De informatie op deze pagina wordt u aangeboden in samenwerking met

Uitreiking boek Hendrik in de Werkverschaffing

burgemeester en auteru Frans van Emmerik (Foto: Kirsten Vlek)
1 / 2
zoom out
UTRECHT - Op maandagmiddag 11 juli is het eerste exemplaar van het boek Hendrik in de werkverschaffing overhandigd aan de burgemeester van Utrecht.

De stad Utrecht neemt hierbij een centrale rol in.In dit boek van Frans van Emmerik lopen drie verhalen door elkaar heen. Het eerste verhaal gaat over de familie van Hendrik van Emmerik. Hendrik van Emmerik (de grootvader van de auteur) trouwde in 1905 met Gijsbertha (Bertie) Theodora de Klein. Zij kregen drie kinderen. Het gezin woonde vanaf 1905 aan de Koningweg te Utrecht. 1917 werd een droevig jaar. Zijn echtgenote Bertie overleed in maart 1917 aan een hartaanval en zijn tweejarig dochtertje Cornelia overleed in december aan difterie. Hendrik hertrouwde in 1920. Het tweede verhaal gaat over de Werkverschaffingsprojecten in Nederland. Hendrik van Emmerik werd werkloos. Hij was een van de honderdduizenden werklozen in Nederland. Hij werd met een schep en een kruiwagen te werk gesteld. Onder andere in het Julianapark. Aangrijpende verhalen van diverse projecten alom in Nederland lopen als een rode draad door dit boek. Veel projecten werden gecoördineerd door de Heidemij. Het werd voor de Heidemij een zwarte bladzijde in hun historie. Hun opzichters (stoklopers)
voerden vaak een schrikbewind. Stakingen en opstanden waren het resultaat. Er waren ook doden te betreuren. In hun 50jarig gedenkboek uit
1946 werden slechts twee alinea’s aan deze zwarte periode besteed. Men verschuilde zich achter het feit, dat men opdracht had gekregen van het ministerie van Sociale Zaken. Het derde verhaal gaat over de opkomst van de NSB. In 1935 behaalde de NSB bij de Provinciale Statenverkiezingen Utrecht acht procent van de stemmen. In 1939 verloor de NSB desastreus. Anton Mussert had zijn kantoor aan de Oude Gracht. Het boek is overladen met boeiende dialogen tussen voor- en tegenstanders van de NSB binnen de groep van Hendrik van Emmerik. Zijn groep nam het in het bijzonder op voor Levie Polak, een Joodse man. Nederland was in die periode heilig overtuigd, dat zij ook dit keer neutraal zou blijven. Het boek gaat tot tien mei 1940.

Hendrik in de Werkverschaffing ISBN978-90-8759-608-8

 

Dit artikel is voor het laatst aangepast op: 12 juli 2016


Plaats een nieuwsbericht
Facebook
Heb je nog geen account? Registreer
Wachtwoord vergeten? Klik hier
Agenda

meer agenda »

Registreer je nu voor de nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van het nieuws uit jouw regio
Registreer je nu voor de nieuwsbrief
en blijf op de hoogte van het nieuws uit jouw regio.
Dichtbij X
  • Wekelijks

    Ontvang elke vrijdag het nieuwsoverzicht van jouw regio
  • Dagelijks

    Elke dag het laatste nieuws uit jouw regio
  • Nieuws alert

    Direct op de hoogte van grote gebeurtenissen in jouw regio