De informatie op deze pagina wordt u aangeboden in samenwerking met

Seizoenen ervaren bij Roots

Seizoenen ervaren bij Roots (Foto: Jan Bartelsman)
1 / 1
zoom out
ROTTERDAM - Chef-kok Stephan Nijst weet niet beter: hij kookt al jaren met de seizoenen mee. Maar in Roots, het nieuwe restaurant van Hilton Rotterdam, gaat hij een stap verder, daar zijn de seizoenen in ieder detail van het restaurant voelbaar. Het restaurant straalt in de zomer een totaal andere ambiance uit dan in de winter, alsof je steeds weer een nieuwe zaak binnenstapt. Dineren wordt sowieso een unieke beleving bij het restaurant, waar de smaakpapillen én alle andere zintuigen in de watten worden gelegd. De naam Roots is bedacht door Rotterdammers die in een wedstrijd werden opgeroepen mee te denken over een naam voor het nieuwe restaurant.

Het nieuwe Hilton-restaurant Roots kookt met de
seizoenen mee, maar dat is niet alles. De seizoenswisseling is tot in de
finesses merkbaar in het restaurant. De belichting, de inrichting, de muziek,
het tafelgerei en zelfs de kleding van de bediening is afgestemd op het
jaargetijde van het moment. In de zomer zal de beleving dan ook totaal anders
zijn dan in de herfst. Het maakt dineren bij Hilton een experience die al
begint bij het moment van binnenkomst.

Uiteraard zijn het vooral de gerechten van de
creatieve chef-kok Stephan Nijst die de gast gaan verrassen. Denk aan een
zomerse hutspot 2.0, van gekonfijte aardappel met gedroogde uitjes, een
wortelcrème en een hachee van ui. Of forel in het groen: Hollandse gerookte
forelfilets in een groene gelei met een crème van wasabi en een salade van
groene appeltjes. Een aantal gerechten zorgt voor waar spektakel: bijvoorbeeld
een Noordzee coquille geserveerd op Maasstenen, waar omheen aan tafel een
bouillon van zeewier over droogijs word geschonken, zodat het gerecht in een wolk
van frisse zeelucht word gehuld. Of de signature dish van het restaurant: dry
aged rib eye die ingepakt wordt in hooi en bananenblad, om vervolgens met klei
omhuld te worden en in de oven gegaard te worden. Aan tafel wordt de klei stuk
geslagen en wordt de rib eye ter plekke getrancheerd. De rib eye, afkomstig van
Hollands weiderund, wordt door de chef-kok zelf drie weken gerijpt in een
speciale droogkast. Eten wordt in Roots een ware
beleving op alle fronten en daarmee voor alle zintuigen. Voor wie het nog
specialer mag: er is ook een chef’s table, waarbij de gast als het ware in de
keuken plaatsneemt en het kookproces van dichtbij kan volgen. 

Chef-kok
Stephan Nijst begon zijn carrière bij een restaurant in Frankrijk, waar hij
zelf zijn rucola plukte en asperges stak. Een manier van werken die hij nog
steeds zou willen handhaven, ware het niet dat hij daar tegenwoordig geen tijd
en gelegenheid voor heeft. “Een eigen tuin is aan het Weena niet haalbaar.
Daarom werken we samen met een aantal vaste leveranciers uit de regio. Vlees,
kaas, brood, groente en zelfs bier en gin zijn hier allemaal te vinden. Zo
schenken we Rotterdams pelgrim bier en Bobby’s Gin uit Schiedam. Ik werk met
leveranciers die ons concept begrijpen en erover meedenken. Dat biedt mij tijd
om me volledig op het koken te richten.” De regionale producten worden wel
aangevuld met zaken die in Rotterdam en omgeving niet te vinden zijn, zoals
asperges, lamsoor en vis, maar ook daarvoor kiest de chef zoveel mogelijk voor
Nederlandse producten. “Nederland biedt de prachtigste producten, is daarin
zelfs vooruitstrevend te noemen. Je hoeft echt niet ver te zoeken naar iets
moois.”

Voor Stephan Nijst zit seizoensgericht koken in zijn
DNA. Toen de naam Roots voorbij kwam tussen de inzendingen voor de naam van het
restaurant in Hilton Rotterdam, was dan ook vrij snel duidelijk dat dit de
winnaar van de naamwedstrijd moest zijn. Of liever winnaars, want de naam Roots
kwam maar liefst twee keer voorbij. Rotterdammer Robin Boots bedacht Roots
omdat je met het gebruik van seizoen producten letterlijk terug naar de wortels
van het koken gaat, maar ook omdat Rotterdam een stad is waar de mensen recht
voor z’n raap zijn, alsof je hun roots kunt zien. Yvonne Schillemans meent dat
in een stad waar meer dan 170 nationaliteiten wonen, iedereen wel een beetje
geworteld is in de stad. Ook zij noemt het gebruik van producten uit het
seizoen als extra reden voor de naam, die ook nog eens met de R van Rotterdam
begint. Hilton schreef enige tijd geleden een wedstrijd uit onder Rotterdammers
om een naam te bedenken voor het nieuwe restaurant in het iconische stadshotel.
Daaruit is een top tien van namen geselecteerd, waarvan de bedenkers waren
uitgenodigd voor de feestelijke onthulling van de nieuwe naam. De winnaars zijn
beloond met een volledig verzorgd diner in het nieuwe restaurant aan de Chef’s
Table. Daarnaast krijgen zij een overnachting voor twee personen in de
presidentiele suite van het Hilton cadeau.

Locatie : Kruiskade
9, 3012 EE Rotterdam


Website : www.rotterdam.hilton.com


Facebook : www.facebook.com/rootsrtm/


Instagram : www.instagram.com/rootsrotterdam/(#RootsRotterdam)


Plaats een nieuwsbericht
Facebook
Heb je nog geen account? Registreer
Wachtwoord vergeten? Klik hier
Agenda

meer agenda »

Registreer je nu voor de nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van het nieuws uit jouw regio
Registreer je nu voor de nieuwsbrief
en blijf op de hoogte van het nieuws uit jouw regio.
Dichtbij X
  • Wekelijks

    Ontvang elke vrijdag het nieuwsoverzicht van jouw regio
  • Dagelijks

    Elke dag het laatste nieuws uit jouw regio
  • Nieuws alert

    Direct op de hoogte van grote gebeurtenissen in jouw regio