De informatie op deze pagina wordt u aangeboden in samenwerking met

Tip! Proef de Wijk intiem festijn in Wittevrouwen

Het ging er gezellig aan toe, vorig jaar tijdens Proef de Wijk. Althans tussen de buien door.

1 / 1
zoom out

UTRECHT - Er zijn in de wijk Wittevrouwen meer culinaire ondernemers dan je zo op het eerste gezicht zou denken. En dus staken ze vorig jaar de koppen bij elkaar en organiseerden voor de wijkbewoners de eerste Proef de Wijk, op het grasveld aan het Veeartsenijpad.

Wegens groot succes gaat Proef de Wijk zaterdag op herhaling. Klein maar fijn smullen. Ons gesprek, om alvast in de stemming te komen, vindt plaats op een rustige maandagochtend in het Griekse restaurant Europa aan de Gildstraat. Aan tafel zitten Gerda Fotiadis en Simone van den Eijnde.

Europa is een begrip in Wittevrouwen. Het kindvriendelijke restaurant bestaat namelijk al sinds 1993. Fotiadis heeft met haar Griekse man de afgelopen jaren veel nieuwe culinaire ondernemers in de wijk zien binnentrekken. Zoals Van den Eijnde die in 2007 aan de Blauwkapelseweg startte met haar traiteurzaak Gastmaal en de Tafel, ook buiten Wittevrouwen bekend om de heerlijke kant-en-klaar gerechten.

Gastmaal en de Tafel heeft sinds kort ook een restaurant aan de Biltstraat waar alleen nog maar met biologisch vlees, verse producten en duurzame vis gewerkt wordt. Zo, genoeg reclamepraatjes. Maar de toon is gezet voor Proef de Wijk. Want dit intieme culinaire festijn gaat over eten zoals eten bedoeld is.

Van den Eijnde is initiafneemster van Proef de Wijk. "Ik werk vaak samen met Arjen Miedema van VakerChampagne", legt ze uit. "Arjen organiseert veel wijnproeverijen, en ik lever dan de gerechtjes erbij. Wij zijn altijd in voor leuke, gekke dingen. We besloten iets voor de bewoners van Wittevrouwen op te zetten. Ons plan was om met alle horeca en winkels in de wijk op het gebied van eten en drinken een eetfeestje te geven. Het moest een laagdrempelig, toegankelijk, knus culinair feest worden, zonder entree, en met kleine prijzen voor de hapjes en drankjes."

In januari 2011 ging Van den Eijnde haar collega's in Wittevrouwen langs. "Iedereen was direct enthousiast. Met negen culinair ondernemers zijn we aan de slag gegaan. In februari was onze eerste vergadering, met als resultaat in juni 2011 de eerste Proef de Wijk. Een geschikte locatie was snel gevonden: het grasveld naast restaurant Goesting aan het Veeartsenijpad. Vorig jaar kwam de regen met bakken uit de lucht vallen, en misschien juist daarom was het zo'n geslaagde dag. Alle bewoners zaten knus tegen elkaar, maar droog onder grote parasols aan lange tafels lekker te eten en te drinken. Ondanks het slechte weer was het heel druk en heel gezellig."

"Wittevrouwen is een leuke wijk; het heeft veel weg van een dorp", vervolgt Fotiadis. "Er is een echt Wittevrouwen-sfeertje. Bewoners zijn betrokken. Wie op een bankje buiten zit te eten, moet niet raar opkijken als er al snel een paar bewoners met eigen bord aanschuiven. De sociale controle is positief. Er zijn veel straatfeesten. Het Wittevrouwen Wijkfeest bestaat zeker al twintig jaar en de Wittevrouwen Wijkkrant wordt al sinds 1971 uitgebracht. Proef de Wijk voegt iets nieuws toe aan de wijk. Het brengt culinaire ondernemers en bewoners bij elkaar. Eten verbindt."

Ook de horecaondernemers hebben we het leuk met elkaar in Wittevrouwen, verzekert Van den Eijnde. "Daarom organiseren we dit jaar opnieuw Proef de Wijk. Er doen nu elf ondernemers mee. Op onze vergaderingen rond Proef de Wijk lijken we ondertussen bijna op een echte ondernemersvereniging. Er is tijd om elkaar even te zien en te praten over zaken. Als kleine zelfstandigen hebben we het allemaal druk, we staan allemaal zelf in de zaak, we kennen dezelfde lange werktijden, we werken ons driemaal een slag in de rondte en we hebben allemaal dezelfde passie voor het vak. Daarin herkennen we elkaar."

Dit jaar hebben ook restaurants aan de Biltstraat zich aangesloten bij Proef de Wijk. Van den Eijnde is blij met de opkomst van horeca op deze markante Utrechtse plek. "De Biltstraat was een onaantrekkelijke uitvalsweg met alleen maar uitzendbureaus geworden. De gemeente Utrecht heeft nu goede plannen met deze straat. Ze stimuleert kleine horecaondernemers om zich daar te vestigen. De uitzendbureaus trekken nu weg. De restaurants aan de Biltstraat trekken ook bewoners uit de stad, dat is goed voor de wijk."

Bij het afscheid nemen Van den Eijnde en Fotiadis nog even snel de laatste organisatiepuntjes door. "Niet vergeten om wat meer mensen te regelen om de borden op te halen en af te wassen", lacht Van den Eijnde. "Dat was ons leermoment van vorig jaar."


Proef de Wijk: 16 juni, van 14.00-21.00 uur. Locatie Veeartsenijpad, naast restaurant Goesting.

Deelnemers: Goesting, restaurants C'est Ca, Inspired, Te Koop, Europa, Food and the City, Gastmaal en de tafel & restaurant de Keuken van Gastmaal.

Verder: Bagels en Beans, Roberto Gelato, VakerChampagne en Slagerij de Groene Weg.

Alle deelnemers serveren drie kleine gerechten met een bijpassend glaasje wijn voor een klein prijsje. Voor kinderen is er gratis limonade, patat voor één euro en een zweefmolen.


Plaats je eigen restaurantrecensie
Facebook
Heb je nog geen account? Registreer
Wachtwoord vergeten? Klik hier
Meest bekeken restaurants
1 Hagenouw eten #38; drinken Menukaart  
Utrecht
2 Restaurant Soen Lie Menukaart Reviews
Utrecht
3 Restaurant Zuiver Menukaart Reviews
Utrecht
4 Restaurant Het Oude Tolhuys Menukaart  
Utrecht
5 Stadskasteel Oudaen Menukaart Reviews
Utrecht
6 Parkrestaurant Anafora Menukaart  
Vleuten
7 Bistro Karel 5 (voorheen Brasserie Goeie Louisa) Menukaart  
Utrecht
8 Fort aan de Klop Menukaart  
Utrecht
9 Koetshuis de Haar Menukaart  
Haarzuilens
10 Grill-Bar Le Clochard Menukaart  
Utrecht
Agenda

meer agenda »

Registreer je nu voor de nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van het nieuws uit jouw regio
Registreer je nu voor de nieuwsbrief
en blijf op de hoogte van het nieuws uit jouw regio.
Dichtbij X
  • Wekelijks

    Ontvang elke vrijdag het nieuwsoverzicht van jouw regio
  • Dagelijks

    Elke dag het laatste nieuws uit jouw regio
  • Nieuws alert

    Direct op de hoogte van grote gebeurtenissen in jouw regio