De informatie op deze pagina wordt u aangeboden in samenwerking met

Gezicht voor Amerikaanse soldaten Margraten

Gezicht voor Amerikaanse soldaten Margraten (Foto: Sebastiaan Vonk)
1 / 2
zoom out

MARGRATEN - Bijna 70 jaar na het einde van de Tweede Wereldoorlog krijgen duizenden Amerikaanse soldaten begraven op de Amerikaanse Begraafplaats in het Limburgse Margraten een gezicht. Ter gelegenheid van de viering en herdenking van 70 jaar bevrijding in 2015 gaat de Stichting Verenigde Adoptanten Amerikaanse Oorlogsgraven in zowel Nederland als de Verenigde Staten met het project De Gezichten van Margraten op zoek naar de persoonlijke foto's van de Amerikaanse soldaten die omkwamen tijdens de Tweede Wereldoorlog en hun laatste rustplaats vonden in Margraten.

Als een eerbetoon aan de Amerikaanse bevrijders zullen hun graven in mei 2015 daarmee gedecoreerd worden. Aankomende zondag, waarop de soldaten voor de 69e keer tijdens de jaarlijkse Memorial Day ceremonie op de begraafplaats herdacht worden, vormt het startpunt van de zoektocht.

De Amerikaanse Begraafplaats in Margraten is de enige Amerikaanse begraafplaats in Nederland. Op de begraafplaats vonden 8.301 soldaten hun laatste rustplaats en nog eens 1.722 vermiste Amerikaanse soldaten worden herdacht op de Muren der Vermisten. De aldaar begraven soldaten kwamen onder andere om tijdens de luchtlandingsoperatie Market Garden in Nederland in september 1944 en tijdens de geallieerde opmars in Duitsland. Bijna 70 jaar na de oorlog zijn nog steeds alle graven op de begraafplaats geadopteerd, een traditie die in 1945 begon, door de lokale bevolking en anderen uit de rest van Nederland en Europa uit respect voor de offers die deze soldaten brachten.

Met het project De Gezichten van Margraten tracht de Stichting Verenigde Adoptanten Amerikaanse Oorlogsgraven zoveel mogelijk van de 10.023 soldaten een gezicht te geven. De stichting gaat in samenwerking met adoptanten, familieleden van soldaten en veteranenorganisaties op zoek naar de foto's van deze soldaten. Zij roept hen dan ook op om deze persoonlijke foto’s in te sturen via de projectwebsite www.degezichtenvanmargraten.nl. Al deze foto’s zullen in een nog nader te bepalen herdenkingsweekend in mei 2015 als uniek eerbetoon bij de graven geplaatst worden. Inmiddels is er van meer dan 2.300 soldaten een persoonlijke foto beschikbaar.

In een toespraak op Arlington Cemetery op 30 april jl. zei Minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken, zelf adoptant van een graf op Margraten, dat hij "de wens om de foto's van deze mannen te vinden, om deze helden een gezicht te geven" steunt. “De persoonlijke verhalen van deze mannen en vrouwen verdienen het om verteld te worden," zei de minister verder. Timmermans riep dan ook op om de verhalen en de foto's van de soldaten met elkaar te delen. "Er zijn nog steeds soldaten begraven daar waarvan geen foto beschikbaar is, of informatie in het algemeen."De Stichting Verenigde Adoptanten Amerikaanse Oorlogsgraven is een collectief van Nederlandse en Belgische adoptanten die op Amerikaanse Begraafplaatsen in Nederland en België oorlogsgraven geadopteerd hebben. Zij zet zich voornamelijk in om informatie over deze Amerikaanse soldaten te verzamelen en te bewaren in de online toegankelijke Fields of Honor - Database. Hiermee wordt de herinnering aan hen voor huidige en toekomstige generaties levend gehouden. De stichting beheert echter geen van de adoptieprogramma's die voor de diverse Amerikaanse begraafplaatsen in Europa bestaan, hetgeen in het geval van de Margratense begraafplaats wordt gedaan door de Stichting Adoptie Graven Amerikaanse Begraafplaats Margraten.

Dit artikel is voor het laatst aangepast op: 23 mei 2014


Reageer via Facebook
Plaats een nieuwsbericht
Facebook
Heb je nog geen account? Registreer
Wachtwoord vergeten? Klik hier
Agenda

meer agenda »