De informatie op deze pagina wordt u aangeboden in samenwerking met

Van Unnikgebouw wordt duurzame studentenflat?

Human Power Plant (Foto: Aafke Holwerda)
1 / 2
zoom out
UTRECHT -
Hoe duurzaam zijn zogenaamd duurzame energiebronnen eigenlijk? Wat is duurzaamheid? Hoeveel energie is er nodig om een modern leven te leiden? Wat is een modern leven? Zijn mensen bereid om opofferingen en inspanningen te doen voor een CO2-neutrale campus?
De Utrecht University heeft zich het doel gesteld om in 2030 CO2-neutraal te zijn. Hoe die doelstelling moet worden gehaald, is echter niet duidelijk. Department of Search zet daarom de ultieme duurzame energiebron in de kijker: menskracht. In tegenstelling tot wind en zon is menselijke energie altijd beschikbaar, ongeacht het seizoen of het uur van de dag. In tegenstelling tot fossiele brandstoffen is de mens dan weer een schone energiebron, die alleen maar toeneemt naarmate de bevolking groeit. 

Melle Smets en Kris De Decker verkennen het potentieel van menskracht aan de hand van een concreet voorbeeld: een volledige op menselijke energie werkende studentengemeenschap in het grotendeels leegstaande Willem C. Van Unnikgebouw. Zowel spierkracht, lichaamswarmte als afvalstoffen worden benut. Het dieet van de studenten is zodanig samengesteld dat ook de voedselproductie geen CO2 oplevert. Aan de hand van hun berekeningen blijkt dat een volledig op menskracht werkend Van Unnik studentenhuis haalbaar is – al moeten de studenten daarvoor wel 2 tot 6 uur energie produceren.

De exclusieve keuze voor menskracht roept heel wat unieke vragen op in het debat rond duurzaamheid. Hoe duurzaam zijn zogenaamd duurzame energiebronnen eigenlijk? Wat is duurzaamheid? Hoeveel energie is er nodig om een modern leven te leiden? Wat is een modern leven? Zijn mensen bereid om opofferingen en inspanningen te doen voor een CO2-neutrale campus? Of is elk compromis uitgesloten? Hebben we minder energie nodig als we ze zelf moeten produceren? Wat gebeurt er als we menskracht met andere hernieuwbare energiebronnen combineren? 

De Human Power Plant is nog te zien t/m 24 juni 2017 tijdens Zero Footprint Campus, Utrecht Science Park. www.zerofootprintcampus.nl

Plaats een nieuwsbericht
Facebook
Heb je nog geen account? Registreer
Wachtwoord vergeten? Klik hier

Registreer je nu voor de nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van het nieuws uit jouw regio
Registreer je nu voor de nieuwsbrief
en blijf op de hoogte van het nieuws uit jouw regio.
Dichtbij X
  • Wekelijks

    Ontvang elke vrijdag het nieuwsoverzicht van jouw regio
  • Dagelijks

    Elke dag het laatste nieuws uit jouw regio
  • Nieuws alert

    Direct op de hoogte van grote gebeurtenissen in jouw regio