De informatie op deze pagina wordt u aangeboden in samenwerking met

IJzeren tjalk Vertrouwen verlaat Utrecht

Wim en Leen Aarsman en hun vader de schipper Hermanus Aarsman op het turfschip de Vertrouwen aan de Leidsekade in de jaren veertig. (Foto: Mw. Van den Ham - Kraan) Inzet: woonboot de Vertrouwen. (Foto: Cisca de Ruiter)

1 / 1
zoom out

UTRECHT - Meer dan honderd jaar hoorde de ijzeren tjalk de Vertrouwen bij Utrecht, maar de huidige woonboot gaat naar een ligplekje in Gelderland. Daarmee verhuist een bijzonder stukje geschiedenis, zegt Cisca de Ruiter van het Project Stalen Woonschepen Utrecht.

Komende maandag vertrekt de Vertrouwen van zijn vertrouwde locatie aan de Leidsekade. Het schip krijgt eerst nog een onderhoudsbeurt bij de Museumwerf in Nieuwegein en gaat daarna naar Kerkdriel.

Voor zover Cisca de Ruiter, medewerker ook van de Museumwerf, kon nagaan is het aannemelijk dat de Vertrouwen al in 1897 in Utrecht lag als turfschip aan de Wittevrouwensingel. De toenmalige eigenaren Marinus Kraan en Catharina Karlas hadden daar hun brandstoffenhandel. "De Vertrouwen was hun woning, winkel, magazijn en vervoermiddel. Hun schip lag ongeveer ter hoogte van de huidige hasjboot", zegt De Ruiter.

Uit gesprekken met nazaten weet De Ruiter dat aan boord zes kinderen worden geboren. Omdat de familie geen woning op de wal heeft leven ze met z'n achten in en om het schip met de bescheiden roef (verblijfruimte van de schipper). De Ruiter: "De tjalk werd gebruikt om turf te halen uit Vinkeveen. Er gingen ongeveer 48.000 turven (korte uit Vinkeveen) in het schip."

Het leven aan boord was zwaar vertellen de achterkleinkinderen aan De Ruiter: "Wanneer er naar de turfgebieden gevaren wordt, kan af en toe het zeil worden gehesen. Maar vaker moet het vrachtschip worden gejaagd, getrokken dus en door geldgebrek moesten de kinderen al vroeg meehelpen het schip voort te trekken. En vaak was dat op blote voeten want schoenen zijn te duur. Het bloed staat ze dan ook vaak in hun houten klompjes."

In 1931 overlijdt Marinus Kraan op 64-jarige leeftijd en wordt het schip verkocht aan Hermanus Aarsman en Martha Hemelaar die een brandstoffenhandel hebben in de wijk Lombok. Het schip krijgt een vaste plek aan de Leidsekade. Ook zij gebruiken het schip om er turf mee te halen en verkopen de brandstof in Lombok en omgeving en ook in Zuilen.

In 1937 overlijdt Martha. De Ruiter: "Zij was de drijvende kracht achter het bedrijf. In die tijd loopt ook de turfhandel terug door opkomst van kolen waardoor het schip nauwelijks meer op turf uitgaat." In die periode maakt vader Hermanus van de Vertrouwen zijn woonplaats. Stoken doet hij op hout en kolen en water haalt hij uit de kraan bij de brugwachter van de Abel Tasmanbrug.

Na de Tweede Wereldoorlog gaat het schip helemaal niet meer van zijn plek. Turf wordt er niet meer gehaald. Hermanus blijft op het schip wonen en overlijdt in 1961 op 92-jarige leeftijd. Volgens De Ruiter blijft het schip daarna nog lang in de familie die er ook een echte woonboot van maken. In 1993 wordt het schip aan buitenstaanders verkocht. De laatste eigenaren willen een grotere woonboot en hebben het stalen schip daarom onlangs verkocht.

"Gelukkig is er een koper gevonden", zegt De Ruiter. "Het schip eindigt gelukkig niet op de schroothoop want dat had anders z'n lot geworden."


Plaats je eigen nieuws
Facebook
Heb je nog geen account? Registreer
Wachtwoord vergeten? Klik hier
Agenda

meer agenda »

Registreer je nu voor de nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van het nieuws uit jouw regio
Registreer je nu voor de nieuwsbrief
en blijf op de hoogte van het nieuws uit jouw regio.
Dichtbij X
  • Wekelijks

    Ontvang elke vrijdag het nieuwsoverzicht van jouw regio
  • Dagelijks

    Elke dag het laatste nieuws uit jouw regio
  • Nieuws alert

    Direct op de hoogte van grote gebeurtenissen in jouw regio