kies plaats
De informatie op deze pagina wordt u aangeboden in samenwerking met

Gerucht: ‘Bouw supergrote winkelkubus Forum is afgeblazen’

(Foto: ANP)
1 / 1
zoom out

ROTTERDAM - Het gerucht zoemt door de binnenstad van Rotterdam dat de bouw van de supergrote winkelkubus Forum op de hoek van de Coolsingel afgeblazen wordt. Het ‘gatenkaas-team’ van het architectenbureau van Rem Koolhaas, OMA, zou naar huis gestuurd zijn.

Het woord ‘gatenkaas’ slaat op het oorspronkelijke ontwerp van de kubus die de vorm van een kaasblokje had. Er zaten namelijk ronde gaten in de immense zijmuren. Maar later maakten de architecten er vierkanten van. Dat zou goedkoper uit te voeren zijn. 

Geen commentaar
De architecten van OMA zelf willen niet bevestigen dat het ‘gatenkaas-team’ van het project gehaald is. 'We geven geen inhoudelijk commentaar', zei Reinier de Graaf die partner is bij OMA, tegen de redactie van Dichtbij. Na enig doorvragen zei hij dat 'ze bezig zijn' met de projectontwikkelaar van Forum, Multi Vastgoed.

Geen antwoord
Maar op de vraag waarmee ze dan precies ‘bezig zijn’, wilde De Graaf niet antwoorden. Ook op de vraag of OMA dan in volle vaart  doorwerkt aan de bouw van Forum, weigerde de hoofdarchitect in te gaan.

Geen vraag naar winkelmeters
De bron van het gerucht is volgens directeur van projectontwikkelaar Multi Vastgoed, Arno Ruigrok, de hoogleraar Cor Molenaar. Hij doceert marketing via internet aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en had daar een openbare tweet over verstuurd. 'Verschillende ondernemers hebben dat een week of twee geleden tegen me gezegd tijdens een bijeenkomst in Rotterdam', zegt Molenaar. 

Meer via internet
Molenaar heeft altijd betoogd dat er geen vraag was naar zoveel extra nieuwe vierkante meters voor winkelvloer in het centrum van Rotterdam. 'De mensen kopen steeds meer via internet', zegt hij.

Nog niet verhuurd
Forum zou extra ruimte bieden voor grote zalen voor kledingzaken bijvoorbeeld. Op de vraag hoeveel vierkante meters Multi Vastgoed reeds verhuurd heeft kon Ruigrok geen antwoord geven. Evenals ongeveer een jaar geleden zei hij tegen Dichtbij ‘in gesprek te zijn’ met grote winkelketens.

Overname
De geruchten dat de bouw van Forum on hold gezet is volgen op de ontwikkelingen van de afgelopen maanden. In oktober werd bekend dat een grote Amerikaanse vastgoedbelegger, Blackstone, Multi Vastgoed overgenomen heeft. De eerste helft van het bedrijf kocht deze al voor de zomer. 

Geen consequenties
Destijds zei Ruigrok dat de overname geen consequenties zou hebben voor de inhoud van de portefeuille van Multi Vastgoed omdat Blackstone alleen de hypotheekleningen overgenomen zou hebben. 

60 miljoen euro
Onderpand van die leningen zijn echter de panden die gekocht zijn om de projecten te kunnen ontwikkelen. In het geval van Forum zijn dat het monumentale ABN Amro-kantoor aan de Coolsingel en het Jungerhans-pand dat daar vlak achter ligt. Daarin zitten nu winkels van Xenos en Blokker. Bij elkaar betaalde Multi daar zo’n 60 miljoen euro voor.

Streep door vijftien projecten
Nu Blackstone volledig eigenaar is van alle projecten van Multi Vastgoed zijn er wel tien tot vijftien projecten waar de belegger van af wil, zei Ruigrok. ‘Maar Forum hoort daar niet bij.’ Dat werd bevestigd door de woordvoerder van Blackstone, Andrew Dowler.


3 REACTIES TOT NU TOE
Houd mij op de hoogte van alle nieuwe reacties op dit artikel
Houd mij maximaal 1x per dag op de hoogte van nieuwe reacties op dit artikel
Bedankt voor je reactie
Je reactie wordt getoond zodra je op de bevestingslink hebt geklikt in de e-mail die wij je sturen.
Bedankt voor je reactie
De redactie is op de hoogte gebracht van de klacht.
Bedankt voor je reactie
Je reactie is nu te zien bij het artikel.
Bevestig je reactie

Help ons de kwaliteit van de reacties goed te houden; vul hieronder jouw gegevens in. Of log in als je een dichtbij.nl account hebt.

Facebook Twitter
Naam
E-mailadres Je e-mailadres wordt niet op de site getoond.
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden

Je reactie wordt getoond zodra je op de bevestigingslink hebt geklikt in de e-mail die wij je sturen.

Login op dichtbij.nl

Vul hieronder je gebruikersnaam en wachtwoord in om in te loggen op dichtbij.nl Of maak een profiel aan en plaats voortaan moeiteloos je berichten

Gebruikersnaam
Wachtwoord Wachtwoord vergeten? Klik hier.

Dit is niet ok

Deze functionaliteit is alleen beschikbaar als je ingelogd bent en je een geldig e-mailadres hebt ingevuld en deze bevestigd hebt. Inloggen kan hiernaast, of:

 • klik hier om een e-mailadres aan je profiel toe te voegen of om een nieuwe bevestigings e-mail aan te vragen.
 • klik hier om je te registreren
Plaats een nieuwsbericht
Facebook
Heb je nog geen account? Registreer
Wachtwoord vergeten? Klik hier
Agenda

meer agenda »

Registreer je nu voor de nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van het nieuws uit jouw regio
Registreer je nu voor de nieuwsbrief
en blijf op de hoogte van het nieuws uit jouw regio.
Dichtbij X
 • Wekelijks

  Ontvang elke vrijdag het nieuwsoverzicht van jouw regio
 • Dagelijks

  Elke dag het laatste nieuws uit jouw regio
 • Nieuws alert

  Direct op de hoogte van grote gebeurtenissen in jouw regio