De informatie op deze pagina wordt u aangeboden in samenwerking met

Monumentale Sterrentoren op het Utrecht Science Park voor het eerst open voor publiek!

Sterrentoren (Foto: Aafke Holwerda)
1 / 1
zoom out
UTRECHT - De Sterrentoren is een monumentaal pand op het Utrecht Science Park dat nooit is afgebouwd en nooit een permanente invulling heeft gekregen. Op deze plek toont de Vlaamse kunstenaar Maarten Vanden Eynde t/m 24 juni a.s. een selectie van de beste Utrechtse uitvindingen: Future Observatory.

Kunstenaar Maarten Vanden Eynde toont vanaf 1 juni a.s. een selectie van de beste Utrechtse uitvindingen en creëert hij nieuwe verhaallijnen en verbindingen. Maarten Vanden Eynde won onlangs de prestigieuze publieksprijs Belgian Art Prize. In zijn 'Future Observatory' onderzoekt, archiveert en herinterpreteert Vanden Eynde de meest invloedrijke en revolutionaire uitvindingen en onderzoeksprojecten die het Utrecht Science Park heeft voortgebracht of aan het voortbrengen is. Welke objecten, baanbrekende ideeën, onderzoeksmethoden en – technieken werden ontdekt, uitgevonden of ontwikkeld? Wat vormt het menselijk erfgoed en de toekomstige footprint van het USP? Wetenschappelijke doorbraken laten ons dikwijls anders of beter naar de wereld kijken. Vanden Eynde integreert in zijn selectie meerdere perspectieven en nodigt bezoekers uit om zelf relaties te leggen en overeenkomsten te zien. Future Observatory biedt daarmee een nieuwe manier van kijken: welke aspecten uit het heden kunnen het verleden het best representeren in de toekomst?

Voor de Future Observatory heeft Maarten Vanden Eynde nauw samengewerkt
met het Universiteitmuseum Utrecht. Het museum heeft een grote collectie opgebouwd op het gebied van de universiteits- en wetenschapsgeschiedenis. Enkele van deze stukken zullen te bewonderen zijn in de Sterrentoren. Vanden Eynde plaats de werken in een andere context zodat er nieuwe verhaallijnen ontstaan.

Zero Footprint Campus

Future Observatory is onderdeel van Zero Footprint Campus, een nieuw kunstprogramma in de openbare ruimte van het Utrecht Science Park. Gedurende een jaar hebben 12 internationaal geselecteerde kunstenaars een opdracht om een artistiek onderzoek te doen naar de (on)mogelijkheden van een Zero Footprint Campus. Hoe lenen dit gebied en zijn gebruikers (onderzoekers, studenten, kantinemedewerkers, beveiligers etc) zich voor het maken van een nieuw kunstwerk? En hoe kan dat werk bijdragen aan of een ander licht werpen op onze zoektocht naar een duurzame samenleving? Van 1 t/m 24 juni 2017 presenteren de kunstenaars de werken in de publieke ruimte van het Utrecht Science Park met rondleidingen, debatten, lezingen en ontmoetingen. Zie voor het complete programma en actuele informatie www.zerofootprintcampus.nl

Meer info: mail info@departmentofsearch.nl

Dit artikel is voor het laatst aangepast op: 04 juni 2017


Plaats een nieuwsbericht
Facebook
Heb je nog geen account? Registreer
Wachtwoord vergeten? Klik hier

Registreer je nu voor de nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van het nieuws uit jouw regio
Registreer je nu voor de nieuwsbrief
en blijf op de hoogte van het nieuws uit jouw regio.
Dichtbij X
  • Wekelijks

    Ontvang elke vrijdag het nieuwsoverzicht van jouw regio
  • Dagelijks

    Elke dag het laatste nieuws uit jouw regio
  • Nieuws alert

    Direct op de hoogte van grote gebeurtenissen in jouw regio