De informatie op deze pagina wordt u aangeboden in samenwerking met

Column Piet Poell: Drugs

Column Piet Poell: Drugs (Foto: Piet Poell)
1 / 1
zoom out
MAASTRICHT - Lachgas is geen geneesmiddel, maar een drug. Dus mag het vrijelijk verkocht worden. Marihuana is geen geneesmiddel, maar een drug, dus mag het vrijelijk verkocht worden. Zoek de verschillen.
 
Die zijn gauw gevonden: marihuana (wiet) mag in beperkte gevallen als geneesmiddel gezien worden. Dus in alle andere gevallen is het verboden. Althans verboden om en gros in te kopen. En detail mag het dan weer wel geconsumeerd worden en die rare constructie heet gedoogbeleid. Je hoeft maar een politieke naam te verzinnen en je kunt je probleem in de bureaulade opbergen. 
 
Een rechter heeft bepaald dat lachgas geen geneesmiddel is. Goocheme bijverdieners storten zich op het product en rapen een aardige cent bij elkaar. Ene Tim de Wit demonstreert zijn handel in De Volkskrant van 9 juni j.l. Hij rekent voor hoe hij soms een paar duizend euro per maand bijklust, volkomen legaal. Dus nu maar naarstig op zoek naar een rechter die marihuana etc uit het gedoogcircuit haalt en bepaalt dat het geen geneesmiddel is. Eindelijk verlost van krankzinnige wetgeving. Of zie ik nu trucjes over het hoofd die politici uithalen om kiezers te winnen? De “war on drugs” verrukt immers nog steeds miljoenen en als je die op je kar krijgt, dan kun je het zelfs schoppen tot president! En als er geen drugs zijn waarmee je verkiezingen kunt winnen, dan verklaar je eenvoudig appelen en peren tot drugs. Kan het jou wat schelen. Klimaatakkoorden heb je ook al crimineel verklaard, dus waarom appelen en peren niet. Trucjes zat om het gepiepel te misleiden. 

Toen Maria nog steeds niet werd geaccepteerd als moeder van de Verlosser, werd Isis erbij gehaald die wel alom werd vereerd en ziedaar: Isis werd Maria. Toen het geloof begon te tanen, schoten plotseling Mariaverschijningen als paddenstoelen uit de grond, Lourdes, Fatima, Banneux, noem maar op, en altijd waren domme boerenmeisjes de pineut, nooit intelligente kinderen - dat feministen daar nooit iets van gezegd hebben! – Later mochten die kinderen hun wonderverhalen herroepen zoveel ze wilden – ik heb niks gezien, ik heb echt niks gezien, laat me met rust! – hun werd het zwijgen opgelegd door hen in te lijven in kloosters en af te sluiten van de wereld. Brave New World, die hadden we toen al, zij het in katholieke versie. 

Regelen. De kleine man regeltjes opleggen. Wat mag hij wel en wat niet consumeren. Daar is een overheid voor. Die bestuurt het land aan de leiband van Heineken, SABMiller, AB Inbev en andere grootproducenten van drugs en dingen die we zogenaamd nodig hebben. Stel je voor dat een rechter het gebruik van alcohol zou verbieden, behalve voor medicinale doeleinden. Ik denk dat de scheiding der machten terstond werd doorbroken en die grootverdieners op Trumpiaanse wijze orde op zaken zouden stellen. De rechter zou uitgemaakt worden voor wereldvreemde paljas en het gepiepel zou massaal op de been worden gebracht om te demonstreren voor zijn rechten: zijn pintje. En als toevallig op dat moment diverse digitale veiligheids- en informatiesystemen van de overheid en justitie gehackt zouden worden, zouden de verontwaardigde grootverdieners onmiddellijk op de Russen wijzen en zouden diverse commissies, journalisten, onderzoekers, Hoge Raden en ambassadeurs de zaak efficiënt vertroebelen en aan het eind van het liedje zouden we gewoon onze pintjes blijven drinken. Dankzij die grootmongolen, die immers het geld en de invloed hebben. Want democratie is goed, maar wel volgens hun regels. 

De ene drug is de andere niet. Als je alcohol zou verbieden, geef je de macht uit handen en nemen criminelen het over. Lachgas is goed voor bijverdieners, alcohol is het echte werk. Toen de drooglegging in de jaren ’20 van de vorige eeuw ervoor zorgde dat je met alcohol gigantische winsten kon maken en het land dus geregeerd werd door criminelen, hield de V.S. er gauw mee op. Goeiemorgen.

Regels hebben ons nooit groot gemaakt, inbreuk op regels wel. De overheid regelt ons leven en bepaalt wat schadelijk voor ons is en wat niet. Legt dat misbruik en criminaliteit aan banden? Integendeel! Wij zijn allemaal mensen. We hebben nou eenmaal die drang om grenzen te overschrijden en wetten te ontduiken. Anders verpieteren we ook maar voor de televisie of achter het aanrecht. Stel je voor dat we altijd alle grenzen hadden geaccepteerd. Dan waren we nooit tot hier gekomen. Dan hingen we misschien nog steeds in de bomen, plotseling verrukt van een gistende banaan die onze geest op stelten zette. En dan was dezelfde kermis toch begonnen. Je kunt nou eenmaal geen mens vertrouwen als je regeltjes gaat stellen. Gelukkig maar. 

Reageer via Facebook
Plaats een nieuwsbericht
Facebook
Heb je nog geen account? Registreer
Wachtwoord vergeten? Klik hier
Agenda

meer agenda »