De informatie op deze pagina wordt u aangeboden in samenwerking met

Wapengekletter in de Galgenwaard

Wapengekletter in de Galgenwaard (Foto: Ruud Caris)
1 / 1
zoom out

UTRECHT - Het gaat goed met de schermsport in Nederland. Het aantal beoefenaars van deze klassieke sport is de laatste jaren toegenomen en door de internationale successen van degenschermer Bas Verwijlen is er in de media beduidend meer aandacht voor de sport dan voorheen. Daarnaast zijn er een aantal veelbelovende Nederlandse jeugdschermers actief op Europese toernooien.

De Utrechtse Schermvereniging Pallós ziet dit o.a. terug in het deelnemersaantal van het jaarlijkse Internationale DOM-toernooi, dat deze maand voor de 23e maal georganiseerd wordt. Er worden ca. 250 deelnemers verwacht en het is daarmee één van de grootste schermtoernooien van Nederland. Het is ook één van de meest complete toernooien, omdat er hier wordt gestreden op alle disciplines binnen de moderne schermsport: voor zowel dames als heren op de wapens degen, floret en sabel. Het is een belangrijk toernooi voor de nationale ranglijst en de NK kwalificatie, maar er worden ook elk jaar deelnemers verwelkomd uit landen als België, Duitsland, Engeland, Ierland en Denemarken.

De verschillende wapens hebben allen een eigen achtergrond en eigenschappen:

De degen is de sportieve afgeleide van het klassieke duelwapen waarmee heren van adel vanaf de 16e eeuw hun geschillen uitvochten. Het is een steekwapen, wat betekent dat alleen met de punt van het wapen gescoord kan worden. De regels zijn eenvoudig: een punt wordt gescoord door de schermer die als eerste het lichaam van de tegenstander treft, ongeacht de plek op het lichaam waar deze landt. Een gelijktijdige treffer levert voor beide schermers een punt op.

De floret is eveneens een steekwapen en is in de 19e eeuw in de de schermsport ontwikkeld als trainingswapen. Om deze reden zijn er conventies aan verbonden: het geldig trefvlak is beperkt tot de romp van het lichaam en men moet bovendien het recht van aanval verkrijgen om een geldige treffer te scoren. Dit recht wordt genomen door de schermer die als eerste de aanval inzet en direct verloren indien deze aanval mist of wordt gepareerd.

De sabel verwijst naar het wapen dat in de tijden van weleer werd gehanteerd door de cavalerie, de soldaten te paard. Het is een „houw-wapen”, wat inhoudt dat met de gehele lengte van de kling kan worden gescoord. Het geldig trefvlak is het gedeelte van het lichaam boven de heuplijn, een regel die voortkomt uit het streven om alleen de ruiter uit te schakelen en niet de paarden onnodig te verwonden. Ook bij sabel is het recht van aanval vereist om een geldige treffer te maken.

Door het grote aantal deelnemers, de prettige sfeer en het feit dat er met alle wapens wordt geschermd, is het DOM-toernooi ook een goede gelegenheid voor geïnteresseerden om kennis te maken met de “edele” schermsport. Het wordt gehouden op 19 en 20 maart in Sportcentrum Galgenwaard. Op beide dagen beginnen de eerste wedstrijden om 10:00 en zullen de finales rond 16:30 gespeeld worden. Het programma is als volgt:

Zaterdag 19 maart: équipetoenooi (recreatief, gemengd, alle wapens) 

Tijdens dit toernooi neemt men het in al dan niet gemengde teams van drie schermers tegen elkaar op, waarbij de teamleden tegen alle teamleden van de tegenpartij schermen. Een ontmoeting bestaat dus uit negen duels en de scores worden opgeteld.

Zondag 20 maart: individueel toernooi (competitief, m/v, alle wapens)

Op deze dag komen de schermers op persoonlijke titel in actie. Nationale en internationale schermers treffen elkaar in wedstrijden van hoog niveau. De Nederlandse top is doorgaans goed vertegenwoordigd. Afhankelijk van het onderdeel worden er in poules één of twee voorronden geschermd, gevolgd door een directe eliminatie. 

Dit artikel is voor het laatst aangepast op: 11 maart 2016


Plaats je eigen sportverslag
Facebook
Heb je nog geen account? Registreer
Wachtwoord vergeten? Klik hier

Registreer je nu voor de nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van het nieuws uit jouw regio
Registreer je nu voor de nieuwsbrief
en blijf op de hoogte van het nieuws uit jouw regio.
Dichtbij X
  • Wekelijks

    Ontvang elke vrijdag het nieuwsoverzicht van jouw regio
  • Dagelijks

    Elke dag het laatste nieuws uit jouw regio
  • Nieuws alert

    Direct op de hoogte van grote gebeurtenissen in jouw regio