kies plaats
zoek
De informatie op deze pagina wordt u aangeboden in samenwerking met

Inge de Bruijn brengt Olympisch vuur naar de Lentetuin [video-update]

Inge de Bruijn heeft het Olympisch vuur ontstoken, onder het toeziend oog van ceremoniemeester Emiel van Tongerlo en de bloemenmeisjes (Foto: Rosemarie van Bentem)
1 / 1
zoom out

BREEZAND - [video-update 1 maart 12.53] Met Inge de Bruijn had de Lentetuin woensdag de gedroomde opener in huis. Met zwier ontstak de succesvolle zwemkampioen het Olympisch vuur en verklaarde daarmee de 32ste bolbloemenshow in Breezand voor geopend.

“Inge, laat je verrassen door de energie, de passie en het enthousiasme van dit evenement,” sprak Lentetuin-voorzitter Marco Dorsman in zijn openingswoord. Verrast was zij zeker en onder de indruk van de bloemenweelde en het decor. ‘Liefs uit Londen’ is dit jaar het thema van de show. De Big Ben, de Tower Bridge, een grote rode dubbeldekker, de rivier de Theems: zo’n beetje alle highlights uit de stad waar komende zomer de Olympische Spelen plaatsvinden, zijn nagebouwd in de ZAP-hal. Dorsman prees het leger aan vrijwilligers, het werk van arrangeurs Piet en Frank Hollander en het schilderteam van Elly Doolaard die de schitterende show met vereende krachten hebben gerealiseerd. En uiteraard de kwekers die hun mooiste producten laten zien: “Op de Lentetuin tonen kwekers uit het Noordelijk Zandgebied een prachtig scala aan artikelen. Hier staat Olympisch materiaal! Wie wordt onze Olympisch kampioen? Wie gaat er vandoor met de Gouden Bolbloem?”

Zowel Dorsman als Rabo-directeur Commerciële Zaken Mark Poldner en burgemeester Theo van Eijk van Hollands Kroon noemden de onzekere tijden die de bollensector beleeft. “De bloembollensector is volop in ontwikkeling. Ketenintegratie en productontwikkelingen zijn aan de orde van de dag. De prijsontwikkelingen zijn momenteel onzeker, maar vertrouwen in de toekomst is er volop,” aldus Marco Dorsman. Theo van Eijk vond het “Super om hier te mogen zijn.” Als nieuwe voorzitter van het Holland Flower Festival en waarnemend burgemeester van de gemeente waaronder Breezand valt, ziet hij zichzelf als de verpersoonlijking van de samenwerking tussen de twee evenementen. En samenwerken is belangrijk, zowel binnen de bollensector als tussen de verschillende agrarische sectoren onderling. Na zijn woordje wilde de enthousiaste Van Eijk onmiddellijk overgaan tot de uitreiking van de Gouden Bolbloem, maar voorzitter Dorsman kon net op tijd ingrijpen.

De opening door Inge de Bruijn was een plaatje. Zij stond midden op de Tower Bridge over de Theems. Onder luid tromgeroffel overhandigden een Engelse bobby en een guard van Buckingham Palace haar een fakkel, waarna zij het Olympisch vuur ontstak en de klokken van de Big Ben begonnen te beieren. Na de officiële opening wachtte haar nog een mooie taak: het dopen van een mooie witte Oriëntal potlelie van de kwekersvereniging The Originals uit Sint Maartensbrug. De doop werd ingeleid door Jos ‘Swimjos’ van Kuijeren, de vermaarde zwemverslaggever uit de polder. Hij was erbij toen Inge de Bruijn in Sydney in 2000 Olympisch goud won op de vlinderslag in een fabuleuze wereldrecordtijd. Deze gouden race werd op de Lentetuin getoond op een tv-scherm en zowel Swimjos als de kampioene zelf raakten door de herinnering geëmotioneerd.

Met champagne doopte Inge haar lelie, die met een knipoog naar haar zwemspecialiteit ‘Lady Butterfly’ is genoemd. Volgde tot slot de prijsuitreiking, het moment waarop de kwekers hadden gewacht, met als hoogtepunt de prijs der prijzen: de Gouden Bolbloem. Burgemeester Van Eijk veerde op en zei: “Mag ik nu?” Net als in 2009 ging de Olympische Medaille naar World Flower BV. Het supertrio waarmee de prijs in de wacht werd gesleept, was de tulp Roman Empire, de narcis Corleone
en de frittilaria Michailovskyi. Trots nam Arnold van der Wereld de prijs in
ontvangst.

De Lentetuin is te zien van donderdag 1 tot en met maandag 5 maart op het sportcomplex van ZAP aan het Ceresplein 1. Meer informatie is te vinden op www.lentetuin.nl.

Dit artikel is voor het laatst aangepast op: 01 maart 2012


embed code:
0 REACTIES TOT NU TOE
Houd mij op de hoogte van alle nieuwe reacties op dit artikel
Houd mij maximaal 1x per dag op de hoogte van nieuwe reacties op dit artikel
Bedankt voor je reactie
Je reactie wordt getoond zodra je op de bevestingslink hebt geklikt in de e-mail die wij je sturen.
Bedankt voor je reactie
De redactie is op de hoogte gebracht van de klacht.
Bedankt voor je reactie
Je reactie is nu te zien bij het artikel.
Bevestig je reactie

Help ons de kwaliteit van de reacties goed te houden; vul hieronder jouw gegevens in. Of log in als je een dichtbij.nl account hebt.

Facebook Twitter
Naam
E-mailadres Je e-mailadres wordt niet op de site getoond.
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden

Je reactie wordt getoond zodra je op de bevestigingslink hebt geklikt in de e-mail die wij je sturen.

Login op dichtbij.nl

Vul hieronder je gebruikersnaam en wachtwoord in om in te loggen op dichtbij.nl Of maak een profiel aan en plaats voortaan moeiteloos je berichten

Gebruikersnaam
Wachtwoord Wachtwoord vergeten? Klik hier.

Dit is niet ok

Deze functionaliteit is alleen beschikbaar als je ingelogd bent en je een geldig e-mailadres hebt ingevuld en deze bevestigd hebt. Inloggen kan hiernaast, of:

 • klik hier om een e-mailadres aan je profiel toe te voegen of om een nieuwe bevestigings e-mail aan te vragen.
 • klik hier om je te registreren
Meer artikelen
Plaats een nieuwsbericht
Facebook
Heb je nog geen account? Registreer
Wachtwoord vergeten? Klik hier
Stelling
Ik ben blij met Koen Schuiling als burgemeester
Bekijk de resultaten
Agenda

Meer agenda

Registreer je nu voor de nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van het nieuws uit jouw regio
Registreer je nu voor de nieuwsbrief
en blijf op de hoogte van het nieuws uit jouw regio.
Dichtbij X
 • Wekelijks

  Ontvang elke vrijdag het nieuwsoverzicht van jouw regio
 • Dagelijks

  Elke dag het laatste nieuws uit jouw regio
 • Nieuws alert

  Direct op de hoogte van grote gebeurtenissen in jouw regio