De informatie op deze pagina wordt u aangeboden in samenwerking met

Column Piet Poell: Vrijheid, Gelijkheid, Broederschap

Column Piet Poell: Vrijheid, Gelijkheid, Broederschap (Foto: Piet Poell)
1 / 1
zoom out
MAASTRICHT - Oorlog is raar. Ze tast alle mensen aan en niemand wil haar. Maar iemand moet toch oorlog willen? Jawel, het vaderland! U wordt opgeroepen voor het vaderland en u mag de oorlog nog zoveel niet willen, als u niet komt opdagen, wordt u opgepakt en standrechtelijk geëxecuteerd. De vijand bedreigt het vaderland, aantreden dus. Ook al hebt u niets tegen de vijand, want wie is die vijand? Moeders met kinderen, vaders die ook soldaat moeten spelen. U bent een landverrader en dus boem. Of u nou links of rechts bent, boem is boem.

Wie of wat is dat vaderland? Dat weten wij niet. Is het de oude lindeboom voor ons huis, de koeien in de wei en de kikkers in de poel? In Amsterdam hebben ze niks met lindebomen, koeien en kikkers en toch wonen ook daar vaderlanders. Maar er is er één die bepaalt dat al die vaderlanders de oorlog in moeten: de machtswellusteling. Oorlog ontstaat uit disputen tussen ideologieën, uit de waanzin van een geloof, uit wraak voor moorden, ontvoeringen en verkrachtingen, uit ideeën over Übermenschen, maar al die oorzaken zijn te herleiden tot één ding: macht. De machtswellusteling bepaalt dat u voor hem vecht en anders boem. Er zijn velen die de waanzin van oorlog hebben ingezien en velen van die velen zijn gesneuveld. Voor de eer van het vaderland.

 De ironie. Eer.
 
 Nou zullen we hier in het vrije westen – “vrije” westen, ook zo’n waanidee – niet gauw oorlog meer krijgen, ondanks de dreigementen van een gek in Washington en een gek in Pyongyang. Maar wij hebben nu Facebook.
Facebook oorlog? Niets minder dan dat. Strijden voor het vaderland is in feite strijden voor het eigen gelijk. Het eigen volk, de eigen religie, de eigen “vrijheid”. Die strijd is, we zagen het al, opgelegd door de machtswellusteling, wie dat in welke oorlog ook mag zijn. In ons vrije westen is dat Facebook. Het wil onbeperkte zeggenschap over u en mij en krijgt die ook. Het hersenspoelt u met gekleurde berichten over de vijand - die moeders met kinderen en die andere brave soldaten - precies zoals soldaten worden gehersenspoeld.

 Facebook macht over mij? Me hoela! Ik like wat ik leuk vind en daar heeft Facebook niks over te zeggen.

 Juist, dat bedoel ik. Facebook verzamelt al die likes en laat er algoritmes op los. Het leert u uitermate goed kennen en het resultaat is dat u alleen maar berichten ziet die passen binnen uw belangstellingsfeer en die wordt daardoor natuurlijk steeds enger. U leeft onder een stolp. Buiten die stolp loert de vijand. Moeders en vaders die de boer niet kent.

 Ten strijde dus! Facebook roept u op!

 Overdreven? Flauwekul?

 In een essay in De Morgen van 6 mei j.l. laat Bart Eeckhout, opiniërend hoofdredacteur van die krant, zien hoe dat werkt. Ik haal hem aan:
“Michal Kosinski, de Poolse expert psychometrie die de Facebook-strategie uitdokterde., claimt dat hij op basis van 70 likes meer weet over u dan uw vrienden, op basis van 150 likes al meer dan uw ouders en op basis van 300 zelfs meer dan uw partner.” Het nieuws wordt dus gemakkelijk op u afgestemd. Eeckhout: “Er is nieuws dat u leuk vindt en ander nieuws. Dat andere verdwijnt uit beeld. (…) Zo komt u terecht in een stolp van zelfbevestiging.” Dat leidt tot polarisatie en scheve denkbeelden over vrijheid, bijvoorbeeld die van meningsuiting. Ik mag zeggen wat ik wil, maar als een ander een ongemakkelijke mening komt verkondigen, is hij de vijand. Eeckhout geeft het voorbeeld van Theo Francken, staatssecretaris voor migratie in België, die harde protesten over zich heen kreeg vanwege zijn uitzettingsbeleid. Hij zou aan de universiteit van Brussel een lezing houden. Extreem linkse studenten verhinderden dat met leuzen als “Freedom for all!” Eeckhout: “De ironie dat ‘vrijheid’ ingezet wordt als argument om iemand het spreken te beletten, ontging de demonstranten.”

 Nepnieuws doet de rest. “Wie voortdurend verzonnen berichten leest over asielzoekers die verkrachten, moorden en kerstbomen afbreken in Zweden, raakt ervan overtuigd dat asielzoekers gevaarlijk zijn.” En dus: “Het Britse bedrijfje Cambridge Analytica heeft de massaprofilering ingezet om eerst de brexitcampagne en vervolgens Trump succesvol te ondersteunen (…) Zo werden zwarte kiezers in Florida bijvoorbeeld overspoeld met neerbuigende citaten van Clinton over zwarten.”

 Zwarten. Moeders die kinderverkrachters baren… toch?

 Facebook roept op ten strijde. Ik ben soldaat van Facebook. Ook dit stuk bereikt alleen gelijkgestemden.

 Ik ga er een week tussenuit naar Rome, naar die spaghettivreters die vrolijk van onze centen leven… Ajuus! Tot na de oorlog!

Reageer via Facebook
Plaats een nieuwsbericht
Facebook
Heb je nog geen account? Registreer
Wachtwoord vergeten? Klik hier
Agenda

meer agenda »