De informatie op deze pagina wordt u aangeboden in samenwerking met

[foto's] Vier sterren voor oorlogsmuseum Beek

(Foto: Novum/Jean-Pierre Geusens)
1 / 10
zoom out

MAASTRICHT/BEEK - Het Eyewitness Museum WO II in Beek, een initiatief van Maastrichtenaar Wim Seelen, heeft nog voor zijn eerste verjaardag furore gemaakt. Het oorlogsmuseum, dat in mei vorig jaar de deuren opende in een statige villa, is door de website TracesOfWar.com behangen met vier zogeheten STIWOT-sterren. STIWOT staat voor Stichting Informatie Wereldoorlog Twee. Op de site ontvangen oorlogsmusea een beoordeling vier sterren. De maximale vijf sterren zijn enkel voorbehouden aan locaties waar een slagveld is geweest of zich daadwerkelijk iets belangrijks heeft afgespeeld, zoals het Anne Frank huis.

Op de website TracesOfWar.com is het verslag terug te vinden op basis waarvan men heeft besloten om de 4 sterren te vergeven. De directie van Eyewitness is blij met deze score die verkregen is in de korte tijd dat het museum open is.
 
TracesOfWar.com is volgens de mensen achter de site de plek om een eigen battlefieldtour te plannen langs musea, monumenten, begraafplaatsen en andere bezienswaardigheden in Europa en daarbuiten die te maken hebben met de Tweede Wereldoorlog.
 
Het Eyewitness Museum in Beek werd vorig jaar op Dodenherdenking geopend voor het publiek. In het pand aan de Maastrichterlaan wordt de Europese geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog getoond aan de hand van films, foto’s, vitrines met originele uniformen en originele attributen. Er zijn dertien diorama's met levensechte figuren in oorlogscènes.

Samen vormen ze het verhaal van de de ‘fictieve’ Duitse parachutist August Segel. De driedimensionale beelden laten zien hoe hij de oorlog meemaakte, wat al aangeeft dat de samenstellers van de permanente expositie hebben gekozen de Tweede Wereldoorlog te belichten vanuit Duits oogpunt. 

Behalve situaties zijn er veel Duitse attributen en uniformen te zien. Volgens de directeur Seelen is alles in zijn museum origineel en stamt al het materiaal uit de Tweede Wereldoorlog
De fictieve August Segel, een doodgewone Duitse jongen, was gedurende de oorlog op diverse plekken getuige was het geweld. Hij trad in 1935 in dienst van de Duitse Wehrmacht en diende tijdens de oorlog op diverse fronten. Hij maakte onder meer de inval in Nederland in mei 1940 mee, keerde terug van het gevreesde Oostfront, was getuige van de inname van Normandië door de geallieerden en diende ook nog aan het front in België. De laatste dagen van de oorlog door bracht hij door in Berlijn. 

De manier waarop het verhaal wordt verteld is opmerkelijk in een periode waarin nog altijd discussie bestaat over het wel of niet herdenken van Duitsers die gestorven zijn in de Tweede Wereldoorlog en verplicht werden deel te nemen aan de strijd, ook al wilden ze niet. 
Volgens eigenaar Wim Seelen is de keuze echter logisch. Het Europese volk heeft meer gezien van de Duitsers dan van de bevrijders, redeneert hij. De bezetter verbleef vier jaar lang in Limburg, terwijl de bevrijders al weer na korte tijd vertrokken. Seelen wil vooral de realiteit laten zien, verklaarde hij vorig jaar.

De poppen in het museum hebben een eigen gezicht. Hun hoofden zijn gebaseerd op personen die echt hebben bestaan, al hebben ze niet allemaal de oorlog meegemaakt: zo zijn de gezichten van de kinderen en de echtgenote van directeur Wim Seelen in de collectie aanwezig. Foto's Jean-Pierre Geusens
 
 

Dit artikel is voor het laatst aangepast op: 15 februari 2014


Reageer via Facebook
Plaats je eigen uitgaansnieuws
Facebook
Heb je nog geen account? Registreer
Wachtwoord vergeten? Klik hier
Agenda

meer agenda »