De informatie op deze pagina wordt u aangeboden in samenwerking met

Wereldkampioen robotvoetbal geeft demonstraties op basisschool de Twaalfruiter

robotvoetbal (Foto: pvdh)
1 / 3
zoom out
VLEUTEN - 14 en 15 juni jl heeft Tech United van de technische universiteit Eindhoven een demonstratie robotvoetbal gegeven op basisschool de Twaalfruiter in Vleuten. Van kleuters tot groep 8, iedere groep was welkom om te zien en ervaren hoe voetbalrobots uit zichzelf kunnen overspelen, keepen en scoren. Het hoogtepunt van de demonstratie was een wedstrijdje mens tegen robot, waarbij een leerling (of leerkracht) op doel mocht en de robot een strafschop nam. Knap dat de robot vrijwel ieder schot op doel wist te raken.
14 en 15 juni jl heeft Tech United van de technische universiteit Eindhoven een demonstratie robotvoetbal gegeven op basisschool de Twaalfruiter in Vleuten. Van kleuters tot groep 8, iedere groep was welkom om te zien en ervaren hoe voetbalrobots uit zichzelf kunnen overspelen, keepen en scoren. Het hoogtepunt van de demonstratie was een wedstrijdje mens tegen robot, waarbij een leerling (of leerkracht) op doel mocht en de robot een strafschop nam. Knap dat de robot vrijwel ieder schot op doel wist te raken.


Wouter Kuijpers van Tech United legt uit hoe de voetbalrobot zo goed kan scoren: hij heeft een camera aan boord, die registreert waar een tegenstander staat. Vlak voordat hij schiet, wordt er een foto gemaakt en weer de robot in welke hoek hij moet schieten. De voetbalrobots doen mee in de Middle Size League. In deze competitie voetballen twee teams van 5 robots die maximaal 52x52x80 cm groot zijn. Het voetballen gebeurt volledig autonoom; ze zijn geprogrammeerd om dit helemaal zelf te kunnen. Mensen mogen slechts de robots in en uit het veld halen. Wel is er een menselijke scheidsrechter, zijn beslissingen worden in een computer ingevoerd. Deze geeft de beslissingen (vrije trap, ingooi ect.) via draadloos netwerk aan de robots door.

Op basisschool de Twaalfruiter wordt veel aandacht besteed aan techniek- en computerlessen. We werken met een doorlopende leerlijn ICT met lessen social media, programmeren, games maken, presenteren en bloggen/vloggen. Op onze beide locaties hebben we de beschikking over een computerlokaal, zodat een hele klas tegelijk computerles krijgt. We vinden het belangrijk om leerlingen enthousiast te maken voor ICT en willen ze met praktische en uitdagende lessen goed voorbereiden op hun toekomst. Door samenwerkingen aan te gaan met technische bedrijven/instellingen willen we ons ICTonderwijs naar een nog hoger plan tillen.

Dit artikel is voor het laatst aangepast op: 20 juni 2017


Plaats een nieuwsbericht
Facebook
Heb je nog geen account? Registreer
Wachtwoord vergeten? Klik hier

Registreer je nu voor de nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van het nieuws uit jouw regio
Registreer je nu voor de nieuwsbrief
en blijf op de hoogte van het nieuws uit jouw regio.
Dichtbij X
  • Wekelijks

    Ontvang elke vrijdag het nieuwsoverzicht van jouw regio
  • Dagelijks

    Elke dag het laatste nieuws uit jouw regio
  • Nieuws alert

    Direct op de hoogte van grote gebeurtenissen in jouw regio