De informatie op deze pagina wordt u aangeboden in samenwerking met

Slimme afvalbak slokt acht keer zoveel, en Roermond heeft 'm!

1 / 1
zoom out

ROERMOND - De gemeente Roermond is een proef begonnen met twee ,,slimme'' prullenbakken. Die slokken maar liefst acht keer zoveel troep op als een niet slimme, ons allen wel bekende doodnormale prullenbak. De gemeente heeft deze twee zogenoemde “persprullenbakken” vandaag onder het toeziend oog van wethouder Raja Fick-Moussaoui in de binnenstad geplaatst. Eén op de Steenweg (bij de hoek met de Paredisstraat) en de andere op de Grotekerkstraat. De prullenbak werkt - jawel - op zonne-energie en perst het afval samen waardoor er meer in kan, heeft de gemeente vandaag laten weten. Waarbij er tevens op gewezen wordt dat het hier gaat om niets minder dan een Benelux-primeur. Roermond op in de vaart der volkeren, kortom, en dat op de dag waarop een jury bekijkt of Roermond zich straks de beste binnenstad van Nederland mag noemen.

,,Deze slimme prullenbakken'', let wethouder Raja Fick-Moussaoui uit, ,,passen goed in onze ambitie om duurzaam bezig te zijn en dragen bij aan een nog schonere en leefbare stad”. Roermond heeft zoals gezegd de primeur voor de Benelux met de persprullenbak Clean Cube van het bedrijf Environmental Systems Expertise (ESE). Deze is aan de binnenzijde voorzien van een pers die het afval samendrukt. Hierdoor kan er maar liefst acht keer zoveel afval in en is de kans dat de afvalbak op een drukke dag overloopt, minder groot, aldus de gemeente. Met deze techniek hoeven deze prullenbakken minder vaak te worden leeggemaakt en dat bespaart CO2-uitstoot én kosten. De pers wordt zoals gezegd aangestuurd door zonne-energie.

Slimme prullenbak

De afvalbak heeft een brandmelder en sensoren die kunnen “zien” hoe vol de bak is. Als de persprullenbak bijna vol is, wordt automatisch een melding gegeven aan het bedrijf dat het legen verzorgt. Ook voor het leeg maken zijn de bakken gebruiksvriendelijk gemaakt. Aan de binnenzijde zit een binnenbak die op wielen staat, waardoor deze gemakkelijk naar het voertuig gerold kunnen worden. De persoon die de bak moet ledigen hoeft de binnenbak daarom niet over een grote afstand te tillen.

Proef

De prullenbakken staan bij wijze van proef voor de duur van zes maanden. In deze periode willen de gemeente testen hoe dit type persprullenbak bevalt voor alle gebruikers. Daarnaast wordt bekeken hoe vaak dat ding moet worden leeg gemaakt en hoeveel dat gaat kosten.


Reageer via Facebook
Plaats een nieuwsbericht
Facebook
Heb je nog geen account? Registreer
Wachtwoord vergeten? Klik hier
Agenda

meer agenda »