De informatie op deze pagina wordt u aangeboden in samenwerking met

ZADAR speelt 22 maart de Bruiloft der Zeven Zigeuners bij Toonbeeld concerten op zondag

ZADAR speelt 22 maart de Bruiloft der Zeven Zigeuners bij Toonbeeld concerten op zondag (Foto: Toonbeeld castricum)
1 / 1
zoom out
CASTRICUM - Op zondagmiddag 22 maart om half 4 zal het Balkanorkest Zadar bij Toonbeeld optreden met hun nieuwe programma De Bruiloft der Zeven Zigeuners.

DE BRUILOFT DER ZEVEN ZIGEUNERS
is een verhaal van A. den Doolaard. Het speelt voor de Tweede Wereldoorlog in
Joegoslavië. Het gaat over de fotograaf Branko Markovitsj en het meisje Doesjka. Branko is 34 jaar en heeft al een wild leven achter de rug. Op zijn reizen spelen zigeunermuzikanten een grote rol en tijdens elke reis is Branko hartstochtelijk verliefd op een andere vrouw. Al die liefdes eindigen treurig, maar eindelijk, in Ohrid in Macedonië, leert hij de 20-jarige Doesjka kennen. Na drie dagen vraagt hij haar ten huwelijk. Op de vooravond van hun bruiloft wordt gegeten, gedronken, gedanst en natuurlijk muziek gemaakt.Orkest Zadar vertelt het verhaal, speelt de liederen en brengt de bruiloft weer tot leven.

Muziek uit voormalig Joegoslavië en Oost Europa
ZADAR heeft zich aanvankelijk gespecialiseerd in muziek uit het voormalig Joegoslavië; snelle kolo's uit Servië en Kroatië, dansmuziek uit Macedonië en sevdalinke uit Bosnië. Later werd het repertoire uitgebreid met muziek uit o.a. Griekenland, Bulgarije, Roemenië en Hongarije. Ook staat Chassidische muziek op het programma; melancholieke Jiddische liederen en swingende klezmer muziek.

Sevdalinke als inspiratie

De sevdalinke hebben altijd een bijzondere plaats in het Zadar-repertoire ingenomen. Sevdalinke zijn liederen uit Bosnië. Ze gaan veelal over liefde, maar ook de liefde voor het landschap of de geboortestreek wordt bezongen. Deze omschrijving is echter niet compleet. Het belangrijkste element van sevdalinke is het speciale gevoelselement, de 'sevdah'. Dit is niet gemakkelijk te omschrijven, maar sevdah heeft onmiskenbaar te maken met melancholie en verlangen. Soortgelijke gevoelens herkennen we in de fado in Portugal, de rebetika in Griekenland en natuurlijk in de blues.

Het concert vindt plaats op 16 maart in het gebouw van Toonbeeld  Castricum . Aanvang 15.30 uur. Kaarten zijn verkrijgbaar aan de zaal en via e-mail:toonbeeld.concertopzondag@gmail.com
Verder zijn kaarten verkrijgbaar bij Muziekhandel Borstlap (Bakkum), Boekhandel Laan (Castricum Centrum) en de Readshop (Geesterduin).

De toegang bedraagt € 13,00 ; cjp/65+ € 10,50; kinderen tot 12 jaar € 5,50.
Telefonisch reserveren is ook mogelijk : 0251 659012 Zie ook: www.toonbeeld.tv

Dit artikel is voor het laatst aangepast op: 06 maart 2015


Plaats je eigen uitgaansnieuws
Facebook
Heb je nog geen account? Registreer
Wachtwoord vergeten? Klik hier
Agenda

Registreer je nu voor de nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van het nieuws uit jouw regio
Registreer je nu voor de nieuwsbrief
en blijf op de hoogte van het nieuws uit jouw regio.
Dichtbij X
  • Wekelijks

    Ontvang elke vrijdag het nieuwsoverzicht van jouw regio
  • Dagelijks

    Elke dag het laatste nieuws uit jouw regio
  • Nieuws alert

    Direct op de hoogte van grote gebeurtenissen in jouw regio