De informatie op deze pagina wordt u aangeboden in samenwerking met

Schooldays in artlife

(Foto: ColoriMii)
1 / 1
zoom out

TILBURG - Originele tekenvoorbeelden van C.C. Huijsmans uit de tijd van Vincent van Gogh terug op het Koning Willem II College.

Het Koning Willem II College in Tilburg bezit een originele klassenfoto uit 1866 waarop niemand minder dan Vincent van Gogh te zien is. Deze foto is tegenwoordig tentoongesteld in Vincents tekenlokaal in het Paleis-Raadhuis van Tilburg, waar de school in Vincents tijd gevestigd was als Rijks HBS Koning Willem II.
Op deze school heeft Toon Joosen als docent beeldende vorming al in 1991, tijdens het 125-jarig jubileumfeest van de school, een postkunst of mail art project georganiseerd: Schooldays in Artlife. Kunstenaars sturen elkaar werk toe per post. Toon Joosen uit Chaam doet nu al meer dan 30 jaar mee aan deze vorm van kunstzinnige communicatie. Zijn verzameling is inmiddels uitgegroeid tot een archief van duizenden poststukken, het Museum of Instant Images, beheerd door Mr. Colori, de naam onder welke Toon Joosen bekend staat in de mail art netwerken. De deelnemers aan de mail art circuits regelen alles zelf of onderling en zonder van de officiële kunstmarkt gebruik te (mogen) maken. Er mag niets worden gekocht of verkocht, er mag niets worden geweigerd of gecensureerd, er is een deadline voor elk project en er dient daarna documentatie aan alle deelnemers te worden gestuurd. Zo is er inmiddels wereldwijd een netwerk ontstaan waar met woord en beeld talloze kunstenaars en andere belangstellenden elkaar informeren zonder elkaar persoonlijk te kennen.
In de aanloop naar het 150-jarig bestaan van de school en in het kader van Brabant Culturele Hoofdstad 2018 is het project gereanimeerd en inmiddels zijn weer uitnodigingen verstuurd om deel te nemen.

Schooldays in Arlife is toegespitst op hoe de deelnemers hun schooltijd hebben ervaren als inspirerend (of niet) voor hun leven als kunstenaar. Het grote voorbeeld is hier de jeugdfoto van Vincent van Gogh. In het mail art netwerk is het de gewoonte een thema aan te geven, waarop kunstenaars natuurlijk in alle vrijheid mogen reageren. Er is een kopie aan de uitnodiging toegevoegd van de klassenfoto uit 1866. Het thema en de titel van het project ‘Schooldays in artlife’ is vergezeld van de vraag: heeft je schooltijd nog sporen nagelaten in je latere leven als kunstenaar. Enkele trefwoorden waren: Van Gogh, zijn leven en zijn werk, klassenfoto, kunstopleiding, tekenles, herinneringen aan je schooltijd, je leraren en klasgenoten van toen, enz. Inmiddels hebben alweer meer dan 200 kunstenaars uit 40 landen een bijdrage opgestuurd en is er een nieuwe tentoonstelling samengesteld. Een grote variëteit aan stijlen, technieken en visies op het onderwerp is het resultaat.
Ook worden een aantal originele litho’s van de school tentoongesteld van de tekenmethode vanC. Huijsmans, de beroemde tekenleraar van Vincent van Gogh. In de tekenlessen leerde Vincent naar deze soort voorbeelden tekenen.
Behalve een klein voorproefje in Vincents Tekenlokaal in Tilburg in 2011, is de rondreis van de tentoonstelling Schooldays in Artlife begonnen in het gemeentehuis van Zundert in juni 2012.

De expositie op de 'thuisbasis', het Koning Willem II College in Tilburg duurt van 18 februari tot 15 maart 2013 en is vrij toegankelijk tijdens de openingsuren van de school
.

Daarna worden meer Van Gogh hotspots aangedaan in Brabant en waarschijnlijk ook in het buitenland (bv. Frankrijk, Auvers-sur-Oise).

Een catalogus van het project is gratis beschikbaar, dankzij bijdragen van het Koning Willem II College en de Stchting COAC uit Alphen-Chaam.

Meer informatie over de tentoonstellingen en de andere activiteiten van The Museum of Instant Images zijn te vinden op de websites:
http://www.colori.nl
http://schooldaysvangogh.blogspot.com

Dit artikel is voor het laatst aangepast op: 06 februari 2013


Reageer via Facebook
Plaats een nieuwsbericht
Facebook
Heb je nog geen account? Registreer
Wachtwoord vergeten? Klik hier
Agenda