kies plaats
zoek
De informatie op deze pagina wordt u aangeboden in samenwerking met

Joop Zijlaard krijgt ongekend echt Rotterdams afscheid

(Foto: hulsbus)
1 / 5
zoom out

ROTTERDAM - De 31ste Zesdaagse van Rotterdam staat dit jaar een beetje in het teken van het afscheid van gangmaker Joop Zijlaard. De organisatie had de derde avond uitgekozen voor dit feest met een randje, want Rotterdam zal deze dernykoning gaan missen. Het publiek kreeg echter een ongekend afscheid voorgeschoteld waar opa Joop enorm van genoot met zijn familie. ,,Maar vooral het publiek ben ik erg dankbaar." En dat liet hij merken, tijdens zijn ererondes.

Het was een onvervalst Rotterdams afscheid van de man die vele jaren het publiek vermaakte met zijn ongekende demarages en vurige aansporingen richting de renner die achter zijn brede rug op weg was naar de koppositie. Joop Zijlaard werd toegesproken door minister en boezemvriend Ivo Opstelten en kreeg meerdere staande ovaties van de coureurs maar vooral van het ruim zesduizend koppige publiek. Sportpaleis Ahoy zag een afscheid zoals het zelden voorkomt in de sport. Een absoluut hoogtepunt in deze toch al geslaagde 31ste Zesdaagse van Rotterdam.

Dagenlang had de 69-jarige gangmaker slecht geslapen. ,,Ik wil graag altijd weten wat me te wachten staat en nu wist ik alleen dat mijn kleinzoon Michael achter me zou rijden en dat mijn derny zou worden geveild voor de afdeling oncologie van het 150-jarige Sophia Kinderziekenhuis. Maar dat de eigenaar van Melief Bender uiteindelijk de winnaar van de veiling zou worden en dat 12.500 euro zou worden overgemaakt aan dat goede doel, nee, dat had ik nooit durven dromen. Uiteindelijk werd het een topavond.”

En dat werd het. De reguliere dernykoers, zijn allerlaatste als wedstrijdgangmaker mocht Zijlaard rijden met Peter Schep. Met de man die jarenlang dankbaar gebruik maakte van de ongekroonde koning der gangmakers. De dagen er voor had Zijlaard het publiek weliswaar vermaakt maar lieten zijn concurrenten hem niet winnen. Nu leek alles volgens verwachting en hoop van het publiek te verlopen en zo geschiedde. Tijdens een speciale jeugddernywedstrijd mocht Joop met kleinzoon Michael koersen en ook die overwinning werd aan de zegekar gebonden. ,,Hoeveel keer ik inmiddels heb gewonnen? Ontelbaar, ik heb het nooit bijgehouden. Maar dit zijn de meest dierbare, zo met de familie om me heen.”

Schoondochter Leontien, vrouw Ans, zoon Michael, ze waren op het middenterrein aanwezig. Zoon Ron was, zoals gewoonlijk, ook gangmaker tijdens de koersen en kleindochter Nicky reed bij de dames mee en leek ook op weg naar een klinkende afscheidsoverwinning. Met nog vijf ronden te gaan reed zij alleen op kop maar de andere dames gunden haar blijkbaar geen extra feestje en slokten haar, ondanks de felle aanmoedigingen van opa, op in het zestienkoppige pelotonnetje.

Dat de familie Zijlaard erg geliefd was op het drukke middenterrein bleek wel uit de vele prominenten die een praatje wilden maken. Leontien was daardoor zo druk aan de praat dat zij de reguliere dernystrijd totaal aan zich voorbij zag schieten. Robert Eenhoorn, Jakhals Erik en tal van anderen waren speciaal gekomen voor Joop, haar schoonvader maar stonden ondertussen bij te kletsen met schoondochter.

Bert van Marwijk: ,,Ja, ik kom uit het Limburgse Meerssen om naar Joop te kijken. Een schitterende man bij wie ik in mijn twee Feyenoordperiodes vaak ging eten in Kaat Mossel. Hij heeft me zelfs een ereprijs gegeven. De gouden mossel.”

Ook boezemvriend Ivo Opstelten wilde dit afscheid niet missen. ,,Joop Zijlaard is een echte Rotterdammer. Een man waar je op kunt bouwen. Een echte vriend ook.” En die woorden herhaalde de ex-burgemeester even voor half twaalf tijdens een imposant afscheid door met zijn befaamde bulderende stem een ovationeel applaus los te weken bij het publiek. Joop Zijlaard zelf onderstreepte de vriendschap door gekscherend op te merken dat hij wel verwacht had dat de minister zijn derny zou kopen. Ahoy bulderde van de lach genoot met volle teugen, zoals ook Zijlaard en zijn familie genoten.

Kleinzoon Maikel schoot vol maar opa Joop bleef lachen en ererondes rijden. Wuivend naar het publiek, zijn publiek dat hem zal missen vanaf vandaag. ,,Want na een
afscheid moet je niet meteen een dag later al terugkeren.” De Zesdaagse zal vanaf nu nooit meet hetzelfde zijn, maar rond kwart voor twaalf schalde al ‘de show must go on’ door de speakers en gingen de renners, die een prachtige erehaag hadden gevormd, weer gewoon fietsen. Veel bekendere ex-renners en sportmensen vierden op dat moment al feest in de catacomben van Ahoy. Een zinderend Sportpaleis Ahoy.

Dit artikel is voor het laatst aangepast op: 08 januari 2013

0 REACTIES TOT NU TOE
Houd mij op de hoogte van alle nieuwe reacties op dit artikel
Houd mij maximaal 1x per dag op de hoogte van nieuwe reacties op dit artikel
Bedankt voor je reactie
Je reactie wordt getoond zodra je op de bevestingslink hebt geklikt in de e-mail die wij je sturen.
Bedankt voor je reactie
De redactie is op de hoogte gebracht van de klacht.
Bedankt voor je reactie
Je reactie is nu te zien bij het artikel.
Bevestig je reactie

Help ons de kwaliteit van de reacties goed te houden; vul hieronder jouw gegevens in. Of log in als je een dichtbij.nl account hebt.

Facebook Twitter
Naam
E-mailadres Je e-mailadres wordt niet op de site getoond.
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden

Je reactie wordt getoond zodra je op de bevestigingslink hebt geklikt in de e-mail die wij je sturen.

Login op dichtbij.nl

Vul hieronder je gebruikersnaam en wachtwoord in om in te loggen op dichtbij.nl Of maak een profiel aan en plaats voortaan moeiteloos je berichten

Gebruikersnaam
Wachtwoord Wachtwoord vergeten? Klik hier.

Dit is niet ok

Deze functionaliteit is alleen beschikbaar als je ingelogd bent en je een geldig e-mailadres hebt ingevuld en deze bevestigd hebt. Inloggen kan hiernaast, of:

 • klik hier om een e-mailadres aan je profiel toe te voegen of om een nieuwe bevestigings e-mail aan te vragen.
 • klik hier om je te registreren
Meer artikelen
Plaats je eigen sportverslag
Facebook
Heb je nog geen account? Registreer
Wachtwoord vergeten? Klik hier
Stelling
PVV, laat híer eerst maar eens wat zien
Bekijk de resultaten
Agenda

Meer agenda

Registreer je nu voor de nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van het nieuws uit jouw regio
Registreer je nu voor de nieuwsbrief
en blijf op de hoogte van het nieuws uit jouw regio.
Dichtbij X
 • Wekelijks

  Ontvang elke vrijdag het nieuwsoverzicht van jouw regio
 • Dagelijks

  Elke dag het laatste nieuws uit jouw regio
 • Nieuws alert

  Direct op de hoogte van grote gebeurtenissen in jouw regio