De informatie op deze pagina wordt u aangeboden in samenwerking met

Leefbaar wil hardere aanpak taalachterstand

1 / 1
zoom out

ROTTERDAM - Leefbaar Rotterdam wil dat onderwijswethouder De Jonge (CDA) meer maatregelen neemt om de taalachterstanden van kinderen aan te pakken. Deze week bevestigde een rapport van de Onderwijsinspectie de zorgen van Leefbaar Rotterdam over de onderwijsprestaties van middelbare scholen in Rotterdam: maar liefst 25 procent van de middelbare scholen in onze stad is zwak.

De prestaties in Rotterdam blijven ver achter bij het landelijk gemiddelde. Vergeleken met de vier grote steden van Nederland presteert Rotterdam het slechtst. Leefbaar Rotterdam-raadsleden Marijana Živanovic en Anita Fähmel hebben de wethouder daarom middels schriftelijke vragen om uitleg gevraagd. Rotterdam heeft een speciaal programma dat er voor moet zorgen dat zwakke scholen binnen twee jaar niet meer zwak zijn. Leefbaar Rotterdam vindt het dan ook kwalijk dat het aantal zwakke scholen in de tussentijd is toegenomen in plaats van afgenomen.

Taalachterstand niet accepteren
Leefbaar Rotterdam wil van de wethouder weten welke maatregelen hij nu gaat nemen om het Rotterdamse onderwijs er weer bovenop te helpen. Daarbij moet meer aandacht komen voor het aanpakken van taalachterstanden. Kinderen met een taalachterstand hebben vaak een kleinere kans op het behalen van een voorgezet onderwijs diploma. Het gebeurt echter vaak dat deze kinderen toch toegelaten worden op middelbare scholen om ze maar een kans te bieden.

Men gaat soms zelfs zo ver dat kinderen die de taal niet voldoende machtig zijn, niet aan de Cito-toets deel hoeven te nemen. Het zijn wellicht goede bedoelingen, maar de kinderen worden er niet mee geholpen. Ze zullen het extra moeilijk krijgen en hebben weinig vooruitzicht op het behalen van een diploma, met alle gevolgen van dien.

Leefbaar Rotterdam wil daarom verder van de wethouder weten wat hij gaat doen om te voorkomen kinderen met een taalachterstand worden aangenomen op een middelbare school.


Plaats je eigen zorgnieuws
Facebook
Heb je nog geen account? Registreer
Wachtwoord vergeten? Klik hier
Agenda

meer agenda »

Registreer je nu voor de nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van het nieuws uit jouw regio
Registreer je nu voor de nieuwsbrief
en blijf op de hoogte van het nieuws uit jouw regio.
Dichtbij X
  • Wekelijks

    Ontvang elke vrijdag het nieuwsoverzicht van jouw regio
  • Dagelijks

    Elke dag het laatste nieuws uit jouw regio
  • Nieuws alert

    Direct op de hoogte van grote gebeurtenissen in jouw regio