kies plaats
De informatie op deze pagina wordt u aangeboden in samenwerking met

Polderse financiën zorgelijk

ANNA PAULOWNA - [ingezonden] De Gemeente Anna Paulowna heeft de jaarrekening van 2010 moeten afsluiten met een tekort van 496.000 euro. De voorjaarsnota geeft een tekort van twee ton aan voor de begroting van 2012 en daaraanvolgende jaren, dus zijn pijnlijke bezuinigingen nodig. De financiële situatie van Anna Paulowna wordt er niet beter op, zo werd geconstateerd tijdens de raadsvergadering.

Vooral Theo Meskers, van oppositiepartij VVD, trok van leer tegen het gemeentebestuur. Hij wees op de financiële verplichtingen, die eraan komen in verband met de vorming van Hollands Kroon. Dat maakt het dreigende tekort, waardoor bezuinigingen nodig zullen zijn, alleen maar zuurder, vond hij.

Meskers stelde dat met de tijdelijke huisvesting van de ambtelijke organisatie in De Ontmoeting een riskante keuze is gemaakt. Binnen vijf jaar moet een definitieve huisvesting voor Hollands Kroon zijn geregeld. Volgens Elaine Vlaming (CDA) hebben de fusiepartners voor de goedkoopste oplossing gekozen. Ze erkende wel dat het moeilijk wordt, binnen vijf jaar tot een definitieve huisvesting te komen.
Daarnaast sprak Vlaming haar bezorgdheid uit over de hoge kosten van De Ontmoeting. De energierekening is voor het multifunctionele gemeentehuis aanzienlijk hoger uitgevallen dan was begroot. Ze betoogde bovendien dat maar eens moet worden nagedacht over de bedragen, die de gemeente zou willen incasseren uit de verkoop van het oude raadhuis en een aantal gemeentelijke woningen, die ze wil afstoten. Misschien lukt dat beter als die in prijs omlaag gaan, redeneerde Vlaming.

Johan Veul (PvdA) signaleerde dat de gemeente een flink aantal gaten moet zien te dichten, om voor 2012 tot een sluitende begroting te komen. “Anders geven we de rekening door aan onze opvolgers. Maar op dit moment kan ik er geen bouwstenen voor aanbieden.” Franklin Leal voelde zich niet verantwoordelijk voor de tekorten. “Ik heb hiervoor steeds gewaarschuwd en tegen allerlei voorstellen gestemd, maar was een roepende in de woestijn.”

Over het tekort van het afgelopen jaar, toch bijna een half miljoen euro, werd weinig gezegd. Er was bij het opstellen van de najaarsnota al rekening gehouden met een negatief saldo van 176.000 euro. Het verschil is veroorzaakt door een pensioenvoorziening, die de gemeente heeft moeten treffen voor haar wethouders en voormalige wethouders. Dat werd in februari van dit jaar pas duidelijk en kon nog in de rekening van het oude jaar worden verwerkt.

Dit artikel is voor het laatst aangepast op: 01 juli 2011


0 REACTIES TOT NU TOE
Houd mij op de hoogte van alle nieuwe reacties op dit artikel
Houd mij maximaal 1x per dag op de hoogte van nieuwe reacties op dit artikel
Bedankt voor je reactie
Je reactie wordt getoond zodra je op de bevestingslink hebt geklikt in de e-mail die wij je sturen.
Bedankt voor je reactie
De redactie is op de hoogte gebracht van de klacht.
Bedankt voor je reactie
Je reactie is nu te zien bij het artikel.
Bevestig je reactie

Help ons de kwaliteit van de reacties goed te houden; vul hieronder jouw gegevens in. Of log in als je een dichtbij.nl account hebt.

Facebook Twitter
Naam
E-mailadres Je e-mailadres wordt niet op de site getoond.
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden

Je reactie wordt getoond zodra je op de bevestigingslink hebt geklikt in de e-mail die wij je sturen.

Login op dichtbij.nl

Vul hieronder je gebruikersnaam en wachtwoord in om in te loggen op dichtbij.nl Of maak een profiel aan en plaats voortaan moeiteloos je berichten

Gebruikersnaam
Wachtwoord Wachtwoord vergeten? Klik hier.

Dit is niet ok

Deze functionaliteit is alleen beschikbaar als je ingelogd bent en je een geldig e-mailadres hebt ingevuld en deze bevestigd hebt. Inloggen kan hiernaast, of:

 • klik hier om een e-mailadres aan je profiel toe te voegen of om een nieuwe bevestigings e-mail aan te vragen.
 • klik hier om je te registreren
Plaats een nieuwsbericht
Facebook
Heb je nog geen account? Registreer
Wachtwoord vergeten? Klik hier
Stelling
VVV moet in Den Helder blijven
Bekijk de resultaten
Agenda

meer agenda »

Registreer je nu voor de nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van het nieuws uit jouw regio
Registreer je nu voor de nieuwsbrief
en blijf op de hoogte van het nieuws uit jouw regio.
Dichtbij X
 • Wekelijks

  Ontvang elke vrijdag het nieuwsoverzicht van jouw regio
 • Dagelijks

  Elke dag het laatste nieuws uit jouw regio
 • Nieuws alert

  Direct op de hoogte van grote gebeurtenissen in jouw regio