De informatie op deze pagina wordt u aangeboden in samenwerking met

'Agent 327' maakt comeback met 'Daddy Vinci Code'

Agent 327 Daddy Vinci Code (Foto: Onbekend )
1 / 1
zoom out

ROTTERDAM - Niet alleen James Bond laat (eind van) dit jaar weer van zich horen. Zijn Rotterdamse evenknie, Agent 327, beleeft dankzij de 75-jarige maker Martin Lodewijk voor het eerst sinds 2005 ook een avontuur. Lodewijk laat zijn creatie onderdompelen in de duistere wereld van ‘De Daddy Vinci Code’. Als Agent 327, alias Hendrik Ijzerbroot, ook dit avontuur tot een goed einde brengt (waarover niemand twijfelt), zal het de twintigste keer zijn dat de losjes naar Bond gemodelleerde oud-inwoner van de wijk Feijenoord het vaderland behoedt voor mondiaal onheil. ‘Ik ben een tijdje leeg getekend geweest. Ik kreeg er de vaart niet meer in’, aldus Lodewijk.

De creatieve blokkade werd verhevigd door gezondheidsproblemen en een sterfgeval in de familie. ‘Onder zulke omstandigheden was ik niet in de stemming om grappen te maken’. Nu hij deze geestelijke crisis dermate onder controle heeft gekregen dat hij weer tot creatieve daden in staat is, kunnen de fans zich opmaken voor een verhaal dat ongetwijfeld weer bol staat van Rotterdamse elementen. In het verleden vergat Lodewijk zelden om Agent 327 langs de Euromast te voeren en wellicht dat dit avontuur het noodzakelijk maakt dat de geheim agent opdoemt in de inmiddels befaamde Markthal en het breed geroemde vernieuwde Centraal Station.  

I
n 1966 verscheen in het stripblad PEP de eerste aflevering van de avonturen van een Nederlandse geheim agent, (bij)genaamd Agent. Bedenker Martin Lodewijk werd op 30 april 1939 geboren in Rotterdam. Toen hij 18 jaar was ging hij van school af en begon met het tekenen van strips. In 1959 kwam hij in dienst bij de krant Het Parool waarvoor hij tekeningen verzorgde. In de volgende jaren richtte hij zich op het tekenen van reclames. Maar in 1966 keerde hij terug naar de strips.

Voor het stripblad PEP maakte hij het eerste avontuur van Agent 327. Hij ontwikkelde ook scenario's voor andere tekenaars. De reeksen Johnny Goodbye (voor Dino Attanassio) en Storm zijn hier voorbeelden van. In 1975 ontstond het stripblad Eppo en Martin Lodewijk werd de art-director van het blad. Martin Lodewijk was lange tijd een van de deelnemers in de legendarische KRO-filmquiz ‘Voor een briefkaart op de eerste rang’. Presentator Bob Bouma opende het programma altijd met ‘Welkom, lieve dames, beste heren’. Drie jaar later krijgt hij de Stripschapprijs, de enige oeuvreprijs die Nederland kent voor stripmakers. Maar Martin Lodewijk heeft meerdere talenten. Hij speelde ook in de band Chickenfeed die country muziek maakte en in 1978 een album uitbracht. In de strip Agent 327 komt Chickenfeed voor. In 2004 nam hij de serie De Rode Ridder (Willy Vandersteen) over voor wat betreft de scenario's. In 2011 werd hij benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

In de humoristische strip Agent 327 staat geheim agent Hendrik IJzerbroot centraal. De serie begon als een persiflage op James Bond. De achtergrond van Agent 327 is gelegen in Rotterdam, de stad waar ook Martin Lodewijk ter wereld kwam. Hendrik IJzerbroot groeide op in de Rotterdamse wijk Feyenoord. Tijdens de oorlog komt Hendrik in contact met het verzet waar zijn latere directe chef de scepter zwaait. In de reeks komen een groot aantal vaste personages voor. Allereerst natuurlijk Olga Lawina. Haar naam is ontleend aan de zangeres Olga Lowina (een Nederlands zangeres die zich op het jodelen toelegde). Eigenlijk was zij een dubbelagent die zowel voor de Zwitserse Geheime Dienst als voor de organisatie Drie-van-de-Acht werkte. Zij verhuurt zich aan de hoogstbiedende maar vaak helpt zij agent 327 op zijn missies. Dan is er natuurlijk Chef (codenaam C-10), de baas van de Nederlandse Geheime Dienst, Juffrouw Betsy en de portier bij de Geheime Dienst Willemse. Een ander is Barend Habraken, loopjongen en agent in opleiding. Naast vele medestanders zijn er ook terugkerende tegenstanders. Naast de al genoemde De-drie-van-de-acht (wereldwijde criminele organisatie) zijn te noemen Wu Manchu, Dr.Papa Duivalier, Boris Kloris en Dr.Maybe.

Vanaf 1966 verschenen er met grote regelmaat verhalen van Agent 327. Maar in 1986 trad een lange stilte in. Het duurde tot 2000 voordat er weer een nieuw avontuur van Agent 327 verscheen. 

Dit artikel is voor het laatst aangepast op: 25 februari 2015


Plaats een nieuwsbericht
Facebook
Heb je nog geen account? Registreer
Wachtwoord vergeten? Klik hier
Agenda

meer agenda »

Registreer je nu voor de nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van het nieuws uit jouw regio
Registreer je nu voor de nieuwsbrief
en blijf op de hoogte van het nieuws uit jouw regio.
Dichtbij X
  • Wekelijks

    Ontvang elke vrijdag het nieuwsoverzicht van jouw regio
  • Dagelijks

    Elke dag het laatste nieuws uit jouw regio
  • Nieuws alert

    Direct op de hoogte van grote gebeurtenissen in jouw regio