De informatie op deze pagina wordt u aangeboden in samenwerking met

Junkie XL opent viering 300 jaar Vrede van Utrecht

Junkie Xl componeerde de muziek voor het grote openingsspektakel Foto Olaf Heine

1 / 1
zoom out

UTRECHT - Donderdag 11 april is het precies 300 jaar geleden dat de Vrede van Utrecht werd getekend. In de stad vinden allerlei feestelijkheden plaats om dit jubileum te vieren. Ook dj Junkie XL speelt een grote rol.

Een van de hoogtepunten is het openingsspektakel 'De Slag om Vrede' dat zaterdag 13 april plaatsvindt op het dak van de A2-tunnel bij Leidsche Rijn. Aan het muziek- en theaterstuk werken 120 muzikanten, 200 militairen van de Landmacht, 20 acteurs, 10 dansers, 45 kinderkoorleden en 150 vrijwilligers mee. De hoofdrol wordt gespeeld door de acteur Peter Blok. Junkie XL (Tom Holkenborg) verzorgt de muziek samen met het Metropole Orkest. Junkie Xl componeerde speciaal voor deze gelegenheid de muziek voor het orkest. Ook harmonieorkest 'De Bazuin' uit De Meern speelt mee.

Veldslag

De Slag om Vrede vertelt met theater en muziek het historische verhaal van de Vrede van Utrecht. Het publiek wordt meegenomen in de hectiek en de waanzin van een veldslag die uiteindelijk door niemand gewonnen wordt. En daarna deelgenoot van de vijftien maanden onderhandelen in Utrecht die leidden tot het wereldomspannende Vrede van Utrecht-verdrag. Het spektakel eindigt net als op 11 april 1713 met vuurwerk en feest dat daarna in de binnenstad 24 uur lang doorgaat met de 'Utrecht Danst'.

Herdenkingsmunt

Maar er staat deze week nog meer op stapel. De viering begint 11 april met het slaan van de Nationale Herdenkingsmunt: 300 jaar Vrede van Utrecht. Het is de laatste munt met de beeltenis van koningin Beatrix. Het vijfje is ontworpen door Erno Langenberg. Op de munt staat een portret van Beatrix, omringd door 35 ganzenveren die de delegaties symboliseren die op 11 april 1713 in Utrecht vrede sloten.

Donderdag worden ook het schilderij 'De Vrede van Utrecht in 1713' en de foto 'The Agreement' onthuld. Van de ondertekening van de Vrede van Utrecht bestond nog geen schilderij. Daarom kreeg de Utrechtse kunstenares Semiramis Öner Mühürdaroglu de opdracht om een schilderij met dit thema te maken. Ze deed dat volgens de oud-Hollandse compositie- en portrettraditie. Op 11 april wordt ook de enorme foto 'The Agreement' van de Engelse fotograaf Red Saunders onthuld die de ondertekening van het verdrag verbeeld. De foto prijkt op de gevel van het stadhuis.

's Avonds vindt in de Domkerk het concert Perpetual Peace plaats in het bijzijn van koningin Beatrix, prins Willem-Alexander en Máxima. Violiste Janine Jansen en haar vader, voormalig Domkerk-organist Jan Jansen, spelen tijdens het concert met De Nederlandse Bachvereniging. De koningin geeft na het concert het officiële startsein voor de jubileumviering door de verlichting van de Domtoren 'aan te steken'. Zij onthult daarmee het werk van het Londense lichtkunstcollectief Speirs and Major. Het maakt onderdeel uit van het Trajectum Lumen, een route van lichtkunstwerken die 's avonds historische gebouwen in de binnenstad verlichten.

Pendelbussen

De organisatie raadt bezoekers van het muziek- en theaterspektakel op 13 april aan om op de fiets of met het openbaar vervoer te komen. Vanaf het stadsbusstation Utrecht Centraal (Noord) rijden er vanaf 18.30 uur pendelbussen naar het dak van de A2. Het terrein bevindt zich op dak van de A2 Utrecht Leidsche Rijn, gelegen naast Vredenburg Leidsche Rijn (J.C. Verthorenpad 100) en gaat om 19 uur open. De show begint om 21 uur en de toegang is gratis. Voor meer info: www.vredevanutrecht2013.nl/deslagomvrede


Plaats een nieuwsbericht
Facebook
Heb je nog geen account? Registreer
Wachtwoord vergeten? Klik hier
Agenda

meer agenda »

Registreer je nu voor de nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van het nieuws uit jouw regio
Registreer je nu voor de nieuwsbrief
en blijf op de hoogte van het nieuws uit jouw regio.
Dichtbij X
  • Wekelijks

    Ontvang elke vrijdag het nieuwsoverzicht van jouw regio
  • Dagelijks

    Elke dag het laatste nieuws uit jouw regio
  • Nieuws alert

    Direct op de hoogte van grote gebeurtenissen in jouw regio