De informatie op deze pagina wordt u aangeboden in samenwerking met

Kerstmarkten in ’t Gooi

(Foto: Paul Smit)
1 / 4
zoom out

HILVERSUM - Ondanks de crisis mogen de kerstmarkten zich verheugen over een toenemend aantal bezoekers. Het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen NBTC-NIPO telde in 2010 nog 9,2 miljoen kerstmarktbezoeken van Nederlanders in binnen- of buitenland. Bij de meting vorig jaar was dit aantal opgelopen tot 10 miljoen. Populair zijn Dordrecht, Haarlem, Maastricht, Nijmegen en Valkenburg.

Hilversum staat er dus niet bij. Toch zijn er dit weekend (14 en 15 december) maar liefst 4 kerstmarkten! Twee van deze markten staan ook nog in een sprookjesachtige, bosrijke omgeving. Te weten Anna’s Hoeve en Landgoed Zonnestraal. Voor de andere twee moet u in wijkcentrum st Joseph of wijkcentrum de Lelie zijn. Maar vrijwel elke Gooische gemeente heeft dit weekend een kerstmarkt georganiseerd. Keuze volop.

De gemiddelde besteding valt me overigens tegen. Wij zijn een zuinig volk en geven niet meer dan 16 euro op de kerstmarkt uit. Bij kerstmarkten met extra activiteiten zijn de bestedingen aanmerkelijk hoger. Organisatoren van kerstmarkten doen er dus goed aan om niet alleen krampjes te verhuren maar ook te zorgen voor een aantrekkelijk programma.

Charles Dickens bij Zonnestraal
Het Victoriaans tijdperk van Charles Dickens leent zich uitstekend als decor voor een sfeervolle kerstmarkt. Duizenden toeristen trekken jaarlijks naar Deventer, de stad die Dickens min of meer geadopteerd heeft. De belangstelling voor het Dickens festijn is zo groot dat men uren in de rij moet staan voor je door de nauwe straatjes heen mag lopen. Is dat de moeite van de reis en het lange wachten waard? Ik vind van niet. Dichter bij huis kun je de Dickens sfeer ook proeven. Op landgoed Zonnestraal te Hilversum bijvoorbeeld. Kleinschalig maar wellicht net zo leuk.

IJsbaan plus kerstmarkt in Laren
Bij kerst hoort ijs en sneeuw. Althans, dat is ons romantisch beeld van de kerst. Helaas komt een witte kerst maar weinig voor. Dus moeten we de natuur een beetje helpen. De kerstmarkt van Maastricht is van oudsher opgebouwd rondom een grote kunstijsbaan. Jaarlijks trekt die markt een miljoen bezoekers. Het succes is mede te danken aan de kermisattracties en het Vrijthof als de perfecte locatie. Een markt van die omvang zou nooit in ’t Gooi kunnen staan.

IJsbanen hebben we in ’t Gooi ook behalve in Hilversum. Voor ijspret kunt u terecht in Bussum, Laren en Nederhorst Den Berg. Voor zover ik dat heb kunnen nagaan heeft alleen Laren een ijsbaan in combinatie met een kerstmarkt. In Bussum is de kerstmarkt in de Spiegelstraat. Minister Plasterk komt hem zondag openen.

Korenfestival in Weesp
Of je nu wel of niet van koorzang houdt, het past bij de kerstsfeer. Weesp organiseert dit jaar haar 14e korenfestival gelijktijdig met de kerstmarkt. Je kunt daarvoor terecht in de drie kerken van Weesp, het theater City of Wesopa, het gemeentehuis en de Synagoge. Totaal doen 15 koren mee. De kerstmarkt staat dit jaar helaas niet rond de kom van Weesp, wat de mooiste locatie is, maar op de Nieuwstraat waar ook wekelijks de reguliere markt gehouden wordt.

Huizen, Muiden, Naarden en Muiderberg
In Huizen staat zaterdag een kleine kerstmarkt bij Winkelcentrum Oostermeent
Oostermeent-Noord. In Muiden wordt de kerstmarkt georganiseerd bij de Maxis. Het historische centrum van Naarden Vesting leent zich optimaal voor een winterfair, want dat is de moderne naam voor een kerstmarkt. Ook in Muiderberg op Brink staan 40 kraampjes. Zo’n kleinschalige kerstmarkt heeft haar charme maar na een uurtje ben je uitgekeken. Het is dan ook meer een uitje voor de plaatselijke bevolking.

De aanraders
Het beeld dat ik bij de ideale kerstmarkt heb ben ik in ’t Gooi nog niet tegengekomen. In mijn beleving moet er op z’n minst een ijsbaan zijn en blokhutten als kraampjes. Daarnaast de Dickens sfeer door middel van klederdracht, arrenslee, rendieren, levende stal, straattheater etc. Een paar ouderwetse kermisattracties en de midwinterhoornblazers horen er ook bij. Van belang acht ik de koopwaar die de marktkooplieden presenteren. Spijkerbroeken en sportschoenen horen daar beslist niet bij.

Zonder alle organisatoren te kort willen doen zou mijn voorkeur uitgaan naar Laren, Landgoed Zonnestraal en Naarden Vesting. Maar laat u zich absoluut niet door mijn voorkeur leiden. Best mogelijk dat de kerstmarkten van Weesp of Bussum veel gezelliger zijn.

Dit artikel is voor het laatst aangepast op: 14 december 2013


Plaats een nieuwsbericht
Facebook
Heb je nog geen account? Registreer
Wachtwoord vergeten? Klik hier
Agenda

meer agenda »

Registreer je nu voor de nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van het nieuws uit jouw regio
Registreer je nu voor de nieuwsbrief
en blijf op de hoogte van het nieuws uit jouw regio.
Dichtbij X
  • Wekelijks

    Ontvang elke vrijdag het nieuwsoverzicht van jouw regio
  • Dagelijks

    Elke dag het laatste nieuws uit jouw regio
  • Nieuws alert

    Direct op de hoogte van grote gebeurtenissen in jouw regio