De informatie op deze pagina wordt u aangeboden in samenwerking met

Vierde #zwerfie-opvanghuis van Limburg geopend

Het #zwerfie-opvanghuis is bij deze geopend! (Foto: Thijs Wetemans)
1 / 1
zoom out

NIEUWSTADT - Na Valkenburg, Geleen en Brunssum heeft nu ook Nieuwstadt een #zwerfie-opvanghuis.

Sinds vandaag, 1 november, is Nederland weer een opvanghuis rijker. Een goed tehuis voor 'zwervers' die de meeste mensen achteloos voorbij lopen. Deze kleine zwervers zijn afgedankt, uit het raam gegooid of klakkeloos uit een hand gevallen waarna ze gedoemd zijn te blijven liggen. Totdat iemand de moeite neemt om dit stukje zwerfvuil op te rapen en in een prullenbak te gooien. Vooral openbare vuilnisbakken zijn zeer geschikt als opvanghuis voor deze zwerfies.

De naam zwerfie werd bedacht door Henk Vrugt die op zijn beurt weer is geïnspireerd door Peter Smith van KLEAN, Klagen Loont Echt Absoluut Niet. Smith promoot het rapen van zwerfvuil maar let op: slechts één stuks per dag want je moet ook een ander iets gunnen! Maar zonder gekheid: als 25% van de Nederlanders elke dag een stukje zwerfvuil raapt, is er in no time geen zwerfie meer te vinden, aldus Peter Smith. Dan is Nederland
schoon en kan het afval niet meer als ingrediënt eindigen in de plastic soep.

Op social media wisten de ZAPpers (zwerfafvalpakkers) elkaar al te vinden, vooral op
Twitter. Zwerfie werd dan ook speciaal voor Twitter bedacht en gaat daarom als #zwerfie door het leven. Een tweet met deze hashtag én een foto van het weggooien in een prullenbak van het stukje zwerfvuil motiveert anderen weer om ook afval te rapen en weg te gooien. Om #zwerfie nog bekender te maken, zijn nu her en der #zwerfie-opvanghuizen opgericht.

Vandaag opende in Nieuwstadt (gemeente Echt-Susteren) alweer de vierde van Limburg. Recent gingen Valkenburg, Geleen en Brunssum dit dorp voor als vestigingsplaatsen van een #zwerfie-opvanghuis in de zuidelijkste provincie. Tot slot: vuil dat blijft liggen, trekt weer ander vuil aan zoals de Broken Window Theory beschrijft: een gebroken ruitje is al snel niet meer het enige kapotte raampje in een leegstaand gebouw. Dus gewoon #zwerfie rapen: kleine moeite!

Dit artikel is voor het laatst aangepast op: 01 november 2014


Reageer via Facebook
Schrijf mee
Facebook
Heb je nog geen account? Registreer
Wachtwoord vergeten? Klik hier
Agenda

meer agenda »