De informatie op deze pagina wordt u aangeboden in samenwerking met

SSH 60 jaar! Start zoektocht naar allereerste bewoners

SSH's eerste studentenpand: Johan de Witstraat 5 - Utrecht (Foto: SSH)
1 / 1
zoom out
UTRECHT - Op 22 juni 1956 werd de Stichting Studenten Huisvesting in Utrecht opgericht. De SSH staat even stil bij dit bijzondere moment. We zoeken de herinneringen uit die tijd en willen graag de oorspronkelijke bewoners van dit studentenhuis bij elkaar brengen. We zoeken de bewoners van het allereerste studentenhuis van de SSH in Utrecht uit 1957: Johan de Wittstraat 5.


Oprichting SSH precies 60 jaar geleden
In 1955 huurden studenten vooral kamers bij particuliere verhuurders. De Nederlandse Studenten Raad luidde de noodklok, omdat het kamertekort in Utrecht was opgelopen tot zo’n 350: “De Nederlandse Studenten Raad constateert, dat op het gebied van de studentenhuisvesting in verschillende steden van een noodtoestand gesproken kan worden, die te vergelijken is met de situatie van vlak na de tweede wereldoorlog”

Ook de Universiteit Utrecht constateert dat studentenhuisvesting een probleem begint te worden. Op 22 juni 1956 richten de Utrechtse studenten Jacob Maarten Maris en Christian Wilhelm Wali van Lohuizen, lid van de huisvestingscommissie van de universiteit, de Stichting Studentenhuisvesting in Utrecht op.

Het eerste studentenhuis
In 1957 verhuurde de SSH haar eerste studentenhuis. Aan de Johan de Wittstraat 5 in Utrecht kwam een studentenhuis voor 14 meisjes. Destijds woonden meisjes en jongens nog apart. De kamers waren geheel gemeubileerd. De SSH verhuurt de kamers in dit stadspand tot op de dag van vandaag. De kamers zijn niet meer gemeubileerd en er wonen inmiddels jongens en meisjes door elkaar.

Studentenleven weinig veranderd
Directeur Ton Jochems woonde zelf in zijn studententijd op kamers in Utrecht. “Zo’n beetje alles is veranderd: Technologie, sociale media, studeren via de livestream. Behalve wonen op kamers, dat is nog steeds
hetzelfde: nieuwe vrienden vinden, ruzie maken, feesten geven, samen eten. Lekker op jezelf wonen!”.

Van 14 naar 19.000 kamers
De afgelopen 60 jaar is de SSH flink gegroeid. Na de bouw van de studentencomplexen aan de Ina Boudier-Bakkerlaan (1300 kamers) en
Tuindorp-West Complex (1200) ging het hard. Inmiddels is de SSH landelijk
actief en verhuurt 19.000 studentenkamers en woningen in Utrecht, Amersfoort, Rotterdam, Zwolle, Tilburg, Maastricht en Groningen.

Oproep:
bent u of kent u degene die in 1957 aan de Johan de Wittstraat 5 kwam wonen? De SSH wil graag de oorspronkelijke bewoners bij elkaar brengen. Neemt u contact met ons op via
communicatie@sshxl.nl of 088-7304200

Dit artikel is voor het laatst aangepast op: 22 juni 2016


Plaats een nieuwsbericht
Facebook
Heb je nog geen account? Registreer
Wachtwoord vergeten? Klik hier
Agenda

meer agenda »

Registreer je nu voor de nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van het nieuws uit jouw regio
Registreer je nu voor de nieuwsbrief
en blijf op de hoogte van het nieuws uit jouw regio.
Dichtbij X
  • Wekelijks

    Ontvang elke vrijdag het nieuwsoverzicht van jouw regio
  • Dagelijks

    Elke dag het laatste nieuws uit jouw regio
  • Nieuws alert

    Direct op de hoogte van grote gebeurtenissen in jouw regio