist lekker grapjes maken. Het heeft allemaal weer zijn voordeel."

Tijdens zo'n internationale tournee maakt ze van alles mee met haar band. Vooral de after party's zijn vaak lachen, gieren, brullen. Dulfer: "Mijn moeder had één keer lopen scratchen, maar ze had het nog nooit gedaan, dus in plaats van dat ze de plaat beweegt, beweegt ze de naald. Nou, meteen de hele discotheek gehoorverlies. Iedereen ondersteboven. Dat soort dingen gebeurt eigenlijk wel elke week."

Het nieuwste album, Crazy, werd geproduceerd door Printz Board, die zichzelf aanbood. Dulfer: "Hij was fan van mij, dus dat was heel leuk. Hij is ooit begonnen als trompettist, maar hij speelde alles. Hij is producer van iedereen, van Shakira tot de Black Eyed Peas, dus hij kent overal de nieuwste moderne dansmuziek en alle hippe dingetjes. Maar hij is ook een jazzartiest ergens binnenin, dus hij was heel geïnteresseerd. Toen dacht ik: nou ja, laat ik dan maar naar L.A gaan en dan kijken we wel of we muziek kunnen maken samen, want het moet natuurlijk wel klikken. Nou, ik geloof dat we de eerste middag al vijf nummers hadden, waaronder Crazy en Hey Now, dat zijn wel de meest bijzondere nummers van de cd. Het klikte duidelijk tussen ons en sindsdien werken we heel veel samen. Hij is heel leuk, hij komt naar alle optredens toe, om mee te doen wanneer het maar kan. Hij is heel enthousiast over Nederland en over de band."

Tijdens haar tour zal ze regelmatig samenspelen met Printz Board en soulzanger Chad Howard. Behalve Nederland doet ze Duitsland en Zwitserland aan. Ook volgen nog twee maanden Verenigde Staten en het jaar sluit ze af met een cruise door het Caribische gebied, 'een soort North Sea Jazz Festival in de Caraïben'. Op zondag 8 april speelt ze in Tivoli Oudegracht. Aanvang: 20.30 uur. Entree: 22,50 euro.


Plaats je eigen uitgaansnieuws
Facebook
Heb je nog geen account? Registreer
Wachtwoord vergeten? Klik hier
Agenda

meer agenda »

Registreer je nu voor de nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van het nieuws uit jouw regio
Registreer je nu voor de nieuwsbrief
en blijf op de hoogte van het nieuws uit jouw regio.
Dichtbij X
  • Wekelijks

    Ontvang elke vrijdag het nieuwsoverzicht van jouw regio
  • Dagelijks

    Elke dag het laatste nieuws uit jouw regio
  • Nieuws alert

    Direct op de hoogte van grote gebeurtenissen in jouw regio