De informatie op deze pagina wordt u aangeboden in samenwerking met

Duinbericht: 'honden zijn de vijand'

(Foto: boswachter)
1 / 1
zoom out

BEVERWIJK - Ze passen perfect in het plaatje. Een duin met bos en struiken open veldjes en in de schemer een zandgeel tot roodbruin ree. Een staartje van maar twee centimeter en een geelgekleurde kont.

Dit noemen we de “spiegel” en daaraan is ook goed het verschil te zien tussen ree en damhert. De man (bok) heeft een klein geweitje met een paar punten erop. Dit gewei groeit in de winter en van maart tot mei valt de bast er af. Vanaf oktober tot januari valt het gewei er weer af en groeit daarna weer. Een jonge bok heeft een klein knopje en het dan ook “knopbok” wanneer het gewei nog geen takken heeft is het een “spitser”. Bokken zijn iets groter dan de vrouwen(geiten).

Het zijn echte knabbelaars, ze eten bessen, twijgen, bramen, scheuten, knoppen van bomen en struiken, paddenstoelen, gras, noten en eikels.


De reeën zijn voornamelijk in de schemer actief maar als er geen verstoring is ook overdag. Ze leven in een territorium van een man met verschillende vrouwen. Geiten met kalveren of eenjarigen, leven vaak samen, dit noemen we een “sprong”. In de winter soms in groepen van wel 30 om samen voedsel te zoeken en energie te sparen. Anders leven ze vrijwel altijd apart.

Meestal worden tweelingen geboren en de jongen worden eerst tien keer gezoogd en als ze groter zijn drie keer. Dit gaat door tot de geit weer kalft, dan wordt het eerste jong weggejaagd.

Ze kunnen bijna overal leven als er maar struiken, bosjes of bomen staan voor rust en dekking.

In de duinen is het ree voor het eerst in 1940 gezien en nu redelijk algemeen.

In het Noord-Hollands duinreservaat is slechts een enkel ree waar te nemen.

Vijanden van het ree in het buitenland zijn bijvoorbeeld, beer, wolf en lynx. In ons land loslopende honden, het wild zwijn en de auto. Er vallen jaarlijks veel verkeersslachtoffers onder de reeën.

Ieder jaar worden de reeën in ons land en de duinen geteld om te zien hoe de aanwas is.

Het is ook leuk om deze winter eens te zoeken naar sporen van het ree in de duinen tussen IJmuiden en Zandvoort. In het zand, sneeuw of op de paden, je komt dan vast ook andere sporen tegen. Succes!

Ben Hopman, boswachter.

Dit artikel is voor het laatst aangepast op: 08 januari 2013


Plaats je eigen zorgnieuws
Facebook
Heb je nog geen account? Registreer
Wachtwoord vergeten? Klik hier
Agenda

Registreer je nu voor de nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van het nieuws uit jouw regio
Registreer je nu voor de nieuwsbrief
en blijf op de hoogte van het nieuws uit jouw regio.
Dichtbij X
  • Wekelijks

    Ontvang elke vrijdag het nieuwsoverzicht van jouw regio
  • Dagelijks

    Elke dag het laatste nieuws uit jouw regio
  • Nieuws alert

    Direct op de hoogte van grote gebeurtenissen in jouw regio