De informatie op deze pagina wordt u aangeboden in samenwerking met

Provincie strijdt tegen processierups

1 / 1
zoom out

MIJDRECHT - Onder het motto 'voorkomen is beter dan genezen' begint de provincie Utrecht vrijdag 4 mei met het preventief beheersen van de eikenprocessierups langs de Utrechtse provinciale wegen. Dit om te voorkomen dat de rupsen nesten gaan bouwen in de bomen langs de wegen.

De eikenprocessierups is de rups van een nachtvlinder. Nadat de rups zich verpopt heeft tot vlinder, legt zij in de maanden augustus en september haar eitjes in de toppen van voornamelijk zomereiken. Na de winter komen in het voorjaar de jonge rupsen uit de eitjes tevoorschijn. Na het derde stadium van vervelling, komen de brandharen. Als de menselijke huid in aanraking komt met deze brandharen, is de kans groot dat er een allergische reactie ontstaat, zoals jeuk, branderigheid, roodheid en zwelling.

Favoriete bomen
De experts van de provincie weten uit ervaring van voorgaande jaren welke bomen favoriet zijn bij de processierupsen. Door de bomen in een vroeg stadium te behandelen kan de provincie voorkomen dat de eikenprocessierups zich daar opnieuw nestelt.

Verdachte locaties
Het gaat om ruim 3000 eiken waaruit de provincie in vorige jaren nesten heeft verwijderd en om nog wat locaties die 'verdacht' zijn.


Plaats een nieuwsbericht
Facebook
Heb je nog geen account? Registreer
Wachtwoord vergeten? Klik hier
Agenda

meer agenda »

Registreer je nu voor de nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van het nieuws uit jouw regio
Registreer je nu voor de nieuwsbrief
en blijf op de hoogte van het nieuws uit jouw regio.
Dichtbij X
  • Wekelijks

    Ontvang elke vrijdag het nieuwsoverzicht van jouw regio
  • Dagelijks

    Elke dag het laatste nieuws uit jouw regio
  • Nieuws alert

    Direct op de hoogte van grote gebeurtenissen in jouw regio