kies plaats
De informatie op deze pagina wordt u aangeboden in samenwerking met

Winkelcentrum Maxis bestaat in huidige vorm tien jaar

De Maxis in Muiden in 1980. In 1974 werd, naar Frans voorbeeld, een aantal Hypermarkten gebouwd op de plek waar nu de Maxis staat.

1 / 2
zoom out

MUIDEN - Winkelcentrum Maxis in Muiden bestaat in de huidige vorm pas tien jaar. Het grootste deel van het winkelcentrum staat er echter al vanaf 1974 toen het Bijenkorfconcern naar Frans voorbeeld een aantal Hypermarkten opzette. In de centrale hal van de Maxis is een fototentoonstelling te zien waarbij wordt teruggegaan naar de ontstaansgeschiedenis van het gebied.

Mensen blijven tussen het boodschappen doen staan, kijken en lezen. De reizende fototentoonstelling in de centrale hal van het winkelcentrum is laagdrempelig en toont een vijftal borden met collages, korte verhaaltjes en wat kaartmateriaal. 'Het vinden van beeldmateriaal van veertig jaar terug was niet eenvoudig', vertelt Hein Eiting, communicatiemedewerker van Maxis. 'Gelukkig had het architectenbureau, dat in 1973 het gebouw ontwierp, nog vrij veel materiaal. Op één van de borden in de centrale hal worden mensen uitgenodigd om zelf foto's in te leveren over de geschiedenis van de Maxis'

Weidewinkel

In de huidige vorm bestaat de Maxis tien jaar. Het grootste deel van het gebouw staat er echter al vanaf 1974 toen het Bijenkorfconcern naar Frans voorbeeld een keten van Hypermarkten opzette. Toen Maxis haar deuren opende was het daarmee Nederlands eerste zogenaamde weidewinkel. Typerend voor dit concept en nieuw in Nederland was dat er naast supermarktartikelen ook warenhuisartikelen in het assortiment werden opgenomen (food en non-food). Daarnaast bood de opzet van het terrein voldoende gratis parkeergelegenheid en een zeer goedkoop tankstation.

Na verkoop van de Maxis aan achtereenvolgens het Co-op concern en SHV, kwam het bedrijf in handen van Schuitema, de organisatie achter de C1000 supermarkten. Zij bouwden de Maxis om naar diverse XL Megastores, de vorm waarin het winkelcentrum al tien jaar een belangrijke economische functie vervult voor de regio Gooi en Vechtstreek. Cijfers tonen aan dat de Maxis het enige winkelcentrum in deze regio is waarbij de koopkrachtbinding over de periode 2004-2011 is toegenomen. Daarnaast neemt als een van de weinige winkelcentra het bezoekersaantal toe. Toch is niet iedereen op de hoogte van het feit dat Maxis niet meer uit één winkel bestaat. 'Wij lezen dan op onze website vragen over een bepaald artikel of de vraag of die en die broodrooster er nog is', vertelt Eiting lachend.

Moeras

Voor de ontstaansgeschiedenis van het voormalig moerasgebied gaat de tentoonstelling wat verder terug in de tijd. Zo ligt de Maxis in het moeras dat in de 15e en 16e eeuw werd drooggelegd voor de Noorder Rietpolder, grondgebied van de vesting Muiden. In 1702 verhuisde de Amsterdamse buskruitproductie en -opslag naar deze plek waar tot 2004 de Kruitfabriek van de KNSF gevestigd bleef. In de 19e en 20e eeuw bevond het terrein zich midden in de Stelling van Amsterdam, tegenwoordig onderdeel van het UNESCO werelderfgoed. In 2012 is de Natuurboulevard opgeleverd. Deze boulevard loopt vlak achter de Maxis.

De tentoonstelling is tot medio september te zien in de centrale hal van Maxis aan de Pampusweg 13. Daarna wil de organisatie de tentoonstelling aanbieden aan Muiden, Diemen en IJburg.


0 REACTIES TOT NU TOE
Houd mij op de hoogte van alle nieuwe reacties op dit artikel
Houd mij maximaal 1x per dag op de hoogte van nieuwe reacties op dit artikel
Bedankt voor je reactie
Je reactie wordt getoond zodra je op de bevestingslink hebt geklikt in de e-mail die wij je sturen.
Bedankt voor je reactie
De redactie is op de hoogte gebracht van de klacht.
Bedankt voor je reactie
Je reactie is nu te zien bij het artikel.
Bevestig je reactie

Help ons de kwaliteit van de reacties goed te houden; vul hieronder jouw gegevens in. Of log in als je een dichtbij.nl account hebt.

Facebook Twitter
Naam
E-mailadres Je e-mailadres wordt niet op de site getoond.
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden

Je reactie wordt getoond zodra je op de bevestigingslink hebt geklikt in de e-mail die wij je sturen.

Login op dichtbij.nl

Vul hieronder je gebruikersnaam en wachtwoord in om in te loggen op dichtbij.nl Of maak een profiel aan en plaats voortaan moeiteloos je berichten

Gebruikersnaam
Wachtwoord Wachtwoord vergeten? Klik hier.

Dit is niet ok

Deze functionaliteit is alleen beschikbaar als je ingelogd bent en je een geldig e-mailadres hebt ingevuld en deze bevestigd hebt. Inloggen kan hiernaast, of:

 • klik hier om een e-mailadres aan je profiel toe te voegen of om een nieuwe bevestigings e-mail aan te vragen.
 • klik hier om je te registreren
Plaats een nieuwsbericht
Facebook
Heb je nog geen account? Registreer
Wachtwoord vergeten? Klik hier
Stelling
Tweerichtingsverkeer Emmastraat goed plan
Er kan niet meer gestemd worden op deze stelling.
Bekijk de resultaten
Agenda

meer agenda »

Registreer je nu voor de nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van het nieuws uit jouw regio
Registreer je nu voor de nieuwsbrief
en blijf op de hoogte van het nieuws uit jouw regio.
Dichtbij X
 • Wekelijks

  Ontvang elke vrijdag het nieuwsoverzicht van jouw regio
 • Dagelijks

  Elke dag het laatste nieuws uit jouw regio
 • Nieuws alert

  Direct op de hoogte van grote gebeurtenissen in jouw regio