De informatie op deze pagina wordt u aangeboden in samenwerking met

Column Piet Poell: Roundup

Column Piet Poell: Roundup (Foto: Piet Poell)
1 / 1
zoom out
MAASTRICHT - België blijft verbazen. Het wil nu federaal, dat wil zeggen: nationwide, Roundup verbieden, u weet wel: dat rattenvoer voor plantjes die niet op uw tuinpad mogen groeien. Het was al verboden in Wallonië, en ook in Brussel en ook in Vlaanderen. Dat is toch het hele land, zou u zeggen. Nee. Wallonië, Vlaanderen en Brussel verbieden apart. Daar zijn ze apart toe bevoegd. Als Vlaanderen het verbod wil intrekken, dan mag u wel spuiten in Vlaanderen, maar niet in Wallonië. Kopen mag u Roundup dan weer waar en wanneer u wilt. Maar niet gebruiken. Voor een verbod op kopen zijn Vlaanderen, Brussel en Wallonië niet bevoegd.

Dat is als met coffeeshops in Nederland: je mag er wiet roken, je mag er wiet kopen, maar de coffeeshop zelf mag geen wiet aanschaffen. In coffeeshops valt de wiet uit de lucht. In België vallen ze uit de lucht als je je tuin kapot spuit met Roundup, maar daar kun je dus het middel wel inslaan bij de vleet.
Nou hebben ze in België iets moois bedacht: de federale regering. Het landsbestuur, zeg maar. Dat is bovenbaas over Brussel, Vlaanderen en Wallonië en dat heeft wel de bevoegdheid om de verkoop te verbieden. Gaat het dus ook doen. Dat is het voordeel van bovenbaas zijn: je hebt heel andere bevoegdheden. Waarom zou je anders een federale regering hebben.

 Roundup is kankerverwekkend. Chemiereus Monsanto heeft wetenschappelijke rapporten over die schadelijkheid beïnvloed, herschreven en vervalst en dat is het beste bewijs dat Roundup inderdaad kankerverwekkend is. Goed dus dat het verboden wordt.

 Sigaretten zijn kankerverwekkend, ook bewezen door vervalste rapporten die het tegendeel bewezen. Goed dus dat sigaretten verboden zijn. O nee, die niet. Je krijgt alleen wat bedorven vlees te zien op de verpakking.

 Kerncentrales leveren grotere gevaren op voor de gezondheid, vooral zo’n centrale als Tihange. Goed dus… Maar Tihange valt onder energiebedrijven en energiebedrijven gooien het op een akkoordje met de overheid. Liberaal beleid.

 Roundup is niet verboden voor bedrijven. Tuinders, Shell en uw groenteteler mogen de boel dus plat spuiten zoveel ze willen, ze mogen inslaan bij de vleet en als u nu denkt een handig achterpoortje gevonden te hebben en een hovenier inhuurt om uw tuin plat te spuiten, dan hebt u het mis. Uw tuin is verboden gebied voor hoveniers, u zou als slimme burger zelf de spuit ter hand kunnen nemen, terwijl mevrouw de tuinier uw takken kort, maar van zulke liberale slimmigheden is de overheid niet gediend, de federale overheid. Van burgers wordt gehoorzaamheid verwacht, geen liberale foefjes.

 Liberaal zijn in Nederland betekent VVD. Opperhoofd van de liberalen is Henry Keizer. Die is baas van een beheersmaatschappij die het o.a. voor het zeggen heeft over lijken, meer speciaal over lijken verbranden. Daar is geld mee verdiend. De onderneming zou over de 30 miljoen waard zijn, Keizer heeft ze gekocht voor 12 miljoen. Keizer was de enige die een bod mocht uitbrengen, dus dat was slikken of stikken. Zo werkt dat met liberalen: wie stikt is af. In Nederland mogen we nog altijd stikken in Roundup. De Belgen zullen het nu wel bij ons komen halen.

 Op deze wereld zijn de mogelijkheden eindeloos. Saoudi-Arabië kan lid worden van de commissie voor vrouwenrechten en iedereen stemt vóór, net zoals ceo’s die hun bedrijven naar de knoppen helpen miljoenen opslag kunnen krijgen. De een heeft het gemunt op vrouwen, de ander op zijn eigen bedrijf. De prestaties van navigatiebedrijf Tom Tom waren “een grote teleurstelling’, toch ging het salaris van topman Harold Goddijn met 14,3 procent omhoog. Philips’ algemeen directeur Frans van Houten krijgt 33% bovenop zijn slaris van 4,5 miljoen euro, terwijl Philips niet zo denderend vooruit boert.

 De gedragscode-Van Manen stelt dat bedrijven moeten kijken of het gat tussen de top en de werkvloer niet te groot wordt. Maar de top draait de werkvloer langzaam de nek om – slikken of stikken – en dat gat wordt alleen maar groter.

 Daar helpt maar één middel tegen: Roundup. Dat mag in bedrijven, zelfs in België, immers nog altijd toegepast worden? 

Dit artikel is voor het laatst aangepast op: 02 mei 2017


Reageer via Facebook
Plaats een nieuwsbericht
Facebook
Heb je nog geen account? Registreer
Wachtwoord vergeten? Klik hier
Agenda

meer agenda »