De informatie op deze pagina wordt u aangeboden in samenwerking met

'Flutantwoorden' op vragen over aanstelling burgemeester

(Foto: best met west)
1 / 1
zoom out

ZIJDEWIND - Zo noemt SP-Statenlid Carlien Boelhouwer de reactie van commissaris der Koningin Johan Remkes op kritische vragen die zij stelde over de keuze voor Jaap Nawijn tot burgemeester van Hollands Kroon....

Boelhouwer vroeg zich onder meer af welke criteria Remkes heeft gehanteerd bij het selecteren van kandidaten. Of het al dan niet functioneren van Nawijn als burgemeester van Heemskerk mee is gewogen.

En of het niet verstandiger zou zijn geweest een van de vier ex-burgemeesters van Anna Paulowna, Niedorp, Wieringen en Wieringermeer als burgervader van fusiegemeente Hollands Kroon te benoemen.

Remkes geeft vanwege het vertrouwelijke karakter van de voordracht en geheimhoudingsplicht die daarbij in acht moet worden genomen slechts summier antwoord.

Hij laat onder meer weten dat hij alleen kandidaten selecteert die hij benoembaar acht. En dat de vertrouwenscommissie en gemeenteraad een doorslaggevende stem hebben bij de keuze voor de nieuwe burgemeester.

De keuze voor Nawijn ligt gevoelig omdat diverse raadsleden pas naderhand is gebleken dat hij in Heemskerk onder vuur heeft gelegen, onder meer vanwege dubbele woonlasten.

Uit een raadpleging op internet door deze krant bleek dat inwoners liever een andere burgemeester in Hollands Kroon zouden hebben verwelkomd.

,,Gezien zijn burgemeestershistorie die niet de meest gelukkige is, vind ik het onbegrijpelijk dat dit doorgaat’’, aldus Boelhouwer.

De keuze voor Nawijn ligt gevoelig omdat diverse raadsleden pas naderhand is gebleken dat hij in Heemskerk onder vuur heeft gelegen, onder meer vanwege dubbele woonlasten e.d de vertrouwenscommissie heeft zijn werk niet serieus genomen en uitgevoerd en vertrouwd op keus van Remkes en Swaag.
Nu de keus op Nawijn is gevallen beroept iedereen zich op zijn of hun zwijgplicht en verschuild men zich achter het benoembaar stellen door Remskes.


,,Het is en blijft een schimmige bedoening en blijft het bijzonder vreemd dat er nog steeds niet door de gemeenteraad een bijzondere raadsvergadering over deze kwestie uitgeschreven is of wordt. Bij iedere baas word je afgerekend als je niet voldoet en kom je zeker in die functie niet verder. Bij dit soort overheidsbaantjes tellen kennelijk andere wetten en fatsoensnormen die niet door de beugel kunnen maar wel worden geaccepteerd..’’

Dit artikel is voor het laatst aangepast op: 14 september 2012


Plaats een nieuwsbericht
Facebook
Heb je nog geen account? Registreer
Wachtwoord vergeten? Klik hier
Agenda
 • jul
  23
  zondag
  Den Helder

  Samenkomst

  Baptistengemeente Lichtbaken
 • jul
  30
  zondag
  Den Helder

  Samenkomst

  Baptistengemeente Lichtbaken
 • aug
  6
  zondag
  Den Helder

  Samenkomst

  Baptistengemeente Lichtbaken
 • aug
  13
  zondag
  Den Helder

  Samenkomst

  Baptistengemeente Lichtbaken
 • aug
  20
  zondag
  Den Helder

  Samenkomst

  Baptistengemeente Lichtbaken

meer agenda »

Registreer je nu voor de nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van het nieuws uit jouw regio
Registreer je nu voor de nieuwsbrief
en blijf op de hoogte van het nieuws uit jouw regio.
Dichtbij X
 • Wekelijks

  Ontvang elke vrijdag het nieuwsoverzicht van jouw regio
 • Dagelijks

  Elke dag het laatste nieuws uit jouw regio
 • Nieuws alert

  Direct op de hoogte van grote gebeurtenissen in jouw regio