De informatie op deze pagina wordt u aangeboden in samenwerking met

In WO II neergeschoten bommenwerper niet geborgen

1 / 2
zoom out

ROERMOND - De Britse Short Stirling bommenwerper die op 10 september 1942 uit de lucht werd geschoten boven Pey en daar neerstortte, wordt niet geborgen. Te duur, vinden burgemeester en wethouders van Echt-Susteren, die daarmee een advies van Defensie naast zich neerleggen. Defensie pleitte voor berging van de 4-motorige bommenwerper onder meer omdat de stoffelijke overschotten van tot nog toe vermiste bemanningsleden nog in het wrak zitten, en omdat er nog niet ontplofte bommen aan boord zouden kunnen zijn. 

Het risico dat die bommen ontploffen wordt evenwel klein geacht, blijkt uit een onderzoek door de gemeente. Zolang er niet meer dan een halve meter in de grond gegraven of geploegd wordt, is er volgens dit onderzoek geen gevaar. De eigenaar van de lap grond is hiervan op de hoogte, aldus B&W. 

Het wrak ligt vlakbij abdij Lilbosch aan de Pepinusbrug in Pey. Berging zou 600.000 euro kosten. Daarvan zou het Rijk 70 procent betalen, de rest moet de gemeente ophoesten. En dat scheelt een slok op een borrel in de gemeentelijke financiën. B&W willen voorkomen dat de gemeente zich in die slok verslikt.

Uit archiefmateriaal blijkt volgens Defensie dat het toestel nog wel boven Düsseldorf heeft gevlogen, waar het bommen moest afwerpen. Waarschijnlijk door gevechtsschade kom de bommenlast niet worden afgeworpen. Vervolgens is het toestel op de terugweg bij Echt opnieuw aangevallen en neergehaald, aldus Defensie.

Stafofficier Vliegtuigberging majoor Arie Kappert zei eerder in een publicatie van Defensie: “Een veldwachter telde direct na de crash een aantal bomkraters. Dat aantal komt niet overeen met het aantal bommen dat het toestel voor deze missie aan boord had.” Daaruit kan worden afgeleid dat er nog de nodige hoog explosieve bommen aan boord van het wrak zijn.

Dit artikel is voor het laatst aangepast op: 02 december 2014


Reageer via Facebook
Plaats een nieuwsbericht
Facebook
Heb je nog geen account? Registreer
Wachtwoord vergeten? Klik hier
Agenda

meer agenda »