De informatie op deze pagina wordt u aangeboden in samenwerking met

Gemeenteraadsverkiezingen 2014: volksvertegenwoordiging

1 / 1
zoom out

ROTTERDAM - De gemeenteraadsverkiezingen zijn dit jaar op 19 maart 2014. Maar hoe zit het nou met die verkiezingen? Waarom en op wat stemmen we met z'n allen? Dichtbij legt uit!

Directe vertegenwoordiging
Met deze verkiezingen kiezen de stemmers de mensen die hen zullen vertegenwoordigen in hun eigen gemeenteraad. Dat betekent dat stemmers direct de personen kiezen die in de gemeenteraad plaats zullen nemen, net zoals dat met Tweede Kamerverkiezingen het geval is met de Kamerzetels.
 
Meer dan 400 gemeenten
Dit jaar zijn er zo'n 406 gemeenten in Nederland. Dat is inclusief de eilanden Bonaire, Saba en Sint Eustatius. Per 1 januari 2015 gaat er nog een aantal gemeenten fuseren, dat betekent dat de verkiezingen voor die specifieke gemeenten eerder of later zullen plaatsvinden.

Eerdere of latere verkiezingen
In gemeente Alphen aan den Rijn, gemeente de Friesemeren, Leeuwarden en Heerneveen zijn al verkiezingen geweest. In Alkmaar, de Krimpenerwaard en Spijkenisse en Bernisse zullen de verkiezingen in november dit jaar plaatsvinden vanwege de komende fusies. Gemeenten Schagen, Molenwaard en Goeree-Overflakkee zijn al eerder samengevoegd en hebben daarom pas in 2018 opnieuw gemeenteraadsverkiezingen, samen met de rest.

Landelijke partijen lokaal
De meeste landelijke partijen hebben ook een lokale afvaardiging. De PVV heeft niet in elke gemeente een afvaardiging zitten. Partij 50Plus ziet af van deelname aan de lokale verkiezingen en daarom is daarvoor de seniorenpartij Ouderen Politiek Actief opgericht. In de meeste gemeenten hebben relatief kleinere partijen als ChristenUnie, SGP, D66 en GroenLinks een lijstverbinding gesloten, om zo meer stemmen binnen te kunnen halen.

Dichtbij brengt op kies.dichtbij.nl
 het laatste nieuws en alle informatie over de gemeenteraadsverkiezingen in jouw buurt. Wil jij meer weten over de verkiezingen? Kijk dan op ons verkiezingsthema! Heb jij vragen of dingen omtrent de gemeenteraadsverkiezingen waar je meer over wil weten? Reageer dan hieronder met jouw vraag of mail: kies@dichtbij.nl.


Plaats een nieuwsbericht
Facebook
Heb je nog geen account? Registreer
Wachtwoord vergeten? Klik hier
Agenda

meer agenda »

Registreer je nu voor de nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van het nieuws uit jouw regio
Registreer je nu voor de nieuwsbrief
en blijf op de hoogte van het nieuws uit jouw regio.
Dichtbij X
  • Wekelijks

    Ontvang elke vrijdag het nieuwsoverzicht van jouw regio
  • Dagelijks

    Elke dag het laatste nieuws uit jouw regio
  • Nieuws alert

    Direct op de hoogte van grote gebeurtenissen in jouw regio