kies plaats
De informatie op deze pagina wordt u aangeboden in samenwerking met

Opinie: kleine winkelier in binnenstad voorlopig gered

(Foto: Jan van Eijndhoven)
1 / 1
zoom out

Een flinke opsteker voor de kleine winkelier in Tilburg: winkels in het centrum worden niet langer in de gelegenheid gesteld de deuren zeven dagen per week geopend te houden. Dat heeft het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) besloten. Het besluit komt niks te vroeg voor de ondernemer die zich staande moet houden tussen de grote winkelketens. De kleinere, meer unieke winkels in onze stad kenmerken met name het dwaalgebied en ook de omgeving Korvelseweg.

Bijna 150 Tilburgse winkeliers stapten vorig jaar maart naar de rechter, samen met Stichting Tegen Verruiming Zondagsopenstelling  De winkeliers tekenden ook bezwaar aan tegen het besluit van de gemeenteraad juni vorig jaar, waarmee Tilburgse winkeliers werd toegestaan voortaan alle zondagen open te zijn. Het College van Beroep heeft deze bezwaren nu gegrond verklaard. De nieuwe regel zou vanaf aanstaande zondag al moeten worden gehandhaafd.

Dat het besluit van College van Beroep een positieve invloed gaat hebben op de kleine winkelier, lijkt onoverkomelijk. De unieke, kleinere winkels van Tilburg hebben te lijden onder de zondagopenstelling van ketens zoals Etos, Blokker, V&D en Saturn. De kleine winkelier kan het zich immers niet veroorloven zeven dagen per week de deuren te openen. Wanneer de consument merkt het maar wat gemakkelijk te vinden inkopen zoals cadeautjes net zo makkelijk op zondag in te kunnen slaan, slaat hij een volgende keer dat ene bijzondere winkeltje later in de week over, is de tendens.

De rechter sprak ook het oordeel uit dat Tilburg niet toeristisch genoeg is om aanspraak te maken op de toerismevrijstelling in de Winkeltijdenwet. "Naast de Tilburgse kermis resteren in Tilburg niet veel meer dan de gebruikelijke culturele voorzieningen", staat in de uitspraak. Of Tilburg inderdaad niet toeristisch genoeg is, is moeilijk te zeggen. Een autorit naar De Loonse en Drunense Duinen, de Efteling of Safaripark Beekse Bergen, duurt vanuit onze stad niet heel lang. Maar juist de winkelketens die het afgelopen jaar op zondagen de deuren openden, kunnen tijdens een ontspannen vakantie makkelijk eens worden overgeslagen. Die lopen immers niet weg.

Dat nu ook de supermarkten voortaan op slot zouden moeten blijven, is minder te prijzen. Zij concurreren niet met de kleine winkelier in onze binnenstad. En 15- en 16-jarige vakkenvullers, die zijn er in overvloed.

Vind je het besluit de winkels in Tilburg op zondag voortaan gesloten te houden juist een schande voor de zesde stad van Nederland, of vond je de koopzondag misschien ontzettend overschat? Laat het weten in de reactiemogelijkheid onder dit artikel.


17 REACTIES TOT NU TOE
Houd mij op de hoogte van alle nieuwe reacties op dit artikel
Houd mij maximaal 1x per dag op de hoogte van nieuwe reacties op dit artikel
Bedankt voor je reactie
Je reactie wordt getoond zodra je op de bevestingslink hebt geklikt in de e-mail die wij je sturen.
Bedankt voor je reactie
De redactie is op de hoogte gebracht van de klacht.
Bedankt voor je reactie
Je reactie is nu te zien bij het artikel.
Bevestig je reactie

Help ons de kwaliteit van de reacties goed te houden; vul hieronder jouw gegevens in. Of log in als je een dichtbij.nl account hebt.

Facebook Twitter
Naam
E-mailadres Je e-mailadres wordt niet op de site getoond.
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden

Je reactie wordt getoond zodra je op de bevestigingslink hebt geklikt in de e-mail die wij je sturen.

Login op dichtbij.nl

Vul hieronder je gebruikersnaam en wachtwoord in om in te loggen op dichtbij.nl Of maak een profiel aan en plaats voortaan moeiteloos je berichten

Gebruikersnaam
Wachtwoord Wachtwoord vergeten? Klik hier.

Dit is niet ok

Deze functionaliteit is alleen beschikbaar als je ingelogd bent en je een geldig e-mailadres hebt ingevuld en deze bevestigd hebt. Inloggen kan hiernaast, of:

 • klik hier om een e-mailadres aan je profiel toe te voegen of om een nieuwe bevestigings e-mail aan te vragen.
 • klik hier om je te registreren
Plaats je eigen winkelnieuws
Facebook
Heb je nog geen account? Registreer
Wachtwoord vergeten? Klik hier
Agenda

meer agenda »

Registreer je nu voor de nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van het nieuws uit jouw regio
Registreer je nu voor de nieuwsbrief
en blijf op de hoogte van het nieuws uit jouw regio.
Dichtbij X
 • Wekelijks

  Ontvang elke vrijdag het nieuwsoverzicht van jouw regio
 • Dagelijks

  Elke dag het laatste nieuws uit jouw regio
 • Nieuws alert

  Direct op de hoogte van grote gebeurtenissen in jouw regio