De informatie op deze pagina wordt u aangeboden in samenwerking met

Duinbericht: kleine diertjes hebben het moeilijk

(Foto: boswachter)
1 / 1
zoom out

BEVERWIJK - Je ziet ze bijna nooit, af en toe hoor je het ritselen in het bos, tussen de bladeren of het gras. Het diertje is voornamelijk in de schemer en nacht actief. Daarom hebben ze grote ronde kraalogen en grote oren.

De Bosmuis, een beetje grijsbruine vacht, klein, snel, beweeglijk en maar 20 gram zwaar. Het is een echte opportunist, ze eten van alles. Graan, noten, bessen, eikels, knoppen en paddenstoelen. Maar ook dierlijk als regenworm, spin, slak, of rups staan op het menu. Alles afhankelijk van wat er in het seizoen aangeboden wordt.


Ze kunnen snel sprinten, goed klimmen en springen als een kangoeroe, met die lange achterpoten. In hun leefgebied is een dominante man de baas over een aantal onderdanige mannetjes en vrouwtjes. Ze hebben een zelfgegraven hol in de grond met gangen, een nestkamer en een voorraadkamer. De nestkamer is bekleed met mos, blad en stroken gras. In de winter zitten ze met z`n allen in de nestkamer dicht bijeen. Ze krijgen hierin veel jongen, ongeveer vijf per worp. In de voorraadkamer bewaart de muis zaden, noten, eikels en zo meer als wintervoorraad. Als het sneeuwt en heel koud is eten ze het voer uit de voorraadkamer. Is het weer wat beter gaan ze er weer op uit. Soms hebben ze hun huishouden in een holle boom.


In donkere nachten leggen ze grote afstanden af op zoek naar voedsel. Ze bakenen tegelijk ook het territorium af met geurvlaggen. Tijdens heldere nachten zijn ze minder in touw, dan zijn ze te goed zichtbaar voor de vijand. Das, hermelijn, wezel, vos, torenvalk en verschillende uilen, jagen op de bosmuis. Daarom die grote ronde ogen en grote ronde oren, dan zien of horen ze de rovers aankomen. Ze vluchten met grote sprongen naar hun hol. Hier zitten ze dan hijgend en met kloppend hart bij te komen van dit nachtelijk avontuur.

 


Ben Hopman, boswachter.

Dit artikel is voor het laatst aangepast op: 15 januari 2013


Plaats je eigen zorgnieuws
Facebook
Heb je nog geen account? Registreer
Wachtwoord vergeten? Klik hier
Agenda

Registreer je nu voor de nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van het nieuws uit jouw regio
Registreer je nu voor de nieuwsbrief
en blijf op de hoogte van het nieuws uit jouw regio.
Dichtbij X
  • Wekelijks

    Ontvang elke vrijdag het nieuwsoverzicht van jouw regio
  • Dagelijks

    Elke dag het laatste nieuws uit jouw regio
  • Nieuws alert

    Direct op de hoogte van grote gebeurtenissen in jouw regio