De informatie op deze pagina wordt u aangeboden in samenwerking met

Bijna elf jaar cel voor Tilburger Aydin C.

(Foto: Amanda Todd - Youtube)
1 / 1
zoom out

TILBURG - Tilburger Aydin C. (38) moet wegens de jarenlange digitale stalking en afpersing van tientallen jonge meisjes en een homoseksuele man in zowel Nederland als daarbuiten tien jaar en 243 dagen de cel in. Dit heeft de rechtbank in Amsterdam donderdag besloten.

De uitspraak is conform de straf die het Openbaar Ministerie (OM) vorige maand tegen C. eiste wegens digitale aanranding en afpersing van 34 jonge meisjes en vijf homoseksuele mannen. Hij werd verder beschuldigd van productie, bezit en verspreiding van kinderporno, oplichting, identiteitsfraude, computervredebreuk en drugsbezit.

De rechtbank sprak C., die niet bij de uitspraak aanwezig was, vrij van de afpersing en oplichting van vier homoseksuele mannen. Afpersing van de meisjes is net als de overige beschuldigingen bewezen, aldus de rechtbank, die C. de maximale straf oplegde. De rechtbank noemde zijn gedrag ,,verbijsterend, hardvochtig en nietsontziend" en zo schokkend ,,dat er geen enkele aanleiding is een lagere straf op te leggen dan de hoogst mogelijke".

Daarbij speelde mee dat de rechtbank vreest voor herhaling als C. weer vrijkomt. De Tilburger weigerde mee te werken aan psychologisch onderzoek, waardoor niet duidelijk is geworden of hij een stoornis heeft. De rechtbank kon daarom geen behandeling opleggen.

C. zocht op chatsites contact met zijn slachtoffers en won daarmee hun vertrouwen door zich als jongen of meisje van hun eigen leeftijd voor te doen. Vervolgens bracht hij ze ertoe voor de webcam seksuele handelingen te verrichten. De filmpjes die hij daarvan maakte, gebruikte hij later om ze af te persen.

Een van de slachtoffers van C. zou de Canadese tiener Amanda Todd zijn geweest. Zij pleegde in 2012 op vijftienjarige leeftijd zelfmoord, na vier jaar lang digitaal te zijn gestalkt en nadat naaktfoto's van haar waren verspreid via sociale media. Haar zaak is niet in Nederland behandeld. Canada wil C. daarvoor zelf berechten en heeft om zijn uitlevering gevraagd.

Het OM toonde zich donderdag tevreden. C., die ontkende en verder heeft gezwegen, gaat in hoger beroep, liet zijn advocaat weten.

Bron: ANP

Dit artikel is voor het laatst aangepast op: 16 maart 2017


Reageer via Facebook
Plaats een nieuwsbericht
Facebook
Heb je nog geen account? Registreer
Wachtwoord vergeten? Klik hier
Agenda

meer agenda »