kies plaats
De informatie op deze pagina wordt u aangeboden in samenwerking met

Spelen met een hechte ploeg bij Biljartclub Zuilen

De twee biljarttafels in het Vorstelijk Complex aan de Prinses Beatrixlaan worden druk gebruikt. (Foto: Halde van Rijn)

1 / 1
zoom out

UTRECHT - "Het is hele leuke ontspanning, hoor, ech waor!" Op vrijdagmiddag is het een vrolijke boel bij Biljartclub Dienstencentrum Zuilen. De twee biljarttafels worden druk gebruikt en degenen die langs de kant zitten kunnen het niet laten om telkens grapjes te maken over degenen die aan het spelen zijn.

"Die bal gaat mis, hoor."

"Welnee, hij is raak. Hij stak nog net zijn oor uit, zag je dat?"

De biljartkamer is gevestigd in het Vorstelijk Complex aan de Prinses Beatrixlaan 2, twee voormalige scholen die zijn samengevoegd tot een buurthuis met allerlei activiteiten, een theater en restaurant The Colour Kitchen, waar mensen uit Zuilen werken die moeilijk aan een baan kunnen komen. Het biljarten staat open voor iedereen. Niet-leden kunnen als gastspeler meedoen.

Bijzonder is dat er naast een kleine veertig heren, ook vijf dames lid zijn van de biljartclub. Zij spelen op vrijdagmorgen tussen 10.00 en 12.00 uur.

Secretaris Hennie Beukers heeft over alles en iedereen wel een anekdote: over de foto van een biljartende prinses Maxima aan de muur, over de prijzenkast, over de verhuizing van de vereniging van de Prins Bernhardlaan naar dit complex.

Beukers: "We zijn een vereniging voor 55-plussers en ik kwam hier voor het eerst toen ik net met de VUT was. Ik dacht bij mezelf: wat zijn dat voor ouwe kerels? Maar ik heb wel de hele middag staan lachen en ik vond het geweldig. Nu, jaren later, kom ik nog elke week en ben ik zelfs secretaris van de vereniging. De meesten blijven jarenlang lid. Zelfs als ze verhuisd zijn, blijven ze terugkomen. Ons oudste lid is bijna 90 en al 35 jaar lid. Het is een belangrijke tijdsbesteding voor ouderen. Sommige mensen komen iedere dag. Iedereen kan hier op zijn eigen niveau spelen. De ongedwongen sfeer is voor ons het belangrijkst. Als een stoot precies gaat zoals ik wil, maar hij mist net de laatste bal, dan vind ik dat niet erg. Ik kan ervan genieten. Maar in de competitie wil ik winnen, hoor."

Eén tafel is bedoeld voor competitiewedstrijden, op de andere is het vrij spelen. Beukers: "Iedereen heeft een gemiddeld aantal stoten. Voor de een kan dat twintig zijn, voor een ander vierenveertig. Iedereen moet zijn eigen gemiddelde halen. Zo kun je ook van een betere biljarter winnen."

"Heb je m'n score veranderd?", vraagt een biljarter aan zijn tegenstander. "Hij moest op tien, maar hij staat nu op nul."

"Maar goed dat hij geen penningmeester is", grapt een ander.

De sfeer is gemoedelijk. Beukers: "Het is goedkoper dan het café en het is rustiger voor ouderen. Veel van ons klaverjassen hier ook. We zijn een vrij hechte club. Bij een verjaardag stuur je met z'n allen een kaartje, of een bosje bloemen. En als er iemand komt te overlijden, dan staan er zo tien, vijftien man op de begrafenis. Je steunt elkaar."

Wilt u ook biljarten? Dan bent u dagelijks tussen 10.00 en 16.30 uur welkom. Voor meer informatie kunt u bellen met 243 45 46 of 243 16 73 of kijken op de website.


Reacties
Houd mij op de hoogte van alle nieuwe reacties op dit artikel
Houd mij maximaal 1x per dag op de hoogte van nieuwe reacties op dit artikel
Bedankt voor je reactie
Je reactie wordt getoond zodra je op de bevestingslink hebt geklikt in de e-mail die wij je sturen.
Bedankt voor je reactie
De redactie is op de hoogte gebracht van de klacht.
Bedankt voor je reactie
Je reactie is nu te zien bij het artikel.
Bevestig je reactie

Help ons de kwaliteit van de reacties goed te houden; vul hieronder jouw gegevens in. Of log in als je een dichtbij.nl account hebt.

Facebook Twitter
Naam
E-mailadres Je e-mailadres wordt niet op de site getoond.
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden

Je reactie wordt getoond zodra je op de bevestigingslink hebt geklikt in de e-mail die wij je sturen.

Login op dichtbij.nl

Vul hieronder je gebruikersnaam en wachtwoord in om in te loggen op dichtbij.nl Of maak een profiel aan en plaats voortaan moeiteloos je berichten

Gebruikersnaam
Wachtwoord Wachtwoord vergeten? Klik hier.

Dit is niet ok

Deze functionaliteit is alleen beschikbaar als je ingelogd bent en je een geldig e-mailadres hebt ingevuld en deze bevestigd hebt. Inloggen kan hiernaast, of:

 • klik hier om een e-mailadres aan je profiel toe te voegen of om een nieuwe bevestigings e-mail aan te vragen.
 • klik hier om je te registreren
Plaats je eigen sportverslag
Facebook
Heb je nog geen account? Registreer
Wachtwoord vergeten? Klik hier
Agenda

meer agenda »

Registreer je nu voor de nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van het nieuws uit jouw regio
Registreer je nu voor de nieuwsbrief
en blijf op de hoogte van het nieuws uit jouw regio.
Dichtbij X
 • Wekelijks

  Ontvang elke vrijdag het nieuwsoverzicht van jouw regio
 • Dagelijks

  Elke dag het laatste nieuws uit jouw regio
 • Nieuws alert

  Direct op de hoogte van grote gebeurtenissen in jouw regio