De informatie op deze pagina wordt u aangeboden in samenwerking met

Marineschip nog voor de Kerst terug van piratenjacht

1 / 1
zoom out

DEN HELDER - Enkele dagen voor Kerstmis keert Zr. Ms. Johan de Witt terug van vier maanden piraterijbestrijding voor de kust van Somalië. Ter gelegenheid daarvan reiken de commandant der strijdkrachten en commandant zeestrijdkrachten zaterdag 21 december, in bijzijn van het thuisfront van de bemanningsleden, de herinneringsmedailles vredesoperaties uit.

Normaal is het gebruikelijk dat de medailles gelijk na aankomst van het schip worden uitgereikt. Vanwege de slechte weers- en windverwachtingen wordt deze keer echter van dat protocol afgeweken. Het schip zal eerder de haven van Den Helder binnenlopen, maar de geplande medaille-uitreiking voor 449 Nederlandse militairen van marine, landmacht en luchtmacht gaat gewoon door.

Het marineschip opereerde vanaf begin augustus in de Golf van Aden en het Somalische bassin, onder commando van kapitein-ter-zee Frank Foreman. In deze periode fungeerde het schip tevens als vlaggenschip voor het vlootverband van de Europese Unie, onder leiding van de Nederlandse commandeur Peter Lenselink. Naast het bestrijden van piraterij, het beschermen van koopvaardijschepen en schepen van het World Food Program van de Verenigde Naties, voerde Zr. Ms. Johan de Witt dicht onder de Somalische kust diverse patrouilles uit. Hierbij werd waardevolle informatie verkregen, waardoor de piraten effectiever bestreden kunnen worden. Samen met het Australische schip HMAS Melbourne, wist Zr. Ms. Johan de Witt zo een piratengroep te lokaliseren en te onderscheppen.


Plaats een nieuwsbericht
Facebook
Heb je nog geen account? Registreer
Wachtwoord vergeten? Klik hier
Agenda

meer agenda »

Registreer je nu voor de nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van het nieuws uit jouw regio
Registreer je nu voor de nieuwsbrief
en blijf op de hoogte van het nieuws uit jouw regio.
Dichtbij X
  • Wekelijks

    Ontvang elke vrijdag het nieuwsoverzicht van jouw regio
  • Dagelijks

    Elke dag het laatste nieuws uit jouw regio
  • Nieuws alert

    Direct op de hoogte van grote gebeurtenissen in jouw regio